به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از «نیویورک تایمز»، کتاب مصوری برای کودکان با عنوان «یک دسر عالی» که بهتازگی با مضمون بردهداری منتشر شده به دلیل تصاویری از بردههای شاد مورد انتقاد بسیاری از مورخیان قرار گرفته است.
منتقدان این کتاب، نویسندگان آن را به استمرار تصویرپردازی نادرست از دوران بردهداری آمریکا متهم کردهاند.
«یک دسر عالی»، نوشته «امیلی جنکینز» با تصویرپردازی «سوفی بلکال» حکایت زندگی 4 کودک از زاویه دیدهای مختلف است. در این کتاب، داستانهای موازی روایت شده نمایانگر تاریخچه تغییرات تکنیکی در آشپزخانه است و به کودکان میآموزد که در گذشته و اکنون چه کسانی غذا درست میکردهاند.
این کتاب مصور که برای کودکان 4 تا 8 سال نوشته شده است، با وجود استقبال فراوان مورد انتقاد برخی منتقدین قرار گرفته است. این منتقدان میگویند که بخش 8 صفحهای که در سال 1810 در کارولینای جنوبی میگذرد، به نوعی پنهان کردن مصائب و مشکلات بردهها در آن زمان محسوب میشود. در این بخش یک برده مادر و دخترش به تصویر کشیده شدهاند که در حال آماده کردن دسر برای خانواده اربابهای خود هستند؛ سپس در گنجهای پنهان میشوند و بقایای دسر درون قابلمه را لیس میزنند درحالی که دختر برده لبخندی رضایتآمیز بر لب دارد.
درپی انتقادات مطرح شده، «جنکینز» با ارسال پیام عذرخواهی در شبکههای مجازی اظهار کرد که این کتاب را به سفارش گروهی با عنوان «ما کتابهای متفاوت میخواهیم» به رشته تحریر درآورده است.
وی گفت: «دریافتهام که کتاب من درحالی فراگیر و امیدوارکننده است، از منظر نژادی حساسیت برانگیز نیز هست. من متوجه اشتباهم شدهام و بسیار متاسف هستم.»
این نویسنده کتابهای کودکان ادامه داد: «اگر چه درباره تاریخ بردهداری در آمریکا اطلاعات کاملی وجود ندارد اما من نخواستم زندگی آمریکایی در سال 1810 را نادیده بگیرم.»
این درحالی است که «بلکال»، تصویرگر کتاب همچنان از کار خود دفاع کرده و گفته است که کودکان درباره تصویر پنهان شدن مادر و دختر برده در گنجه واکنشهای مثبتی از خود نشان دادهاند.
وی افزود: «منتقدان بیشتر از بیعدالتی نشان داده شده در تصویر هراسان شدهاند درحالی که این صحنه کاملا گویای فقدان آزادی در آن زمان است.»
با این حال، منتقدان به سخنان «دان تیت»، نویسنده و تصویرگری که در سال 1829 نخستین سیاهپوستی بود که توانست کتابی را کارولینای جنوبی منتشر کند اشاره میکنند که گفته بود: «کتابهای کودکان درباره بردهداری باید رنجها را نشان دهد.»