به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هفدهمین نمایشگاه استانی کتاب خراسان رضوی شامگاه سهشنبه (12 آبانماه) به کار خود پایان داد. در این نمایشگاه 500 ناشر در 650 غرفه به عرضه بیش از 1000 عنوان کتاب در موضوعات مختلف پرداختند. همچنین در این نمایشگاه، 700 میلیون تومان بُن کتاب ارائه شد.
یوسف امینی، معاون فرهنگی و مطبوعاتی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی گفت: خوشبختانه امسال نمایشگاه با استقبال خوبی مواجه شد. شور و اشتیاق مردم برای حضور در نمایشگاه به حدی بود که با وجود سرد شدن هوا، باز شاهد حضور چشمگیر آنها در نمایشگاه بودیم.
وی با بیان اینکه تمام برنامههای پیشبینی شده، در زمان و موعد مشخصِ خود برگزار شدند، ادامه داد: مهمترین دستاورد این دوره از نمایشگاه استانی کتاب خراسان رضوی این بود که در طول یک هفته توجه عموم مردم بیش از پیش به کتاب و کتابخوانی جلب شد. در این مدت، رسانه استانی، مطبوعات و فضای شهر به موضوع کتاب و کتابخوانی پرداختند.
امینی افزود: براساس نظرسنجیهای صورت گرفته برخلاف ایرادی که به اغلب نمایشگاههای سراسر کشور مبنی بر «جنبه فروشگاهی بودن نمایشگاه» دارند، این دوره از نمایشگاه استانی کتاب خراسان رضوی، به معنای واقعی نمایشگاه بود و مخاطبان با تازههای نشر آشنا شدند.
معاون فرهنگی و مطبوعاتی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی بیان کرد: مشهد از جمله شهرهایی محسوب میشود که ناشران بسیار فعالی دارد. بنابراین تصور میکنم جای رسانهای همچون خبرگزاری کتاب ایران در این شهر خالی باشد. چرا که میتوان با راهاندازی این خبرگزاری، تازهترین اخبار مربوط به این ناشران را منعکس کرد و مردم را در جریان اخبار مرتبط با کتاب قرار داد.
وی در پاسخ به این پرسش که «برخی ناشران حاضر در نمایشگاه استانی کتاب خراسان رضوی عنوان کردند چون نمایشگاه توسط اتحادیه ناشران و کتابفروشان مشهد اداره میشد، شاهد بروز یک سلسله مشکلات بودیم که یکی از آنها بینظمی در امور بود؛ در این مورد چه توضیحی دارید؟» گفت: مستحضرید نمایشگاه کتابی همچون نمایشگاه استانی کتاب خراسان رضوی که حدود 500 ناشر در آن حضور دارند، با حجم وسیع و گستردهای از فعالیتها مواجه خواهد بود. از طرف دیگر، استانها همواره دچار کمبود منابع هستند؛ طبیعی است که مجموع این عوامل باعث میشوند، امور با کاستیها و نواقصی همراه باشند. همچنین نمایشگاه کتاب امسال، دقیقاً دو روز بعد از تعطیلات روز عاشورا برگزار شد و وقوع چنین موضوعی (بینظمی) که یقیناً موردی بوده است، امری طبیعی به نظر میرسد.
امینی در پاسخ به این پرسش که «اغلب ناشران از کمبود تبلیغات شهری امسال نمایشگاه نسبت به سال گذشته معترض بودند؛ شما چه توضیحی در این باره دارید؟» اظهار کرد: حجم تبلیغات شهری نمایشگاه هیچ تفاوتی با حجم تبلیغات سال گذشته نداشت؛ تبلیغات در سطوح محیطی (شهری)، نمایشگاهی، صدا و سیما و همچنین مطبوعات استانی انجام شد. پرسش من از عزیزانی که عنوان میکنند تبلیغات کم بود، این است که اگر تبلیغات کم بود و این همه استقبال از نمایشگاه کتاب امسال از کجا نشأت گرفت؟! از طرف دیگر، هر اندازه میزان حمایت و اعتبارات بیشتر باشد، بدون تردید میزان تبلیغات نیز ارتقا مییابد.
معاون فرهنگی و مطبوعاتی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش که «با توجه به اینکه نمایشگاه استانی کتاب خراسان رضوی ساعت 22 هر روز به کار خود پایان میداد، برخی ناشران از ارائه نشدن تسهیلات رفت و آمد شهری گلهمند بودند؛ در این مورد چه توضیحی دارید؟» بیان کرد: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی تجربه هفده ساله در برگزاری نمایشگاه استانی کتاب دارد. بنابراین پیش از برپایی نمایشگاه، با واحد اتوبوسرانی استان رایزنیهای لازم صورت گرفت و این مهم در نمایشگاه محقق شد اما در طول برپایی نمایشگاه واحد اتوبوسرانی به دلیل استفاده نکردن مردم از اتوبوسها، از تعداد واحدهای مستقر در نمایشگاه کاست.
وی در پاسخ به این پرسش که «گشت امر به معروف و نهی از منکر در همه نمایشگاههای استانی کتاب حضور دارد اما برخی ناشران حاضر در نمایشگاه استانی کتاب خراسان رضوی از حضور و استقرار تعداد زیاد گشت ارشاد در این نمایشگاه و سنگین و امنیتی بودن فضا، ابراز ناراحتی داشتند؛ چرا این فضا در نمایشگاه کتاب مشهد حکمفرما بود؟» توضیح داد: مشهد شهر مذهبی است بنابراین طبیعی است که نمایشگاه کتاب آن، به لحاظ محیطی با نمایشگاههای کتاب سایر استانها تفاوت داشته باشد. از طرف دیگر برپایی این نمایشگاه با ایام عزاداری امام حسین (ع) مقارن شده بود؛ به همین منظور برنامههای متعددی در نمایشگاه برگزار میشد، بنابراین برای ایجاد نظم بیشتر ناگزیر از استقرار واحدهای بیشتر گشت ارشاد در نمایشگاه بودیم. ناگفته نماند که اگر از سوی فعالان گشت ارشاد به بازدیدکنندگان تذکری داده میشد، با اهدای یک شاخه گل رُز و با تمام احترام صورت میگرفت. به عبارت دیگر روح لطیف کار، مانع از تلخی احتمالی این امر (تذکر اخلاقی) شد.