به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر دوشنبه ۵ مرداد در محل سالن اجتماعات دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور در تهران برگزار شد.
حسین نوشآبادی، در ابتدای این کنفرانس مطبوعاتی «پیروزی غرورآفرین دولت و ملت را در مذاکرات هستهای که با رهبریهای حکیمانه مقام معظم رهبری و تدابیر خردمندانه رئیس جمهور و پیگیری مجدانه تیم مذاکرهکننده هستهای» ماحصل مقاومت ملت ایران در برابر زیاده خواهیهای غرب و نشانه صبر و پایداری آنها توصیف کرد.
وی همچنین روز حصول این توافق را روز حماسه بزرگ ملی و بین المللی برای ملت ایران دانست و افزود: باید از ۲۳ تیر ۱۳۹۴ بهعنوان روزی بزرگ در تاریخ ملت ایران یاد کرد و امیدوارم ادامه این روند به تصویب و اجرای این موافقتنامه منجر شود.
دولت یازدهم بیشترین سؤال و تذکرات را از مجلس دریافت کرده است
معاون حقوقی، پارلمانی و امور استان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره سؤال از وزیر ارشاد که در دستور کار فردای مجلس شورای اسلامی است، گفت: وزارت ارشاد هم مانند سایر وزارتخانهها همواره با سؤالات متعدد نمایندگان مجلس روبهرو است و شما میدانید که حجم سؤالات و تذکرات مجلس در دوره نهم از ادوار گذشته بیشتر بوده است.
این مقام مسئول در وزارت ارشاد ادامه داد: دولت یازدهم بیشترین سؤال و تذکرات را از مجلس دریافت کرده و بخش مهمی از وقت وزرا به حضور در مجلس و پاسخگویی به سؤالات متعدد و مختلف نمایندگان در کمیسیونها و صحن علنی میگذرد البته این حق قانونی مجلس است اما به هر حال باعث شده بخش مهمی از انرژی و توان وزارتخانهها به پاسخ به این تذکرات و سؤالات متعدد که روز به روز هم تعدادش بیشتر میشود، اختصاص پیدا کند.
برخی از سؤالات نمایندگان مجلس خارج از اختیارات وزیر است
وی گفت: ما موظفیم به بسیاری از سؤالات نمایندگان پاسخ دهیم اگرچه بسیاری از پاسخها با کم لطفی و کم مهری برخی از نمایندگان مواجه میشود. پاسخهای ما پاسخ های روشنی است اما آنچه که ما همیشه نسبت به آن گلهمند هستیم این است که تعدادی از سؤالات ناظر بر وظایف و اختیارات وزرا نیست و بسیاری از آنها خارج از اختیارات وزیر است.
سخنگوی وزارت ارشاد از جمله این سؤالات را بحث عفاف و حجاب عنوان کرد که در دستور سؤال از وزیر ارشاد در جلسه علنی روز سه شنبه ۶ مرداد مجلس شورای اسلامی است و در این رابطه گفت: ما تنها یکی از وزارتخانههایی هستیم که موظفیم درباره این موضوع برنامهریزی و اقدام کنیم. مسئولیت اصلی عفاف و حجاب بر عهده وزارت کشور است. ضمن اینکه حدود ۳۰، ۴۰ دستگاه دیگر در این زمینه مسئول هستند.
معاون حقوقی، پارلمانی و امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ما به اندازه خودمان در این زمینه فعالیت داشتیم و شاید حتی بیشتر از آنچه وظیفهمان بوده است، فعالیت کردهایم. با این وجود اگر قرار باشد آقای وزیر در صحن علنی حضور پیدا کند، حتماً پاسخ های مشروحی در این زمینه داده خواهد شد، کما اینکه این پاسخها تهیه شده است.
احتمال خروج سؤال از وزیر ارشاد از دستور کار مجلس
نوشآبادی در عین حال از برگزاری جلسهای میان نماینده سؤال کننده و شخص وزیر ارشاد در روزهای اخیر خبر داد و با اشاره به توضیحات وزیر در این خصوص اظهار امیدواری کرد که این سؤال از دستور مجلس خارج شود.
وی ادامه داد: آئین نامه داخلی مجلس هم در این خصوص دارای نقص است که ما این نقص را به مجلس هم گفتهایم؛ بر اساس آئین نامه داخلی مجلس آخرین کسی که در صحن علنی صحبت میکند، نماینده سؤال کننده است در حالی که باید پاسخ دهنده آخرین سخنران باشد؛ چراکه معمولاً سخنرانی آن نماینده مطالبی مطرح میشود که وزیر دیگر امکان پاسخگویی به آن را ندارد. این نقیصه آئین نامهای باید برطرف شود و همانطور که گفتم ما این موضوع را به مجلس منعکس کردیم و امیدواریم حل شود.
این مقام مسئول در وزارت ارشاد همچنین موضوع ممیزی کتاب را که پیشتر بهعنوان سؤال نماینده سؤال کننده از علی جنتی عنوان شده بود، رد کرد و گفت: اصل موضوع درباره عفاف و حجاب است که همانطور که گفتم توضیحات مفصلی به نماینده سؤال کننده داده شده و این امید وجود دارد که این سؤال از دستور خارج شود.
برگزاری نمایشگاه کتاب سال آینده در باغ کتاب
سخنگوی وزارت ارشاد درباره مشکلاتی که در برگزاری نمایشگاه قرآن در باغ موزه دفاع مقدس در سال جاری وجود داشت، خاطرنشان کرد: امسال نمایشگاه قرآن در فضای جدید برگزار شد که این مسئله موافقان و مخالفانی داشت البته ما هم علاقهمند بودیم که این نمایشگاه در مصلی برگزار شود، اما مطالبه هزینههای بالا برای اجاره مانع از این کار شد.
معاون حقوقی، پارلمانی و امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: فضای باغ موزه دفاع مقدس فضای مناسبی است و استقبال از نمایشگاه قرآن هم همچنین خوب بود، اما ضعف در اطلاعرسانی، به ویژه از طرف رسانع ملی، وجود داشت. علی رغم این مسائل، آنهایی که از نزدیک از این نمایشگاه بازدید کردند، دیدند که اتفاق منفی در آن رخ نداده است.
نوشآبادی در ادامه با اشاره به تعامل خوب شهرداری تهران با دستگاه فرهنگی کشور برای برگزاری نمایشگاه قرآن امسال، فعالیتهای عمرانی شهرداری را در تپههای عباسآباد یادآور شد و گفت: به احتمال زیاد نمایشگاه کتاب سال آینده هم در همین مکان (باغ موزه دفاع مقدس و دیگر فضاهای موجود در تپه های عباسآباد) برگزار شود.
سیاست حمایتی وزارت ارشاد در حوزه چاپ و نشر
وی درباره احتمال اتخاذ برخی سیاستهای جدید حمایتی از سوی وزارت ارشاد برای خروج عرصه چاپ و نشر کشور از رکودی که چند ماهی است به آن دچار شده است، خاطرنشان کرد: هزینههای بالای تولید کتاب و رکود بازار آن، مشکلاتی که برای تهیه ملزومات چاپ و نشر وجود دارد، باعث شده در این حوزه با سختیهایی مواجه باشیم. سیاست وزارت ارشاد در این خصوص، همواره سیاست حمایتی بوده و حوزه نشر و رفع موانع و دغدغه های آن همواره مدنظر ما است.
نوشآبادی خرید کتاب از ناشران را از جمله سیاستهای حمایتی این وزارتخانه ذکر کرد و ادامه داد: ما احساس میکنیم که برای کمک به ناشران بهتر است بخشی از کتابهای مفید آنها را خریداری و برای استفاده مردم به دانشگاهها، مراکز علمی و کتابخانه های مساجد و نیز نهادهای فرهنگی تحویل دهیم. این برنامه ادامه خواهد یافت و هیات خرید کتاب وزارت ارشاد هر ماه مصوباتی را در این موضوع دارد.
تولید داخل پاسخگوی نیاز بازار کاغذ نیست
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین از فعال بودن کارگروه حل مشکل کاغذ سخن گفت و با اشاره به حجم اندک تولید کاغذ در کشور در قیاس با نیاز بازار گفت: تولید داخل پاسخگوی نیاز ما نیست و ما الزاماً باید کاغذ را از خارج از کشور وارد کنیم. امیدواریم به تدریج و با برطرف شدن مشکلاتی که تحریمها به وجود آورده بود موانع حوزه چاپ و نشر هم برطرف شود.