خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- موبد دکتر اردشیر خورشیدیان، رئیس انجمن موبدان تهران: تمام ابنا بشر، پیش از تقسیمبندیهای فرقهای، انسان هستند و بعد جزو ملت ایران به شمار میآیند و دست آخر، از لحاظ فرقه و قومیت دستهبندی میشوند. با این مقدمه میخواهم به این نکته اشاره کنم که در ابتدای امر باید منافع انسانی و ملی و در درجه آخر منافع قومی و قبیلهای در صدر امور باشد.
اقلیت دینی در ایران حق تبلیغ دین ندارند که البته ما هم آن را طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران که اصلی را مبنی بر این امر قرار داده است، پذیرفتهایم. یکی از راههای تبلیغ میتواند، نشر کتابهای مختص اقلیت زرتشتی باشد. تنها ناشر زرتشتیان «فروهر» نام دارد و البته یک ناشر نیز به تازگی مجوز گرفته است. الغرض این ناشران حق توزیع کتابهای خود را به دلیل ممانعت از سوءبرداشتهای تبلیغی ندارند و تنها میتوانند کتابهای خود را از طریق انتشارات به فروش برسانند.
به نظرم، نشر افکار در جوامع با تکثر عقاید و ادیان، امر مبارکی است و همین نشر افکار، میتواند تفکر را به چالش بکشد و تعصبها را بشکند. به اعتقاد من اندیشه امر مهمی است و باید از آن دفاع کرد اما تعصب امر مذمومی بهشمار میآید و باید شکسته شود. زیرا تعصب مانع از وقوع «شک» میشود. همانطور که میدانید، «شک» نخستین مرحله برای رسیدن به «حققیت» است. «حقیقت» نیز امری است که در پرتو پرسش و بحث، خود را نشان میدهد.
با بحث از «شک» و «حقیت» و با احترام به قانون مصوب در جمهوری اسلامی ایران، میخواهم به این نکته اشاره کنم که، دین زرتشتی در پی تبلیغ نیست زیرا پیامبر این دین در صدد است تا «گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک» را به پیروان و دیگر انسانها بیاموزد و نیز میخواهد به انسانها بگوید که جهان بر پایه راستی است. این امر تبلیغ نیست، زیرا تمام پیامبران در تمام ادیانها در پی تبیین این نکته به پیروان خود هستند و به نوعی همه، مبلغان انسانیت و اخلاق هستند. پس به نظرم، کتابهای دینی هر اقلیتی برای شناخت بهتر دیگران باید منتشر و در دسترس پژوهشگران قرار بگیرد.