به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم رونمایی از کتاب «نهاد ملی حمایت از کودک» با حضور فاطمه دانشور، مدیرعامل موسسه مهرآفرین؛ مصطفی معین، رئیس هیات مدیره موسسه رحمان، سهیلا جلودارزاده، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بانوان، شهیندخت ملاوردی، مشاور رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده، حجتالاسلام میثم امرودی، معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران، احمد مسجدجامعی، کاووس آیینه زنگی و جمعی از مسئولان نهادهای مرتبط با کودکان عصر شنبه 28 آذر 94 در سالن الغدیر دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد.
فاطمه دانشور در این مراسم گفت: تلاشهای زیادی در چند سال گذشته انجام شد تا توانستیم این اثر را تولید کنیم. موسسه مهرآفرین از بدو تأسیس، فعالیتهایش را در مناطق روستایی و محروم به منظور حمایت از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست آغاز کرد. بعد از بازدیدهایی که داشتیم اقدام به یک سری مطالعات و پژوهشها و برگزاری همایشها و سمینارهایی در ارتباط با حقوق کودکان کردیم و مجموعه مقالات آنها را جمعآوری و منتشر کردیم. متاسفانه در کشور ما نهادهای متعددی در ارتباط با حمایت از حقوق کودکان وجود دارد اما بین این دستگاهها هماهنگی و تعامل وجود ندارد.
رئیس کمیسون اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: در کتاب «نهاد ملی حمایت از کودک» تلاش کردیم کار دیدهبانی که فعلاً در سطح دولت و نهادهای مربوطه نداریم و همچنین خلاء سیاستگذاری را پر کنیم چون دولتمداران بدون دیدهبانی و به راحتی نمیتوانند سیاستگذاری لازم در این حوزه را انجام دهند. البته مهمترین بخش، اجرای قوانین و سیاستگذاریهاست.
دولت و نهادهای مدنی باید برای احیای حقوق کودکان بکوشند
شهیندخت ملاوردی، مشاور رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده، نیز در این نشست گفت: اینکه حدود 40 دستگاه و سازمان در زمینه حقوق کودک فعال هستند و از دولت بودجه دریافت میکنند و اینکه آیا در زمانهای که ما سعی در کاهش تعداد ساختارها داریم، اینکه ساختار جدیدی با عنوان نهاد حمایت از کودک اضافه کنیم یا نه باید مورد بررسی قرار گیرد. البته به نظر من در موارد مشابه هم مانند امور زنان سرپرست خانوار هم همین مشکلات وجود دارد.
وی ادامه داد: تلاش کردیم مقدمات برخی اقدامات اساسی برای حمایت از حقوق کودکان را در آینده فراهم کنیم؛ به عنوان مثال مساله ایجاد بانک ملی اطلاعات درباره کودکان مطرح شده است و در حال پیگیری آن هستیم. همچنین بحث حذف تبصره ماده 26 قانون کودکان بدسرپرست و بیسرپرست و همچنین ماده 22 را در دستور کار داریم.
ملاوردی همچنین بیان کرد: البته به درستی مشخص است که به یک متولی خاص در این زمینه نیاز است اما اینکه این متولی باید چه خصوصیات داشته باشد نیازمند بررسی بیشتر است تا بتوانیم بهترین قالب را داشته باشیم تا کودکان بتوانند در جامعه به سادهترین حقوق خود دسترسی پیدا کنند و وظیفه دولت و نهادهای مدنی است تا برای احیای حقوق کودکان بکوشند.
اسلام زیباترین نگاه را به کودکان دارد
حجتالاسلام میثم امرودی، معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران نیز در این مراسم گفت: این نشست یکی از خلاءها و ضعفهای مهم در جامعه را هدفگذاری کرده است. با توجه به اینکه ما مسلمانیم میدانیم که اسلام زیباترین نگاه را به کودکان دارد. اسلام همیشه در فضایی ظهور میکند که جامعه از هر لحاظ دچار آلودگی شده است. اسلام حتی برای کودکی که در شکم مادر است و نمیتواند از حقوق خود دفاع کند نیز حق قائل است و از او دفاع میکند.
وی اضافه کرد: باید برای حمایت از کودکان باید شهر دوستدار کودک ایجاد کنیم. این شهر دارای عنصرهای مختلفی است و قوانین و ضوابط مختلفی دارد و شهری است که امنیت کودک را فراهم کند، اوقات فراغت، سلامت و بهداشت، تغذیه و آرامش کودک را تأمین کند. آیا ما شهری داریم که این شرایط را برای کودکانمان فراهم کند.
امرودی همچنین به سوء استفاده از کودکان اشاره کرد و گفت: مسالهای که باید به آن توجه داشت بزهای است که به واسطه کودکان انجام میشود و از کودکان برای تحقق و وقوع جرمهای سنگین به وسیله سوداگران استفاده میشود. مساله دیگر فروش اعضا و فروش کودک و جرمی است که بر بچهها انجام میشود. خلا رسیدگی به ساختار این مشکلات هم در ساختار اجتماعی و هم در ساختار فرهنگی ما دیده میشود.
