سیدامیر سقراطی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: کتاب «شورآفرین خلوت گزیده: گفتوگو با کیومرث کیاست» جدیدترین کتاب من درباره کارتونیستهای مشهور و اثرگذار ایرانی است که از سوی نشر موغام روانه کتابفروشیها میشود. این کتاب نخستین جلد از مجموعه تاریخ شفاهی هنر معاصر ایران است که مشغول به کار روی آن هستم.
وی افزود: هرکدام از مجلدات این مجموعه چهار بخش دارد. بخش نخست به زندگینامه، معرفی کتابهای منتشر شده هنرمند، تحلیل دورههای مختلف کاری، نمادشناسی آثار و معرفی آثار منتشر شده هنرمند در نشریات مختلف میپردازد. بخش دوم گفتوگو با هنرمند، بخش سوم انتشار نمونه آثار و در نهایت بخش چهارم نیز شامل عکسها و اسناد است.
سقراطی ادامه داد: در بخش نخست کتاب «شورآفرین خلوت گزیده» ضمن بیان زندگینامه کیاست و معرفی کتابی که از وی در سال 1356 منتشر شد، تعداد 120 اثر مهماش تحلیل محتوایی شده است. در بخش آخر نیز تعداد 100 اثر از او منتشر شده است. کیاست در مطبوعات متعلق به جریانهای روشنفکری ایران یعنی «فردوسی» و «نگین» کار کرده است. به همین دلیل من به بررسی محتوای شمارههایی از این نشریات که آثار کیاست در آن منتشر شده نیز پرداختهام.
این پژوهشگر حوزه کاریکاتور همچنین با اشاره به ویژگیهای آثار کیاست، گفت: به عنوان یک هنرمند هنرهای تجسمی و پژوهشگر حوزه کاریکاتور ایرانی، علاقه شدیدی به آثار کیومرث کیاست داشته و دارم. در این کتاب علاوه بر اینکه درباره آثار این هنرمند مباحثی وجود دارد، درباره جریان کاریکاتور روشنفکری در دهه 40 و 50 هم تحلیلهایی مطرح میشود، چرا که کیاست از آخرین بازماندههای جریان روشنفکری طنز سیاه در ایران است. این جریان با اردشیر محصص شروع شده و با کامبیز درمبخش و پرویز شاپور، ادامه پیدا میکند.
وی اضافه کرد: نمایشگاه بررسی چهار دهه آثار استاد کیاست از جمعه 27 آذر در خانه هنرمندان افتتاح میشود. این نمایشگاه تا هفتم دی ادامه خواهد داشت. در یکی از روزهای این نمایشگاه روی جلد کتاب «شورآفرین خلوت گزیده» رونمایی شده و خود کتاب نیز همزمان با نمایشگاه کتاب سال آینده (1395) در دسترس مخاطبان قرار میگیرد.
سقراطی درباره دیگر مجلدات این مجموعه گفت: مجموعه تاریخ شفاهی هنر ایران فقط به هنرمندان حوزه هنرهای تجسمی میپردازد. حسن واحدی، نقاش ایرانی که اکنون نزدیک به چهار دهه است که در ایتالیا زندگی میکند، دیگر هنرمندی است که با او گفتوگو کردهام. محمدعلی بنی اسدی و نصرت الله مسلمیان دیگر هنرمندانی هستند که دوست دارم در این مجموعه به آنها نیز بپردازم. البته مصاحبههایی نیز با این دو هنرمند انجام دادهام که البته هنوز تکمیل نشده است. همچنین گفتوگوهای اولیه را نیز با فرشید ملکی، نقاش آوانگارد ایرانی، انجام دادهام تا کتابی را نیز در این مجموعه درباره او کار کنم.
درباره نویسنده
سیدامیر سقراطی، روزنامهنگار، پژوهشگر و نقاش است. از دیگر کتابهای منتشر شده وی میتوان به «اردشیر محصص»، «زیستن، آفرینش و انهدام: گزیده نقاشیها»، «پرویز شاپور» و «10 کاریکاتوریست» اشاره کرد.