به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین تکریم مقام کتابدار و ترویج فرهنگ کتابخوانی صبح امروز (24 آبان 1394) با حضور حجتالاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معزم رهبری، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی ربیعی، وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی، محمدرضا مجیدی، رئیس کتابخانه مجلس، مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل خانه کتاب و جمعی از مسئولان فرهنگی به همت نهاد کتابخانههای عمومی کشور در تالار وحدت تهران برگزارشد.
محمد الله یاری فومنی معاون توسعه کتابخانهها و نهاد کتابخانههای عمومی کشور به عنوان میزبان این مراسم ضمن خیرمقدم به حاضران، طی سخنانی گفت: برنامه ها از 17 آبان شروع شده و تا دوم آذر ادامه دارد ما آرزو داشتیم در این مراسم همه 6 هزار کتابدار کشور حضور داشته باشند اما امروز در حضور 800 کتابدار یعنی 12 درصد کارکنان خود هستیم.
وی با اشاره به فرمایشات رهبر انقلاب در حوزه کتاب گفت: وقتی مسئولان کشور اقدام به ثبت روز کتاب در تقویم جمهوری اسلامی ایران کردهاند و با توجه به سیره رهبر کتابخوان انقلاب، حجت بر همگان تمام است. امروز نهاد به توصیه رهنمودهای اساتید ارزشمند از آرای کتابداران بهره میبرد نظرسنجی برای ارسال نشریات به کتابخانه ها از مصادیق تأیید این ادعا است.
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم با اشاره به پیشینه غنی کتاب و کتابداری در ایران گفت: کتابخانه و کتابداری در طول تاریخ تکامل خود شاهد فراز و فرودهای فراوانی بوده است؛ از کتابخانههای بزرگ باستانی تا مجموعههای بزرگ، از الواح گلی و سنگی، کتابخانههایی که به مثابه مراکز فرهنگی تبادل اندیشه بودند تا کتابخانههای امروز، همواره این مکان فرهنگی از جایگاه اجتماعی ویژهای برخوردار بوده است.
وی با بیان اینکه توسعه کتابخانهها نمایانگر میزان دقت و توجه حکومتهای مختلف به ارتقای دانش در جوامع بوده است، گفت: کتابخانهها در زمانهای مختلف به نیازهای گوناگون جامعه پاسخ دادهاند و به گواه تاریخ هرگاه موقعیت و امکان رشد کتابخانهها در جامعهای فراهم آمده، روند ترقی آن جامعه نیز به طور فزایندهای رشد کرده و هر زمان کتابخانهها در زاویه انزوا و در معرض بیمهری قرار گرفتهاند، رشد آن جامعه نیز متوقف شده است.
جنتی با اشاره به فراز و نشیبهای تاریخی در کتابخانههای ایران نیز افزود: دشمنان سرزمین ما همواره از بالندگی و شکوفایی کتابخانههای ما در هراس بودند و حمله اسکندر مقدونی در 333 سال پیش از میلاد مسیح، حمله اقوام مغول و افغان و از بین بردن کتابخانههای ما، سندی بر این مدعا بوده است.
وی دقت در نقش کتابخانهها و وضعیت کتابخوانی در جامعه امروز را امری ضروری دانست و گفت: امروز نیز در دوران جنگ سخت و نرم رسانه و ارتباطات در جهان، باید در پاسداری و باغبانی از درخت تنومند فرهنگ کوشا باشیم و علاوه بر حفظ و حراست از داشتههای فرهنگ و تمدن غنی و افتخارآفرینمان آن را آنگونه که شایسته ملت عزیز اسلامی است، ارتقا دهیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: هر جامعهای برای توانمندی و هر نظامی برای تحول و پویایی و بازنماندن از قطار توسعه ناگزیر است از اطلاعات روزآمد بهرهمند باشند، این اطلاعات، رسانهها و روشهای انتقال گوناگون و پرشماری دارد و کتاب یکی از مهمترین این رسانههاست. آموزگار معارف از دینداری، استاد ادبیات از فرهنگ و زبان، آموزگار ریاضی از اعداد و ارقام، دبیر فلسفه از منطق و معلم تاریخ از گذشته و عبرتها سخن میگویند و کتابدار استاد جامع همه اینها و معلم عشق و مهربانیهاست.
