سعید علامیان، نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس در حاشیه دیدار از بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها با حضور در غرفه موسسه خانه کتاب به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: به حق، هر سال این نمایشگاه را بهتر از سالهای پیشین دیدم اما امسال گویی نظم ویژهای در غرفهها برقرار است و تنوع بیشتری در آن دیده میشود.
وی با بیان اینکه اکنون، عصر نشریات تخصصی است، افزود: ورزش، سینما، هنر و... هر یک نشریات تخصصی خود را دارند. خبرگزاری کتاب که از سابقه خوبی هم برخوردار است، اکنون در حال رسیدن به جایگاهی است که به عنوان مرجع مورد استفاده قرار بگیرد. اکنون مخاطب کتاب برای جویا شدن تازههای کتاب در این حوزه، کمتر به خبرگزاریهای دیگر مراجعه میکند و انتخاب نخست او ایبناست و این نقطه قوت برای این رسانه تخصصی بهشمار میآید.
مدیرعامل انجمن روزنامهنگاران دفاع مقدس با بیان اینکه معرفی کتاب در کشور ما بسیار مهجور است، افزود: من به عنوان نویسنده توقع دارم که خبرنگاران از پرسشهای سطحی عبور کنند و با آگاهی در این باره کتاب بنویسند. برخی معرفی کتابها بیخاصیت هستند. ایبنا تا حدودی در معرفی کتاب پیشتاز است و بار معرفی کتاب را به دوش میکشد. ما ویترینی برای دیده شدن کتاب در کشور نداریم و بنا بر تحقیق انجام شده فقط یک سانت از تمامی ویترینهای سطح کشور، به کتاب اختصاص دارد، ایبنا را به عنوان ویترین و حامی کتاب میشناسم.
وی ادامه داد: معرفی خوب کتاب، یکی از مهمترین وظایف خبرنگار این حوزه است. نقد عالمانه کتاب بسیار مهم است. باید مدیران رسانه برای معرفی کتاب سرمایهگذاری کنند، برای معرفی خوب کتاب ارزش ویژهای قائل شوند و خبرنگار تخصصی باید بتواند فرصت مناسبی را برای معرفی کتاب اختصاص دهد. دولت باید به خبرگزاریهای فعال در زمینه کتاب یارانهای بیمنت اختصاص دهد تا کتاب بتواند ویترین خوبی داشته باشد.
علامیان تاکید کرد: بدیهی است خبرنگاری که ملزم است هر روز یک کتاب معرفی کند، نمیتواند نگاهی جامع و دقیق به آن اثر داشته باشد زیرا فرصتی ندارد و نمیتواند حتی مقدمه کتاب را هم به درستی بخواند. باید خبرنگاران را تشویق کنیم که هر دو هفته یکبار معرفی کتابهای خوبی ارائه دهند. ایبنا در زمینه کتاب منحصر است.
مدیرعامل انجمن روزنامهنگاران دفاع مقدس با اشاره به فعالیت این انجمن در بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها گفت: کوشیدیم مخاطبان عام و خاص حوزه دفاع مقدس را به این غرفه جلب کنیم و نشستهای هماندیشی با محوریت دفاع مقدس با حضور دستاندرکاران مطبوعات درباره مقوله ایثار و مقاومت برپا و نشستهایی با حضور مدیران کشوری و لشگری بر محور دفکی از مهمترین وظایف رسانههاست/ خبرنگار کتاب از پرسشهای سطحی عبور کنداع مقدس برگزار کنیم.
وی با بیان اینکه تمام نشریات و مطبوعات به دفاع مقدس توجه دارند، افزود: این موضوع، امری فراجناحی است و ما ویژهنامههایی از طیفهای مختلف نشریات میبینیم. برخی مسئولان بر قوی بودن نشریات حوزه دفاع مقدس تاکید دارند و برای این کار، ما نیازمند بازسازی زبان در این حوزه هستیم. یافتن زبان مخاطب، بسیار مهم است زیرا باید با واژههای تازه و با ادبیات تازه فرهنگ دفاع مقدس را نشر داد.
این نویسنده و پژوهشگر در پاسخ به این پرسش که چگونه ادبیات حوزه دفاع مقدس تازه میشود، گفت: فقط با مطالعه آثار جدید است که میتوان این تازگی را به دست آورد. ادبیات و واژگان همواره در حال به روز شدن یا پوستاندازی است. بهتر است با واژههای تازه کنار بیاییم و آنها را دفع نکنیم. من که کار خاطرهنگاری هم انجام میدهم، وقتی راوی از واژه «ماشین» استفاده میکند، نمینویسم «خودرو». به این ترتیب است که سندیت خاطره حفظ میشود زیرا اگر گویش راوی را تغییر دهیم، همانند این است که سندیت آن را تغییر دادهایم. اگر اعتباری برای خودنوشتها قائلیم، به این دلیل است که کمتر لحن راوی دچار دگرگونی میشود.
وی یادآور شد: گاهی به دلیل ادبیات روزمره، چارهای جز بهرهگیری از همان واژگان نداریم. باید بتوانیم نسل جوان علاقهمند به حوزه دفاع مقدس را از این راه دریابیم. انجمن روزنامهنگاران دفاع مقدس نیز مشاورههایی در این زمینه و برای علاقهمندان ارائه میکند.
بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها تا بیست و دوم آبان در مصلای امام خمینی(ره) برپاست و ایبنا در غرفه موسسه خانه کتاب فعال است.