به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز پنجشنبه (9 مهر)، در مراسم افتتاح سیزدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز گفت: فرهنگ هر کشور جزئی از هویت آن ملت محسوب میشود و کتاب یکی از پایههای اساسی فرهنگ و تمدن بوده است.
وی ادامه داد: خداوند به همراه آخرین پیامبر الهی مهمترین کتاب که همان قرآن است را برای هدایت بشر فرستاده است. کتاب قرآن به عنوان بزرگترین معجزه پیامبر اسلام (ص) بوده است که درس زندگی را برای همه ملتها در تمام طول تاریخ در برداشته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: همچنان که تاریخ کهن ایران نمایانگر پیشتازی در عرصه فرهنگ، ادب و دانش بوده است، هم اکنون نیز مردم دنیا به ایران به عنوان مهد فرهنگ و تمدن مینگرند.
جنتی تصریح کرد: نمایشگاه کتاب تنها محلی برای ارائه و عرضه کتاب نیست، بلکه باشگاه فرهنگی و هنری جهت تبادل اندیشه و افکار در مورد مسائل فرهنگی و هنری است.
وی اظهار کرد: کتاب و کتابخوانی نقش موثر و تعیین کنندهای در ارتقای فرهنگی هر ملتی دارد. در طول سه دهه پس از انقلاب، مردم با کتاب آشنایی بیشتری یافتهاند و با گسترش مدارس و دانشگاهها عناوین کتابها در کشور گسترش پیدا کردهاست.
جنتی بیان داشت: همه در راستای ارتقا سطح دانش و فرهنگ کشور تلاش میکنند و دامنه این فرهنگ غنی و پربار را تا آسیای مرکزی، شبه قاره هند، عراق و حوزه خلیج فارس گستراندهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به عنوان بزرگ ترین نمایشگاه کتاب پس از انقلاب هر سال به صورت مداوم و موفق برگزار شده و کشورهای زیادی هر سال در این نمایشگاه حضور مییابند، البته ما هم به خاطر اعتلای فرهنگ ایرانی اسلامی همه ساله در نمایشگاههای مختلفی در اقصی نقاط جهان حاضر میشویم.
جنتی در ادامه گفت: نمایشگاه بینالمللی کتاب تبریز، دومین نمایشگاه بزرگ کشور است که میزبانی جمع کثیری از علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی در شمال غرب کشور را به دوش دارد.
وی درخصوص چاپ عناوین کتاب در کشورگفت: در سال گذشته 73 هزار عنوان کتاب در سطح کشور به چاپ رسیده است که بسیاری از آنها چاپ اول بودهاند. آنچه مهمتر از برگزاری نمایشگاه کتاب است گسترش و توسعه فرهنگ کتابخوانی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وزیر ارشاد گفت: باید در چهارچوب قانون، فضا را به گونهای پیش بریم که همه کسانی که اهل فکر و اندیشه هستند بتوانند کتابهای مورد نظر خود را تالیف و کتابهای دیگران را ترجمه کنند.
وی با اشاره به اینکه باید فضایی ایجاد کرد که کتاب به قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد، تاکید کرد: تیراژ کتابها به علت وجود مشکلات اقتصادی کاهش پیدا کردهاست، باید با ایجاد معافیتهای ویژه ناشران، دادن یارانه و خرید کتاب و اهداء آن به کتابخانههای عمومی کتاب را در دسترس مردم قرار داد.
جنتی درادامه افزود: امروز بسیاری از اهل نظر کتاب را در فضای مجازی مطالعه میکنند و دسترسی به کتابخانههای دنیا در فضای مجازی میسرتر شده است. تاریخ ملت ما از فرهنگ غنی است که همه به آن اذعان داشتند و امروز همه دنیا به ایران به عنوان مهد تمدن و علم و دانش مینگرند و شخصیتهای بزرگی مثل بوعلی سینا و رازی و شاعرانی مثل مولانا، سعدی و حافظ همه از این سرزمین برخاستهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: از افتخارات بزرگ ما کتابخانههای بزرگی مثل کتابخانه ملی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه آستان قدس رضوی و کتابخانه آیت الله مرعشی است که همه و همه برای ارتقاء فرهنگ و تمدن کشور تلاش میکنند.
وی در پایان گفت: از آسیای مرکزی گرفته تا هند و عراق و خاورمیانه، همه به نوعی تحت تاثیر فرهنگ ایرانی بودند و مجموع کتاب های خطی فارسی که در پاکستان و هند استقرار یافته شگفت آور است و حتی در شهری مثل حیدرآباد هند کتابخانه بزرگی مزین به هزاران جلد کتاب به زبان فارسی است و دولتمردان هند افتخار داشتند که 600 سال به زبان فارسی سخن میگفتند.
لازم به ذکر است که در این مراسم از استاد علی نظمی به خاطر اهداء کتابخانه شخصی خود به بنیاد فرهنگ آذربایجان، معصومه سپهری به خاطر تالیف کتاب «لشکر خوبان» و از سمیرا جنتدوست به خاطر تالیف و درخشش جهانی کتاب آشپزی ایرانی توسط وزیر تجلیل به عمل آمد. همچنین قادر فتحی یکی از هنرمندان برجسته تبریزی با اجرای زنده نقاشی با پمپ در موضوع احیای دریاچه ارومیه در طول آیین افتتاحیه از دیگر جنبه های قابل توجه این مراسم بود.
د
ر این مراسم حضرت آیت الله مجتهد شبستری، نماینده ولی فقیه و امام جمعه تبریز، دکتر اسماعیل جبارزاده استاندار آذربایجان شرقی، دکتر امیر مسعود شهرام نیا، مدیر عامل موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران، علی اکبرصفی پور، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی و حجت الله ایوبی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان سینمایی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را همراهی کردند.
یادآور می شود سیزدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز با همت موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حمایت معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود.