پیمان طالبی، مجری برنامه زنده تلویزیونی «مردم چی میگن» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره ترکیب «مردم چی میگن» و کتاب اظهار کرد: برای طرح موضوع کتاب در برنامه «مردم چی میگن» دنبال فرصت هستم، چراکه معتقدم برنامه ما با توجه به طرح موضوعات تخصصی باید به موضوع کتاب و کتابخوانی بپردازد. «مردم چی میگن» بهعلاوه کتاب یعنی جذب هرچه بیشتر مخاطب.
کاهش آمار مطالعه با گسترش شبکههای مجازی
وی درباره تأثیر رسانه ملی در افزایش میزان مطالعه افزود: مردم در حال حاضر ارتباط تنگاتنگی با شبکههای مجازی پیدا کردهاند که مزید علت شده و زمینههای کاهش آمار مطالعه کتاب را بیشتر کرده است. بهنظر میرسد که رسانه ملی آنطور که باید و مطابق وظیفه خود در موضوع کتاب و کتابخوانی وارد عمل شده است. من بهعنوان مجری بارها در حین اجرا و به عمد از تجربههای مطالعهام برای مخاطب میگویم و به بینندگان توصیه میکنم کتابی را مطالعه کنند؛ تذکری که شاید نتیجهاش جلب توجه 10 نفر از مخاطبان میلیونی تلویزیون باشد.
طالبی با تأکید بر اهمیت خلاقیت مجری تلویزیون در ترویج فرهنگ مطالعه ادامه داد: نزدیک به دو هفته پیش موضوع برنامه «مردم چی میگن» گیاهخواری بود که درباره کتابی با موضوع صبحانههای رژیمی با کارشناس برنامه صحبت کردم. بعد از برنامه، بینندگان با برنامه تماس گرفتند و درباره آن کتاب میپرسیدند.
افزودن بخش معرفی کتاب به برنامه «مردم چی میگن» ایده خوبی است
مجری «مردم چی میگن» درباره پیشنهاد خبرنگار ایبنا مبنی بر افزودن بخش معرفی کتاب در این برنامه گفت: برنامهریزی برای افزودن بخش معرفی کتاب به برنامه «مردم چی میگن» ایده خوبی است که البته در بعضی از برنامههای سیما نیز وجود دارد. معرفی کتاب در یک برنامه تلویزیونی، به معنای تولید متنی طولانی از محتوای کتاب نیست و بهنظرم یک معرفی مختصر و کوتاه برای جلب مخاطب کفایت میکند.
وی درباره میزان تأثیر نهادهای مختلف اعم از رسانههای صوتی و تصویری در مقایسه با اهالی نشر در بهبود وضعیت نشر در شاخههای مختلف اظهار کرد: اهالی نشر دیگر چه کاری باید انجام دهند! خود ما، باید مانع مرگ فرهنگ کتابخوانی شویم. البته امیدواریم فضای مجازی با توسعهای که پیدا کرده برای تعدادی از کتابخوانها جای کتاب را گرفته باشد. توسعه فرهنگ استفاده از محتوای اینترنت بهمعنای توجه مخاطب به کسب آگاهی است. بهنظر میرسد که عملکرد برخی از تولیدکنندگان کتابهای کمکآموزشی در میزان مخاطب تأثیرگذار است و این احتمال وجود دارد که این ناشران نوعی بیاعتمادی را بین جامعه ایجاد کردهاند.
یک مجری محکوم است کتابهای زیادی مطالعه کند
این فعال عرصه رسانه ادامه داد: کتابهای کمکآموزشی در دو جلد پرسش و پاسخ تولید میشوند و داوطلب ورود به دانشگاه که به اجبار این کتابها را تهیه میکند، در مجموع باید 100 هزار تومان هزینه کند. کتابهای کمکآموزشی در فصل خاصی قابل استفادهاند و فایده چندانی برای مخاطب ندارند، بنابراین در درازمدت برای جامعه کتابخوان و کل جامعه نوعی بیاعتمادی ایجاد میکنند. برنامه «مردم چی میگن» به مقوله کتابهای کمکآموزشی پرداخت و بیپرده درباره محتوای این منابع بحث شد که بسیاری از آنها در واقع کپی هستند؛ به نظرم مردم هم منظور ما را درک کردند.
طالبی درباره جایگاه کتاب در زندگی شخصیاش گفت: بهواسطه حرفهای که دارم، کتابهای زیادی را مطالعه میکنم. بهعبارت دیگر یک مجری محکوم است تا کتابهای زیادی در حوزههای مختلف مطالعه کند. بیشتر به کتابهای رمان، روانشناسی و ورزشی علاقه دارم.