خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)-بیست و هفتم آذرماه، یادآور شهادت مجاهدی خستگیناپذیر و عالمی ربانی، آیتالله دکتر محمد مفتح است. وی از پیشروان اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه بود. این شهید والامقام در راه تحقق این اندیشه و آرمان بلند که از اندیشه بلند امام راحل رحمهالله برخاسته بود، تلاشهای بی وقفهای انجام داد. به پاس فعالیتهای چشمگیر شهید مفتح در راه تحقق وحدت حوزه و دانشگاه لزوم ارتباط، همکاری و همفکری این دو قشر اندیشمند، روز 27 آذر ـ که سالروز شهادت آیتالله دکتر مفتح نیز است ـ روز وحدت حوزه و دانشگاه نامگذاری شده است.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه، اندیشمند و رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه به مناسبت فرارسیدن روز «وحدت حوزه و دانشگاه» به ایبنا گفت: حوزه و دانشگاه دو نهاد آموزسی و پژوهشی است که اگرچه در دو قلمرو متفاوت به فعالیت علمی میپردازند، اما هر دو در یک راستا و هدف واحدی که پیشرفت کشور است، گام برمیدارند.
دو نهاد در مسیری مشترک با گامهایی موفقیتآمیز
وی با اشاره به اینکه، این دو نهاد بدون توجه به توسعه کشور نمیتوانند گامهای موفقیتآمیز بردارند، اظهار کرد: تعامل به جا و هدفمند و انتشار آثار مناسب از سوی فعالان علمی این دو نهاد، چشمانداز مناسبی را برای توسعه کشور فراهم میآورد.
این نویسنده آثار فلسفی گفت: نیازسنجی و تالیف آثار مکتوب و اقدامات پژوهشی با توجه به تخصص اعضای هیات علمی دانشگاه و حوزویان یکی از روشهای مناسب برای تعمیق این رابطه و تعامل است، به عبارتی چشمانداز موفقیتآمیز وحدت حوزه و دانشگاه نیازمند برنامهریزی برای پژوهش است.
«اندیشه» و «فرهنگ» دو بستر زمینهساز برای ظهور حوزویان و دانشگاهیان
خسروپناه، با بیان اینکه، «فرهنگ» و «اندیشه» دو مبحث مهم در علوم انسانی و اسلامی هستند، اظهار کرد: این دو عرصه، مشترکات زیادی در بین حوزویان و دانشگاهیان دارد. به عنوان مثال برای بررسی «فرهنگ» فعالان حوزوی باید نمایی از یک جامعه اسلامی ارائه داده و دانشگاهیان نیز جامعه آرمانی متحقق را با بررسیهای میدانی خود ارزیابی و نتایج آن را منتشر کنند.
وی ادامه داد: در حوزه اندیشه و فلسفه نیز با دو نوع فلسفه اسلامی و فلسفه غرب مواجه هستیم که هردو آنها هم درحوزه و هم در دانشگاه در حال تدریس است. به عنوان مثال، برخی در نهاد حوزه متخصص فلسفه «ملاصدرا» هستند و برخی در دانشگاه در امر شناسایی «هایدگر» تخصص دارند. این دوگروه از نخبگان جامعه میتوانند آثار مناسب و درخوری را برای علاقهمندان فلسفه اسلامی و غرب منتشر کنند.
رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه تصریح کرد: وحدت و تعامل حوزه دانشگاه مسیری برای دعوت از فلاسفه اسلامی و غرب برای گفتوگوست.
وی در پاسخ به سوالی درباره عملکرد موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه و تعامل این نهاد با حوزه گفت: هماکنون دو اثر دانشنامهای با عناوین «حکمت سیاسی اسلامی» و «اندیشهنامه علوم عقلی» با مشارکت اعضای هیات علمی دانشگاه و متخصصان حوزه در موسسه در حال انجام است.