به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب و کتابخوانی از موثرترین راههای انتقال آگاهی و علم است و هرچند امروزه کتاب مجازی مورد توجه قرارگرفته اما تاثیر و ماندگاری کتاب کاغذی بیشتر است. با توجه به تعداد کم کتابفروشیها و کتابخانهها در سطح کشور، مخصوصا شهرستانها، برگزاری نمایشگاهها فرصت مناسبی برای عرضه تازههای نشر ناشران مختلف و امکانی برای دسترسی مخاطبان به این کالای فرهنگی به صورت یکجا است. اهمیت این مساله در حوزه کتابهای کودک و نوجوان که غالبا ویترین اختصاصی در کتابفروشیها برای عرضه ندارند و دسترسی مخاطبان به آنها به مراتب بسیار مشکلتر از کتابهای حوزه بزرگسال است، ملموستر است.
نمایشگاه کتاب کودک و نوجوان همدان از جمله نمایشگاههایی است که فرصتی مغتنم برای دسترسی مخاطبان به تولیدات این حوزه فراهم میکند. این نمایشگاه نخستین نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان در سطح کشور است که در 22 آذر فعالیت خود را در همدان آغاز کرده و تا 27 آذر ادامه دارد. در این نمایشگاه 175 ناشر اعم از 145 ناشر برون استانی با 22 هزار و 500 عنوان کتاب و 30 ناشر، انجمن و تشکل استانی با هزار و 500 عنوان کتاب شرکت کردهاند.
میزان استقبال در روزهای آینده افزایش مییابد
فاضل عبادی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، درباره هدف از برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب برای کودکان و نوجوانان پیش از این و در نخستین روز برگزاری نمایشگاه به ایبنا گفته بود: براساس بررسیها و نیازسنجیهایی که انجام دادیم، ارتقا و بهبود تعلیم و تربیت و آموزش صحیح و اصولی کودکان و نوجوانان را به عنوان نسل آینده ساز جامعه در اولویت برنامههایمان قرار دادیم. بر این اساس امسال 114 برنامه فرهنگی، هنری و علمی مرتبط با کودکان و نوجوانان از جمله برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم نوجوان، برگزاری جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، برپایی جشنواره سراسری تصویرسازی آیات در حوزه قرآن و عترت برای کودک و نوجوان و برگزاری همایشهای ادبی مرتبط با کودک و نوجوان را در دستور کارمان قرار دادیم، برپایی نمایشگاه سراسری تخصصی کتاب کودک و نوجوان هم از جمله این برنامهها به شمار میآید، ما دهمین نمایشگاه کتاب استانی خود را به صورت تخصصی به این حوزه اختصاص دادیم تا بزرگسالانی اخلاقی تر از امروز داشته باشیم و میکوشیم با اجرای این گونه برنامهها استان را به قطب فعالیتهای فرهنگی ـ هنری کودک و نوجوان تبدیل کنیم.
وی در ادامه سخنانش میزان بازدید و استقبال از این نمایشگاه را در روز آغازین رضایتبخش ارزیابی کرد و گفت: در مقایسه با نمایشگاههای کتابی که در سالهای گذشته در سطح استان برگزار میکردیم میزان استقبال از نمایشگاه خوب بود و با توجه به اینکه این نمایشگاه به صورت تخصصی به حوزه کودک و نوجوان میپردازد و بچهها هم تمایل زیادی برای حضور در این مکان دارند پیشبینی میکنیم میزان استقبال در روزهای آینده افزایش یابد.
این درحالی است که برودت هوا و افزایش بارش برف در یکی دو روز گذشته، تردد در شهر همدان را مشکل کرد. محمدحسن محمدی، مدیر انتشارات مهاجر، که به عنوان نماینده انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک، تولیدات 15 ناشر کودک و نوجوان را در این نمایشگاه عرضه میکند، بیان کرد: برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب برای کودکان و نوجوانان بسیار ارزشمند است و سبب افزایش دسترسی مخاطبان به کتاب مخصوصا در شهرستانها میشود، اما با توجه به شرایط آب و هوایی برگزاری این نمایشگاه در این فصل سال در استان سردسیری مانند همدان چندان مناسب به نظر نمیرسد. شرایط جوی و بارش شدید برف در دو روز گذشته سبب شده که میزان استقبال مردم از نمایشگاه بسیار کم باشد. در این شرایط آب و هوایی امکان تردد برای افراد بزرگسال مشکل است چه برسد به کودکان و نوجوانان که بیشتر در معرض آسیب قرار دارند.
وی میزان بازدید مدارس از نمایشگاه تخصصی کتاب در روزهای گذشته را هم بسیار کم عنوان کرد و گفت: باوجود اینکه این نمایشگاه مختص بچههاست اما تا به حال فقط پنج مدرسه، دانشآموزان خود را برای بازدید به این مکان آوردهاند. البته بارش برف به گونهای بوده که مدارس نوبت صبح دو منطقه از همدان تعطیل شده است.
مشکل عرضه نداریم، مشکل خریدار داریم
محمد مهدی محمدی، مسئول یکی از غرفههای نمایشگاه کتاب کودک همدان گفت: ما بیش از هزار و 700 عنوان کتاب برای گروه سنی خردسال، کودک و نوجوان از ناشرانی مانند شورا، تیمورزاده، انتشارات فنی ایران، مهاجر، ایرانبان، سرویاسین، پنجره، مارال، چرخ و فلک، سازوکار و ... در این غرفه عرضه کردهایم. اما میزان استقبال بسیار کم است و در مجموع حدود صد نفر در طول این مدت از نمایشگاه بازدید کردهاند و میزان فروش ما کمتر از 200 هزار تومان بوده است. در واقع ناشران حاضر در نمایشگاه مشکل عرضه ندارند، مشکل خریدار دارند.
وی اظهار کرد: بیشترین میزان استقبال از کتابهای گروه سنی خردسال بوده که از سوی پدر و مادرها برای فرزندانشان خریداری شده است. اما هنوز نوجوانان برای بازدید از نمایشگاه نیامدهاند.
خسرو رحمتالهی، مدیر بازرگانی انتشارات محراب قلم از دیگر ناشران حاضر در این نمایشگاه بیان کرد: ما با 250 عنوان از پرفروشترین کتابهای کودک و نوجوانمان در نمایشگاه کتاب کودک و نوجوان همدان شرکت کردهایم. میزان استقبال با توجه به سرمای شدید هوا در رزوهای آغازین نمایشگاه مطلوب نبوده و امیدواریم میزان بازدید در روزهای پایانی هفته باتوجه به تعطیلی مدارس افزایش یابد.
با توجه به اینکه تولید و عرضه کتاب بدون ترویج و افزایش تقاضا هیچ سودی ندارد و سبب دلسرد شدن ناشران و نویسندگان و کاهش میزان تولید کتاب میشود. امیدواریم در روزهای آتی شاهد استقبال بیشتر مخاطبان از نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان و استمرار برگزاری آن در سالهای آینده در سطح کشور باشیم.