مهرعلیان در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ضمن ابراز امیدواری از محقق شدن شعار «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» در آینده، اظهار کرد: علت محقق نشدن کامل این شعار در صنف چاپ این است که نه دولت زبان صنف چاپ را میفهمد و نه صنف چاپ زبان دولت را متوجه میشود. بنابراین، ابتدا باید زبان مشترکی میان طرفین تعریف شود تا در آن چارچوب، انتظارات صنف چاپ از دولت و متقابلاً انتظارات دولت از صنف چاپ مطرح شوند.
وی با بیان اینکه اکنون در حیطه چاپ بهویژه نشر، طرفین (دولت و ملت) تحت فشار هستند و نمیشود فقط یکی از طرفین را عامل بروز مشکلات دانست، گفت: از زمانی که مقام معظم رهبری شعار «دولت، ملت، همدلی و همزبانی» را مطرح کردهاند حقیقتاً هیچ اتفاقی در حوزه چاپ جز رکود کار رُخ نداده است؛ نه دولت میتواند به تنهایی بیاید فعالیت مجدد فعالیت ماشین چاپ من را استارت بزند و نه من به تنهایی میتوانم چرخه اقتصاد دولت را بچرخانم بلکه باید تعدادی از صاحبنظران و کارشناسان آشنا به زبان هر دو طرف (دولت و صنف چاپ) گردهم جمع شوند و راهکارهای کاربردی ارائه دهند. این افراد باید الفبای دو زبان را بدانند تا بر اساس این شناخت، مسائل را به صورت ریشهای حل کنند نه اینکه تعدادی از افراد بیایند، شعار دهند و در نهایت بروند.
عضو مؤسس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ افزود: متأسفانه اکنون وضع بهگونهای است که افراد ـ چه بیسواد و چه باسواد ـ در همه زمینهها خود را صاحبنظر میدانند و اظهارنظر میکنند؛ در چاپ نیز دقیقاً چنین موضوعی مشهود است.
مدیر مسئول چاپخانه رامند نگین گفت: معتقدم برای خروج از این بحران در صنف چاپ باید اهل فن دست به دست هم دهند و تعارف را کنار بگذارند. در غیر این صورت حتی اگر تحریمها هم برداشته شوند همچنان مشکلات باقی میمانند.
مهرعلیان عنوان کرد: با وجود اینکه چاپ، صنعت مادر است و پیشرفت جامعه به پیشرفت صنعت چاپ بستگی دارد، متأسفانه اکنون آنقدر در این عرصه رکود وجود دارد که فرزندانِ خودِ ما علاقهای به ادامه شغل پدرانشان ندارند.
این پیشکسوت صنعت چاپ تأکید کرد: معتقدم باید افرادی بیایند و وضعیت کنونی صنعت چاپ را ارزیابی کنند و آمار درستی از تولیدات و صادرات این عرصه به دست آورند؛ به نظر من اکنون چاپ بدترین شغلها به لحاظ کیفی و درآمدی محسوب میشود. این در حالی است که بشر از همان اوان زندگی تا لحظه مرگش با این صنعت سروکار دارد.
در این باره بخوانید:
(1) حدادی: ناشران در دولت اعتدال بیش از هر دوره مورد احترام هستند (اینجا)
(2) مطلبی: واگذاری نمایشگاه کتاب تهران به بخش خصوصی، تمرینی برای تعامل بهتر بود (اینجا)
(3) حسن مفید: تعیین چارچوب همکاری به تعامل بهتر ناشران و وزارت ارشاد کمک میکند (اینجا)
(4) ذکائی: همدلی و همزبانی دولت و ملت در صنعت چاپ، مستلزم درک مشترک از مسائل است (اینجا)
(5) صنعت چاپ به مثابه میزان راستیآزمایی آمارها/ یادداشتی از احمد فروزیده (اینجا)
(6) فیضالاسلام: بسیاری از مشکلات حوزه چاپ با ادغام اتحادیهها حل میشود (اینجا)
(7) صیدآبادی: داشتن چاپخانههای استاندارد مستلزم تربیت صحیح دانشآموختگان است (اینجا)
(8) یارعلی: صنعت چاپ تنها با حمایت دولت جان میگیرد (اینجا)
(9) طهوری: همدلی و همزبانی نیازمند حذف انتظارات نابجاست (اینجا)
(10) توکل صدیقی: همکاری وزارت ارشاد و اتحادیه ناشران در نمایشگاه کتاب تهران نمود بارز همدلی و همزبانی است (اینجا)