جنتی با بیان اینکه کتابدار واسطه میان مخاطب و کتاب است ادامه داد: توان و مهارت، دانش و بینش کتابداران است که میتواند برای هر دسته و هر گروه از مخاطبان بر حسب نیاز و علایقشان راهنماییهای مناسب ارائه دهد و آنان را به مطالعه کتابهایی متناسب رهنمود کند. کتابدار متعهد و حرفهای نگهبان علم و فرهنگ است و علاوه بر دانش به علم، شایسته است بهترین عامل آن نیز باشد و در این مسیر با تلاش و جدیت بتواند به بهترین نحوه در اشاعه آن به هموطنانش عمل کند.
وی با ابراز تأسف از اینکه هنوز کتاب به یک کالای فرهنگی جامعهپذیر و کتابخانه به عنوان مکتبی انسانساز و دوست داشتنی مورد پذیرش عمومی قرار نگرفته، عنوان کرد: موضوع کتاب و کتابخوانی یکی از مطالبات همیشگی رهبر انقلاب و همچنین از تأکیدات رئیس جمهور بوده است و تحقق این چشم انداز زیبا نیازمند زیرساختها و برنامهریزی دقیق و تلاش همه دستگاهها به ویژه متصدیان کتابخانههای عمومی کشور است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تفاهمنامه این وزارتخانه با آموزش و پرورش گفت: وزارت ارشاد با توجه به اهمیت موضوع در دی ماه سال پیش با آموزش و پرورش تفاهمنامه همکاری امضا کرد که در بندهایی از آن به موضوع ارتقای سطح دانش و سرانه مطالعه و دسترسی به منابع کتابخانهای برای فرهنگیان و دانش آموزان پرداخته شده و به نهاد کتابخانههای عمومی نیز برای اجرا و همکاری ابلاغ شد که انشاءالله نهاد با بهرهگیری از ظرفیت نیروی انسانی مؤمن و متعهد میتواند از همکاران مؤثر ما در اجرای این تفاهمنامه باشد.
مطالبات نهاد مورد تایید رئیس جمهوری است
محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی در این مراسم گفت: حضور بنده در این مراسم با دو اتفاق جالب مقارن شده است. اول اینکه قرار است که تا پایان این هفته برنامه بودجه سال 95 نهایی شود که حضور بنده در این مراسم و آگاهی از موضوعات مطرح شده از سوی جناب آقای مختارپور، در تدوین نهایی بودجه سال آینده تأثیرگذار خواهد بود.
وی همچنین به تدوین برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: در این برنامه، چشم انداز 5 ساله کشور در عرصه فرهنگی لحاظ خواهد شد که ما میتوانیم برای رسیدن کتابداران به جایگاه واقعی خود به لحاظ حرفهای و معیشتی، پیشبینیهای لازم را در این برنامه لحاظ کنیم که اولین گام آن از سال آینده آغاز خواهد شد.
سخنگوی دولت با اشاره به تأکید رئیس جمهوری بر توجه به تفاوت در پرداخت حقوق در نظام اداری، گفت: پیش از این مراسم در جلسهای که با رییس جمهور داشتم، ایشان نکاتی در باب وجود تفاوت پرداخت در نظام اداری به بنده متذکر شدند و آنچه که امروز آقای مختارپور مطالبه کردند جزء مواردی است که ریاست جمهوری نیز بر آن تأکید دارند و ما هم تلاش می کنیم که حقوق و قدرت خرید کتابداران را به آن جایگاه مطلوب برسانیم.
وی تأکید کرد: یک مسئله مهم، نیاز ما به کتابخانه و همچنین کتابداران است. تلاش داریم هم قدرت خرید افراد شاغل در نهاد کتابخانه ها را افزایش دهیم و از طرف دیگر این قدرت را بر افرادی که قرار است به کارکنان نهاد افزوده شوند، تقویت کنیم. همچنین مسئله تعداد کتابخانه ها در تنظیم لایحه بودجه 95 و برنامه ششم لحاظ خواهد شد.
آیین تکریم مقام کتابدار و ترویج فرهنگ کتابخوانی، با تقدیر از نجمالسادات طباطبایی، دختر ارشد علامه و با گرامیداشت یاد و خاطره محسن حاجی حسنی کارگر، قاری درگذشته در حادثه منا و تقدیر از پدر ایشان آغاز شد و با معرفی کتابداران برتر به کار خود پایان داد.