پیروز مجتهدزاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) اظهار کرد: برای تالیف کتاب «جغرافیای سیاسی دریایی: جزایر تنب و ابوموسی در خلیجفارس» به مراکز اسناد دولتی و غیردولتی ایران، بریتانیا، ایالات متحده امریکا، روسیه، فرانسه و به منابع عربی پراکنده در آن کشورها و اروپا مراجعه کردم.
وی درباره چگونگی دستیابی به منابع عربی افزود: بنده این منابع را بعضا در کشورهای عربی خلیج فارس یافتهام، اما از آنجا که اصولا این کشورها دارای مراکز اسنادی دولتی یا غیردولتی مانند کشورهای دموکراتیک نیستند، بیشتر این منابع را در کتابخانههای بزرگ دنیا میتوان پیدا کرد. به هر حال در تحقیقاتم که بخشی از آن در کشورهای عربی صورت گرفت، با مشکلی مواجه نشدم جز اینکه اخیرا متوجه شدم در امارات متحده عربی به ویژه ابوظبی و شارجه کوششهایی به نام نمایشگاه کتاب و اسناد برای اغتشاش یا اختلال در شیوه استفاده از اسناد عربی و ایرانی صورت میگیرد که بهتر است وارد جزئیات این اقدامات نشوم.
این استاد جغرافیای سیاسی و ژئوپولیتیک دانشگاههای تهران اظهار کرد: هدف بنده از تالیف این کتاب را میتوان ناشی از سه انگیزه عمده دانست؛ نخست اینکه تا کنون درباره وضعیت جزایر تنب و ابوموسی در برخورد با مفهوم جغرافیای سیاسی بحثی جدی به میان نیامده و بنده خودم را موظف دیدم که درباره این موضوع مطالبی تالیف کنم و به آن هدف صورت واقعیت بدهم.
مجتهدزاده ادامه داد: تاکنون نوشتههای بسیاری درباره این جزایر را در شرق و غرب دنیا منتشر کردم که لازم بود این نوشتهها را در کتاب مستقلی در دنیای انگلیسی زبان جمعآوری و عرضه کنم. بنابراین در این اثر تلاش کردم که این مطالب پراکنده را جمعآوری و در چارچوب مفاهیم جغرافیای سیاسی دریاها در این اثر بگنجانم. دیگر اینکه باید کتاب جدید و جامعی را درباره وضعیت ابوموسی و تنب مینوشتم که این اثر در یک کشور پیشرفته از نظر مطالعات علمی دانشگاهی و از سوی یک موسسه انتشاراتی معتبر منتشر میشد.
این استاد جغرافیای سیاسی و ژئوپولیتیک دانشگاههای تهران گفت: با این نگاه، انتشار کتاب «جغرافیای سیاسی دریایی: جزایر تنب و ابوموسی در خلیجفارس» از سوی نشر دانشگاهی Universal Publishers در فلوریدای ایالات متحده آمریکا توفیق خاصی به شمار میآید که میتواند وضعیت بهتری را در جلب توجه مدعیان عربی در این بحث به دنبال داشته باشد.
وی بیان کرد: همچنین در این کتاب شمار زیادی از نامههایی را گنجاندم که بنده خطاب به روسای کشورها و مراکز خبری جهان که در دو – سه دهه اخیر به نوعی درگیر این بحث بودند، نوشتم. ارائه متون اصلی این نامههای پژوهشی علمی که در بیشتر موارد تاثیرات مطلوبی بر پیشرفت استدلالهای حقوقی ایرانی داشته در انتهای مطالعات یاد شده میتواند اعتبار فراوانی به بحثهای ایرانی مربوط به این جزایر دهد.
این محقق عنوان کرد: بنده فکر میکنم این نوشتهها و تالیفات که سابقه بسیاری نیز دارد مورد استقبال محافل رسمی دولتی، غیردولتی کشورهای عربی و انگلیسیزبان قرار خواهد گرفت. زیرا تاکنون چنین منبع جامعی در این بحث وجود نداشته است.
مجتهدزاده افزود: باید بدانیم که دنیای عرب و غرب با این حقیقت آشنایی دارند که وقتی دادگاه بینالمللی (دیوان دادگستری بینالمللی) خواست درباره اختلافات سرزمین قطر و بحرین قضاوت کند به اتکای تحقیقات بنده درباره جغرافیای سیاسی و مسائل حقوقی سرزمینی در خلیجفارس تصمیمگیری کرد. این دادگاه برای حل اختلاف این دو کشور از لایحه تحقیقاتی بنده از اواسط تا پایان دهه 1990 استفاده کرده و رأی خود را در ماه مارس 2001 براساس این لایحه پژوهشی صادر کرد.
وی ادامه داد: این قضاوت با استناد به لایحه تحقیقاتی بنده باعث شد که ارزش تحقیقات جغرافیای سیاسی من در مسائل خلیجفارس در سطح بینالمللی آشکار شود. بهطوری که مشخص میشود مطالعات علمی بنده در مسایل سرزمینی و اختلافات حاکم بر جزایر و مرزها در سطح مقبولیت حقوقی و بینالمللی قرار داشته و تدوین چنین اثری از سوی مولفی چون من با این پیشینه پژوهشی حقانیت ایران در رابطه با جزایر ابوموسی در سطح جهانی و عدم حقانیت ادعاهای امارات متحده عربی را روشن میکند.