به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی صبح امروز سهشنبه (24 آذرماه) با حضور دکتر علی فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر علیاصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش، دکتر وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و دکتر رضا اللهیاری، دبیر هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی در سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
دکتر فانی گفت: در هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی از بین بیش از 7 هزار طرح پژوهشی در حوزه دانشآموزی هزار و 36 طرح به مرحله کشوری راه یافتند و در نهایت 32 طرح از سوی 73 دانشآموز به عنوان طرحهای برتر شناخته شدند. جشنواره جوان خوارزمی، نهضتی علمی برای تولید دانش و نوآوری در کشور است.
وی افزود: پژوهشسراهای دانشآموزی نهادهای بسترساز در مسیر تقویت امر پژوهش هستند آموزش و پرورش با فعالسازی 500 پژوهشسرا در تلاش است بین دانشآموزان در مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم روحیه تحقیق و پژوهش را تقویت کند.
فانی ادامه داد: یکی از برنامههای وزارت آموزش و پرورش در حوزه پژوهش ایجاد حداقل یک پژوهشسرا در هر منطقه آموزشی تا آخر دولت یازدهم است. در دولت یازدهم نزدیک به 200 پژوهشسرا به پژوهشسراهای قبلی اضافه شده است و به نظر میرسد تا پایان دولت یازدهم در در منطقه آموزشی یک پژوهشسرا راهاندازی کنیم.
وزیر آموزش و پرورش اظهار کرد: لازم است بین پژوهشسراهای دانشآموزی و مراکز علمی، صنعتی و توسعهای بیش از پیش ارتباط برقرار شود. پژوهشسراها میتوانند از توان علمی و صنعتی کشور در رشد تحقیقات بهرهمند شوند. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بنیاد ملی نخبگان بیش از گذشته آموزش و پرورش را در امر پژوهش یاری کنند.
فانی افزود: اگر پژوهش و تحقیق در دورههای مختلف ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم توسعه پیدا کند بیتردید در دورههای بالاتر مانند دانشگاه و جامعه شاهد نوآوری و خلاقیت بیشتری خواهیم بود. معلم پژوهنده میتواند دانشآموز پرسشگر و پژوهشگر را تربیت کند.
وی با اشاره به جایگاه پژوهش در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش گفت: در سند تحول بنیادی و آموزش و پرورش مبنای ما در برنامههای ششم و هفتم، توسعه است و تا تحقق ایران در سال 1404 در تلاش هستیم امر پژوهش و ارزشیابی را به عنوان یکی از زیرنظامهای سند تحول تقویت کنیم.
200 نفر از دانشمندان ایرانی بین برترینهای علمی دنیا قرار دارند
دکتر علی فرهادی ضمن تبریک هفته پژوهش به برگزیدگان هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی گفت: در سال 79 با تصویب شورای فرهنگ عمومی و شورای انقلاب فرهنگی 25 آذرماه و هفتهای که در آن قرار داریم به عنوان روز و هفته ملی پژوهش نامگذاری شده است. ستاد ملی هفته پژوهش نیز با هدف حمایت از پژوهشگران و فرهنگسازی پژوهش ایجاد شد بنابراین متولیان کشور جا دارد تا بیش از پیش به موضوع پژوهش توجه کنند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: امروز به نام روز پژوهش، فناوری و دانشگاه کارآفرین نامگذاری شده است. کارآفرینها افراد موثر در اداره جامعه و در حوزههای تولید و اشتغال برای خود و دیگران هستند. بنابراین تعریف دانشگاههای کارآفرین در حال شکلگیری است. دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان به صورت زنجیره به هم متصل میشوند تا کارآفرینها را تربیت کنند.
فرهادی با اشاره به اهمیت توجه به طرحهای بنیادی ادامه داد: هرچند طرحهای کاربردی با اهمیت هستند اما خوشبختانه تعدادی از طرحهای برتر در هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی به طرحهای بنیادی اختصاص پیدا کرده است نباید فرایند پژوهش رها شود به عبارت دیگر نهادهای حمایتی باید از فعالیتهای شما جوانان همواره حمایت کنند و طرحها باید در بازار عرضه و خریداری شوند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: دولت بر حمایت تولیدات داخلی و ممنوعیت واردات کالاهای غیرضروری تاکیدکرده است. تعدادی از شرکتهای حمایت کننده از پژوهش و فناوری ایجاد شده و در نظر داریم در هر استان این شرکتهای حمایتی تاسیس شوند تا به پژوهشگران وامهای کمبهره تخصیص دهند.
فرهادی ادامه داد: 200 میلیارد تومان در صندوق شکوفایی و نوآوری با هدف حمایت از پژوهشگران تصویب شده تا سال آینده این بودجه تخصیص داده شود. در وزارت علوم بحث ارتباطات بینالمللی به شدت پیگیری میشود و معرفی 200 نفر از دانشمندان ایرانی در بین برترینهای علمی دنیا و رشد سه درصدی دیپلماسی علمی یکی از نشانههای آن است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار کرد: شرکتهای دانشبنیان در حوزههای پارکهای علم و فناوری و پارکهای تخصصی توسعه داشته است از سوی دیگر در بخش خصوصی برای فعالیت در عرصه پژوهش تقاضاهایی را دریافت کردهایم. پارکهای علم و فناوری در دو سال گذشته 80 میلیون تومان صادرات داشتهاند همچنین 4 هزار شرکت دانشبنیان در داخل یا بیرون از پارکهای علم و فناوری در حال فعالیت هستند.