به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) هرساله هفته چهارم سپتامبر در دنیا هفته جهانی ناشنوایان برگزار میشود و آخرین روز این هفته (30 سپتامبر) بهعنوان روز جهانی ناشنوایان نامگذاری شده است. به نقل از فدراسیون جهانی ناشنوایان، هدف از این نامگذاری، ترفیع فرهنگ ناشنوایان، دانستههایی از زبان علم و اشاره، آگاهی مقامات و سیاستمداران جامعه شنوا و همچنین عموم مردم از دستاوردهای این قشر و مشکلاتی است که جامعه ناشنوایان با آنها روبهرو هستند.
اکرم سلیمی، مدیرعامل انجمن خانواده ناشنوایان ایران، به مناسبت این روز در گفتوگو با خبرنگار (ایبنا) اظهار کرد: حس شنوایی از بدو تولد فرد در درک وی از اطراف کمک میکند و ایجاد نقص در این حس یا ناشنوایی کامل، موجب اختلال در یادگیری میشود. بنابراین ناشنوایان از دایره واژگان محدودی برخوردارند و مطالعه کتاب برای این عده کار مشکلی است.
کتاب ناشنوایان نباید مشابه دانشآموزان عادی باشد
وی با اشاره به این نکته که انجمن کتابخانه ندارد، افزود: برای درک بهتر مفاهیم واژگان کتابهایی که برای ناشنوایان و کمشنوایان سنگین و ثقیل هستند، به همراه نیاز است. انتظار میرود که در بحث آموزش به بچههای ناشنوا بهطور ویژه توجه شود؛ کتاب این عده نباید کتابی مشابه دانشآموزان عادی باشد. بچههای ناشنوا نیازمند روش آموزشی مختص به خود هستند و از سوی دیگر سطح یادگیری هر ناشنوا با توجه به درجه نقص در شنوایی متفاوت است که ارتباطی با میزان هوش ندارد. معلمان این حوزه نیز باید دورههای آموزشی ویژهای را تجربه کرده باشند. البته باید توجه داشت که فرهنگ کتابخوانی در جامعه ما کمرنگ و در بین ناشنوایان کمرنگتر است.
سلیمی در مقایسه بین توانایی درک مطلب بین ناشنوایان و شنوایان ادامه داد: برای درک بهتر میزان توانایی درک مطلب ناشنوایان و کمشنوایان میتوانیم به فراگیری زبان انگلیسی از سوی افراد عادی اشاره کنیم. افراد برای فراگیری این مهارت فقط نمیتوانند به قرائت و نوشتن اکتفا کنند و بهعبارتی دیگر شنیدن تلفظ واژگان انگلیسی در درک سریعتر آنها بسیار مؤثر است.
مدیرعامل انجمن خانواده ناشنوایان ایران با اشاره به برنامههای انجمن برای تقویت فرهنگ کتابخوانی در بین اعضای انجمن گفت: انجمن در تلاش است تا از طریق شفاهی فرهنگ مطالعه را در جامعه ناشنوایان ارتقاء دهد. در این روش کتاب با موضوعات مختلف برای ناشنوایان روایت میشود و این شیوه زمینه شوق و علاقه به مطالعه را در بین ناشنوایان افزایش میدهد.
فعالیت چندانی در حوزه تولید آثار مکتوب در انجمن وجود ندارد
وی در ادامه اظهار کرد: کتاب «فرهنگ مصور» بهعنوان منبع آموزشی ناشنوایان شامل مجموعهای از واژگان پرکاربرد است و در واقع نتایج تحقیقات چند محقق به حساب میآید؛ نویسندگان این کتاب، تصویرسازی ضربالمثلها و اصطلاحات پرکاربرد را مورد تأکید قرار دادهاند. از جمله این اصطلاحات میتوان به واژه رودربایستی اشاره کرد.
سلیمی درباره فعالیت اعضای انجمن در تولید آثار مکتوب افزود: اعضای انجمن به سرودن شعر درباره اوضاع زندگی خود علاقهمند هستند. چندی قبل نیز کتابی درباره زندگینامه ناشنوایان نخبه از سوی چند تن از اعضای انجمن و با همکاری چند فرد عادی تولید و منتشر شد. متاسفانه فعالیت چندانی در حوزه تولید آثار مکتوب در انجمن وجود ندارد.