مهدی ربانینژاد، معاون فرهنگی و مطبوعاتی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: یازدهمین نمایشگاه استانی کتاب کرمانشاه با استقبال خوب بازدیدکنندگان مواجه شد بهگونهای که بازدیدکنندگانِ روز گذشته این نمایشگاه، خواستار افزایش ساعت بازدید تا ساعت 21 شدند، اما متأسفانه به دلیل همکاری نکردن بانک صادرات (متوقف کردن فروش بُن کتاب) این امر محقق نشد و علاقهمندان تا ساعت 20 از غرفهها بازدید کردند.
وی توضیح داد: جمعیتی که در این دوره از نمایشگاه استانی کتاب کرمانشاه مشاهده شد، به لحاظ فزونی اصلاً قابل مقایسه با سال گذشته نبود اما متأسفانه به دلیل پایین بودن قدرت خرید مردم و همچنین به دلیل کمبود اعتبارات این نمایشگاه که افزایش مبلغ بُن کتاب نمایشگاه را امکانپذیر نکرد، آنگونه که باید و شاید شاهد خرید کتاب نبودیم.
معاون فرهنگی و مطبوعاتی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه افزود: امسال در نمایشگاه استانی کتاب کرمانشاه شاهد اجرای برنامههای جدیدی بودیم که خوشبختانه با اقبال عمومی مواجه شدند عناوین برخی از این برنامهها عبارتند از برگزاری نشستهای «بحران هویت»، «شبکههای اجتماعی؛ فرصتها و تهدیدها»، «شعر آیینی»، «تعزیهخوانی» و «تئاتر خیابانی با موضوع کتاب».
ربانینژاد در پاسخ به این پرسش که «مهمترین و بزرگترین مشکلی که در این دوره از نمایشگاه استانی کتاب کرمانشاه مشاهده شد، چه بود؟» گفت: کمبود بودجه و اعتبارات، مهمترین مشکل بود. برای حل این مشکل، فقط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئول نیست بلکه همه مسئولان ذیربط بهویژه دستاندرکاران تعیین بودجه فرهنگی کشور در مجلس شورای اسلامی نیز در حل این مشکل سهیم هستند. شایسته است آنها توجه ویژهای به مباحث فرهنگی کشور داشته باشند و در تخصیص اعتبار به این حوزه، تجدیدنظر کنند.
وی در ادامه سخنانش، گفت: من واقعاً تأسف میخورم که به دلیل همین محدودیتهای اعتباری، استان کردستان امسال نتوانسته برای خود نمایشگاه استانی کتاب داشته باشد. در مجموع از تمامی دستگاهها بهویژه وزارت کشور، وزارت علوم، مسئولان استانی انتظار میرود به هر نحو ممکن، زمینه را برای بهبود وضعیت اعتبارات فرهنگی فراهم کنند تا بتوانیم در نمایشگاههای استانی کتاب خدمات بهتر و بیشتری را ارائه کنیم.
معاون فرهنگی و مطبوعاتی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه در پاسخ به این پرسش که «به نظر شما آیا برپایی نمایشگاههای استانی کتاب به این سبک و سیاق (با توجه به کمبود بودجه) ضرورت دارد و برپایی این نمایشگاهها چقدر در افزایش سرانه مطالعه تأثیر دارند؟» گفت: بدون تردید برپایی این نمایشگاهها از الزامات است اما به نظر من کفایت نمیکند. مشکل اصلی در حوزه کتاب و کتابخوانی این است که مردم اصلاً دغدغه کتاب ندارند؛ کتابخانههای زیادی تأسیس میشوند اما هیچگونه توازنی میان تعداد این کتابخانهها و کتابخوانها وجود ندارد. درست مثل این است که تعداد زیادی دانشگاه تأسیس و رشتههای مختلف راهاندازی میشوند اما متأسفانه هیچگونه توازنی میان تعداد دانشجویان با میزان پژوهش کشور دیده نمیشود.
ربانینژاد ادامه داد: ما در کشور مشکل مدیریت توسعهای داریم. کسی که سکاندار همه عوامل توسعه است باید مدیری توسعهمدار باشد. هر اندازه هم که مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسعهمدار و توسعهنگر باشند، تا زمانی که مشکل کشور در مجلس از نظر تخصیص بودجههای فرهنگی بیشتر حل نشود، نمیتوان انتظار معجزه در این زمینه را داشت.
یازدهمین نمایشگاه استانی کتاب کرمانشاه 22 مهرماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان کرمانشاه افتتاح شد. در این نمایشگاه 450 ناشر در 240 غرفه به عرضه حدود 40 هزار عنوان کتاب پرداختند. از میان این 240 غرفه، 40 غرفه به رسانههای دیجیتال کشوری اختصاص داشت. این نمایشگاه تا ساعاتی دیگر به کار خود پایان میدهد.