عادل تقوی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره فعالیتهای جهاد دانشگاهی در هفته کتاب عنوان کرد: هر سال دو اتفاق مهم در حوزه کتاب و کتابخوانی در کشور روی میدهد که یکی از آنها برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در اردیبهشت ماه است. اگر چه بحث اقتصادی آن بسیار پررنگ است اما در کنار آن فعالیتهای تبلیغی و ترویجی نیز انجام میشود. اما اتفاق دوم که در آبان ماه رخ میدهد برگزاری هفته کتاب است که در آن صرفاً فعالیتهای تبلیغی و ترویجی در حوزه کتاب انجام میشود.
وی افزود: جهاد دانشگاهی با محوریت سازمان انتشارات، هر ساله با فرارسیدن هفته کتاب، برنامههای ویژهای را با همکاری موسسه خانه کتاب و ادارات کل ارشاد، در دانشگاههای سراسر کشور برگزار میکند. ما برنامههای پیشنهادی خود را از کانال واحدهای فرهنگی جهاد، مستقر در دانشگاههای کشور ابلاغ میکنیم و دانشگاهها نیز بر اساس ظرفیتهای خود، اقدام به برگزاری آنها میکنند.
تقوی درباره مهمترین برنامههای دانشگاهها در هفته کتاب گفت: برگزاری نشستهای تخصصی در حوزه کتاب، مسابقات کتابخوانی، برپایی نمایشگاه کتاب و نمایشگاههای مرتبط با موضوع کتاب و کتابخوانی مانند عکس و کاریکاتور، تقدیر از مؤلفان و مترجمان پرکار در حوزه کتابهای دانشگاهی و اهداء کتاب از جمله برنامههای ما هستند که دانشگاهها برای اجرای آنها اعلام آمادگی کردهاند.
سرپرست سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی درباره طرح اهداء کتاب نیز گفت: ما معمولاً در دو مقطع از سال تحصیلی برنامه اهداء کتاب را در دانشگاهها به منظور تجهز کتابخانههای دانشگاهی برگزار میکنیم. یک بار همزمان با برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب در اردیبهشت ماه و بار دیگر همزمان با برگزاری هفته کتاب.
وی «جشن کتاب» را یکی از مهمترین برنامههای جهاد دانشگاهی در هفته کتاب عنوان کرد و گفت: یکی از جذابترین و مهمترین برنامههایی که هر ساله در یکی از ایام هفته کتاب در بسیاری از دانشگاههای کشور برگزار میشود برنامه «جشن کتاب» است که در آن با اهداء کتاب، از دانشجویان فعال در حوزه کتاب و کتابخوانی تقدیر میشود.
تقوی محوریترین برنامه جهد دانشگاهی در هفته کتاب را جشنواره «کتاب سال دانشجویی» عنوان کرد و گفت: این جشنواره که امسال بیست و دومین دوره آن برگزار میشود، به تقدیر از دانشجویان مؤلف و مترجم اختصاص دارد. همچنین تقدیر از ناشران فعال در حوزه چاپ و نشر کتابهای دانشگاهی و دانشجویی نیز از بخشهای دیگر جشنواره کتاب سال دانشجویی است.
دبیر جشنواره کتاب سال دانشجویی ادامه داد: حدود 594 اثر در گروههای شش گانه علوم انسانی، هنر، فنی مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، پزشکی و دامپزشکی و علوم پایه به دبیرخانه جشنواره ارسال شده که از این تعداد 379 اثر تألیف و 215 اثر ترجمه هستند و حوزه علوم انسانی با 305 اثر، بیشترین آثار ارائه شده را به خود اختصاص داده است. برگزیدگان این دوره نیز 25 آبان در پژوهشکده فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی معرفی خواهند شد.
وی درباره لزوم برنامههای هفته کتاب در دانشگاهها گفت: مقوله کتاب و کتابخوانی به عنوان یکی از محورهای اصلی حوزه فرهنگ باید جایگاه ویژهای در فعالیتهای دانشگاهی داشته باشد و کار کردن در این حوزه حد و پایانی ندارد. قرار گرفتن هفته کتاب در اوج مباحث درسی دانشجویان موضوعی است که در دانشگاهها جای خود را پیدا کرده است.
تقوی با بیان اینکه دانشگاهها ظرفیت عظیمی در فعالیتهای تبلیغی و ترویجی در حوزه کتاب دارند، ادامه داد: اگر نهادهای مختلف مستقر در دانشگاهها مانند جهاد دانشگاهی، انجمنهای اسلامی، بسیج دانشجویی، دفتر نهاد رهبری و سایر کانونها انجمنهایی که توسط خود دانشجویان اداره میشوند، در برگزاری برنامههای هفته کتاب با یکدیگر هماهنگی لازم را داشته باشند، میتوانیم شاهد رخ دادن اتفاقات فرهنگی بهتری در دانشگاهها باشیم.
سرپرست سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی درباره روند برگزاری هفته کتاب نیز گفت: در دورههای گذشته شاهد برگزاری جلسات مختلف با حضور نمایندگان سازمانها و نهادهای مرتبط، برای استقبال از هفته کتاب بودیم که این جلسات ظرفیتهای بسیاری برای ایجاد ارتباط و هماهنگی بیشتر بین دستگاهها به وجود میآورد. امیدواریم این روند در دورههای بعدی احیاء شود.