به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم اختتامیه پانزدهمین جشنواره ملی صنعت چاپ امروز (24 شهریور 94) با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر و برخی اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و فعالان و پیشکسوتان عرصه صنعت چاپ در تالار وحدت برگزار شد.
مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران در این مراسم طی سخنانی گفت: در سالهای دورتر نخستین بار جشنواره صنعت چاپ را در محل ساختمان پیشین روزنامه اطلاعات برگزار کردیم آن زمان مجموعه کتابهای منتشر شده در حوزه چاپ به تعداد انگشتان دو دست هم نمیرسید. پایاننامه هم به سختی در رشتههای مرتبط تألیف شده بود اما صنعت چاپ توانایی بالایی داشت و این متکی بر دانشها و تجربههای سینه و سینه بود که اساتید بزرگ این رشته در طول سالها آموخته بودند.
وی ادامه داد: از آن سالها ما یک نمونه شاهنامه داریم که به عنوان شاخص از آن یاد میشود. در همان سالهایی که هیچ رشته دانشگاهی و هیچ کتاب آموزشی برای صنعت چاپ نداشتیم از آن سالهای قرآن نفیس داریم که به تعداد منتشر شده بود و به خلبانان برتر نیروی هوایی هدیه داده میشد.
این عضو شورای شهر تهران با اشاره به شکلگیری اولین چاپخانهها در کشور، گفت: اولین کتاب که چاپ شد «جهادیه» بود که ضرورت دفاع از این سرزمین را بیان میکرد و چون تبریز در معرض حمله بیگانگان قرار داشت، صنعت چاپ به کمک این جهادگران آمد و چاپخانهها به این صورت شکل گرفتند. پس شایسته است تا در سال آینده، همزمان با دویستمین سال تأسیس چاپخانه در کشور، جشنواره صنعت چاپ را در تبریز برگزار کنیم.
مسجد جامعی افزود: صنعت چاپ از یک حیث با نخبگان، روشنفکران و حوزههای علمیه ارتباط دارد و از سمتی دیگر با همه مردم. صنعت چاپ شاخص سنجش میزان فرزانگی است و شاخص سنجش میزان دانش است و از یک سو تأثیری ویژه در اقتصاد، افکار عمومی و هنر پایدار و از سوی دیگر در فرهنگ ما دارد.
وی گسترش دانش، به وجود آمدن روزنامهها و به تبع آن ایجاد فضای آزادی خواهی را از تبعات مثبت این صنعت در کشور عنوان کرد و گفت: در آن سالهای دور که نمایشگاه کتاب سالهای اولیه برگزاری خود را تجربه میکرد، نمایشگاه چاپ هم در کنار نمایشگاه کتاب برپا میشد؛ اما گستردگی این حوزه به قدری بود که نمایشگاهی مجزا برای آن در نظر گرفته شد.
این عضو شورای شهر با اشاره به موضوعات مطرح شده در سالهای گذشته مبنی بر قرار گرفتن این حوزه تحت پوشش وزارتخانهای دیگر، یادآور شد: از همان سالها بحث شد که صنعت چاپ باید در زیر مجموعه وزارت دیگری قرار گیرد، اما با تعریفی که بدنه صنعت چاپ از یک صنعت پایهای و مردمی ارائه داد، این حوزه را در وزارت ارشاد قرار داد.
مسجد جامعی با اشاره به خاطرهای از اولین چاپ کتاب استاد فرشچیان در داخل کشور گفت: در سالهایی که ما هیچ رشته دانشگاهی در حوزه چاپ نداشتیم، استاد فرشچیان کتابی از آثارش را در هلند و با سرمایهگذاری یک ناشر هلندی و با بالاترین کیفیت و بهترین فناوری روز به چاپ رساند. من از ایشان تقاضا کردم کتاب دیگری از آثارشان را با رویکرد چاپ کیفی آثار در همان حد و کیفیت در ایران، منتشر کنند و این اتفاق به بهترین شکل رخ داد.
وی در ادامه سخنان خود به مشکلات موجود در تصویب روز صنعت چاپ در شورای فرهنگ عمومی اشاره کرد و گفت: در آن سالها این طرح دو بار به شورا رفت و برگشت و اگر حمایت وزارت ارشاد نبود شاید به تصویب نمیرسید؛ هر چند در دورههای بعد از این روز مهم متن تقویم به حاشیه رفت!
پانزدهمین جشنواره ملی صنعت چاپ با گرامیداشت فعالیتهای ارزنده زنده یاد حسین علی متین رضا، پیشکسوت صنعت چاپ که به پدر صحافی نوین ایران مشهور است و همچنین علی طارمی راد که 32 سال عهدهدار مدیریت شرکت چاپ افست بوده، خاتمه یافت.