سعید رنجبریان، مدیر فرهنگی هنری منطقه 19 به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: به مناسبت روز دانشآموز از نخستین کتاب شهدای دانشآموز هشت سال دفاع مقدس با عنوان «دفترچههای خاکی» در دبیرستان شهید کشوری واقع در سه راه شریعتی، خیابان مهران رونمایی میکنیم. این برنامه دوازدهم آبان ساعت 10 برگزار میشود.
رییس فرهنگسرای مهر با بیان این که از دست دادن فرزند، غم بزرگی است، افزود: وقتی پای صحبت خانواده شهدا مینشینیم، شکیبایی و شکرگزاری آنها از خداوند را میبینیم که به فرزندان آنها توفیق شهادت داده و به ایثارگری فرزندان خود افتخار میکنند.
وی افزود: در این برنامه از محمدتقی فهمیده، پدر شهید محمدحسین فهیمده، سرهنگ علی صابرماهانی، رئیس سازمان بسیج دانشآموزی کشور، بیژن صمدی، راوی جنگ تحمیلی و مسئول اعزام دانشآموزان به جبهه، سید احمد موسوی، رییس آموزش و پرورش منطقه 19، عباس بابازاده، قائممقام شهردار منطقه 19 و الناز عباسیان، نویسنده کتاب دعوت شده است.
رنجبریان درباره محتوای مجموعه کتابهای «دفترچههای خاکی» توضیح داد: در این مجموعه گزیده خاطراتی از زبان پدران و مادران شهدا بیان شده است تا الگویی برای نوجوانان باشد. این کتابها برای نخستینبار در سطح شهر تهران و با هدف صیانت از ارزشهای دفاع مقدس و دستاوردهای آن و الگوسازی برای قشر نوجوان و جوان نوشته شدند.
وی درباره شیوه نوشتن این کتابها گفت: در نخستین مرحله این طرح، میان بیش از 500 شهید دانشآموز منطقه شناسایی شدند که کاری دشوار بود زیرا هیچ مرکز یا سازمانی به صورت منسجم این کار را انجام نداده بود و اطلاعات درستی در دست نبود. سپس، نام شهیدان بر اساس تاریخ تولد و شهادت ثبت شد و ما به شهیدان زیر 18 سال پرداختیم.
رییس فرهنگسرای مهر در کتاب حاضر زندگی نامهی شهدایی که محصّل بودند و از مدرسه و هنگام تحصیل به جبهه اعزام شده بودند، جمعآوری شده است. در این میان شهدای نوجوانی بودند که ترک تحصیل کرده و ماهها بعد از فراغت از درس به جبهه اعزام شده بودند که در این کتاب به آنها اشارهای نشده است، یکی از دلایل آن این بود که با گذشت زمان خانوادهها و همرزمان شهدا اطلاعات دقیقی از زمان انصراف از تحصیل آنها نداشتند.
مدیر فرهنگی هنری منطقه 19 گفت: در کتاب «دفترچههای خاکی» 23 دانشآموز شهید زیر 18 سال که از مدرسه به جبهه اعزام شده بودند، معرفی شده و این کتاب آغاز کار تدوین زندگینامه شهدای دانش آموز است.
وی با تاکید بر اینکه شناسایی شهدای دانشآموز با همکاری بنیاد شهید، اداره آموزش وپرورش و سازمان بسیج پس از رونمایی این کتاب هم ادامه خواهد داشت، افزود: در این مجموعه مختصری از زندگینامه، وصیت نامه، خاطرات و تصاویر شهدا آمده است. «دفترچههای خاکی» در اختیار دانشآموزان قرار خواهد گرفت تا با شهدای دانشآموز آشنا شوند.
در کتاب «دفترچههای خاکی» شهید سید امیر حسینی، شهید حسين نيکوبين، شهید داوود احسانی، شهید محمد علي جربان، شهید حبیب آقاجانلو، شهید رضا جوادي، شهید گلشاد مولوي، شهید سید جلال حسینی، شهید کاظم بیگدلی، شهید هادي صادقي، شهید محمدرضا ميرزايي، شهید رضا منقلبی، شهید عبدالعلي روشنی، شهید محمد سخاوتی، شهید احمد علمداریان، شهید اسماعيل نديري زاده، شهید احمد پوراحمد خميني، شهید ابوالفضل جلیلی، شهید مجید دولتی، شهید علی رضا تقیپور، شهید اصغر ساعتیاری، شهید حسن شمس و شهید خیرالله شکری معرفی شدهاند.
کتاب «دفترچههای خاکی» با همکاری فرهنگسرای مهر و انتشارات تداعی با شمارگان هزار نسخه، 50 صفحه و در قطع رقعی منتشر شده است.