وی در ادامه سخنانش به اثر «نهاد ملی حمایت از کودک» اشاره کرد و گفت: این اثر با نگاهی علمی میتواند قدمی بردارد در جهت ایجاد چنین شهری برای کودکان. امیدوارم این سند فقط در کتابخانهها نماند و تحقق آن به ویژه در نهادهای مختلف و همچنین در سطح کشور مشاهده شود.
مدیریت فرهنگی ما از این جریانات عقب مانده است
سهیلا جلودارزاده، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بانوان نیز در این نشست گفت: برای حمایت از حقوق کودکان ما هم کار مشابهی را با کمک دکتر شهیندخت ملاوردی درباره حمایت از حقوق زنان سرپرست خانوار انجام دادیم و به صورت پایلوت در شهرستان ری اجرا کردیم. برای ما بسیار جالب است که تشکیل نهادی برای حمایت از حقوق کودکان تشکیل شده است.
وی ادامه داد: مساله حمایت از حقوق کودکان و همچنین زنان سرپرست خانوار از جمله مشکلاتی هستند که ما همیشه با آن روبهرو هستیم. مدیریت فرهنگی ما از این جریانات عقب مانده و ضرورت دارد هم در آموزش و پرورش و هم در رسانهها و سازمانهای مرتبط برنامهریزیهایی انجام شود و با هم هماهنگ شوند برای تربیت نسل آینده.
جلودارزاده در ادامه پیشنهاد داد: در محدودهای مشکل زنان سرپرست خانوار و کودکان اشتراک مییابد زیرا این کودکان با زنان سرپرست خانوار در ارتباط هستند باید تلاش کنیم تا ارتباط سازمانیافتهای بین این مسائل برقرار شود تا مشکلات به طور اصولی حل شود.
امیدوارم ساختار حمایت از حقوق کودکان در کشور شکل گیرد
مصطفی معین، رئیس هیات مدیره موسسه رحمان نیز در این نشست گفت: امیدوارم ساختار حمایت از حقوق کودکان در کشور شکل گیرد و به عنوان یک نهاد ملی کل نظام خودش را پشتیبان کودکان این مرز و بوم بداند تا مشکلات موجود برطرف شود.
وی ادامه داد: کودکی دورهای متمایز از سایر سالهای زندگی و آسیبپذیرترین گروه سنی است و نیازمند محیطی گرم، آرام و مسئولانه و خانوادگی و حقوق شهروندی در جامعه است. حدود یک میلیارد کودک در سطح جهان دچار فقر شدیدند و از بین آنها 650 میلیون دچار فقر مطلق و درآمد روزانه کمتر از یک دلار هستند. این کودکان حتی از نیازهای ابتدایی و اولیه زندگی محرومند. بیشتر از 50 درصد از کودکان فقیر در روستا و حدود 10 درصد آنها در شهرها زندگی میکنند.
معین ایجاد برابری و عدالت را از عوامل کاهش آسیبهای اجتماعی عنوان کرد و افزود: طرح «نهاد ملی حمایت از کودک» راهکارهایی برای ارتقای جایگاه و حقوق کودک در ایران و آموزش خانوادهها نسبت به نقش و جایگاه کودکان، آموزشهای اجتماعی درباره برابری حقوق شهروندی کودکان، آشنایی مسئولان دولتی نسبت به مفهوم جدید کودکی و سازوکارهای رفع موانع حقوق شهروندی کودک، آگاهی کودکان، نوجوانان و جوانان نسبت به حقوق و تکالیف خود، یکسانسازی قوانین و مقررات در حقوق قضایی، حقوقی، فعالیتهای نهادهای مدنی، دانشگاهی و تشکیل نهاد ملی حمایت از کودک را بیان میکند.
تلاش برای کاهش نابرابری، بهبود سلامت و کمک به برخورد مناسب با کودکان
کاووس آیینه نگینی، قائم مقام مجری طرح نیز در این مراسم گفت: بعد از بررسی مبانی طراحی چشماندازها، مطالعه تطبیقی و نظرخواهی از خبرگان، مأموریت نهاد ملی حمایت از کودک تدوین شد که این نهاد با مدنظر قرار دادن نیازها و منافع کودکان در راستای برآورد نیازهای کودکان تلاش کند. از اهداف این نهاد کاهش نابرابری، بهبود وضع سلامت، کمک به برخورد مناسب با کودکان بود.
نگینی بیان کرد: در این سند 27 نفر به عنوان اعضای شورای عالی پیشنهاد شده است و ریاست این نهاد برعهده رئیس جمهور است. 23 نفر به عنوان اعضای کمیسیون سیاستگذاری، 11 نفر به عنوان اعضای کمیسیون هماهنگی، و 11 نفر به عنوان اعضای کمیسیون نظارت تعیین شده است. نحوه تأمین مالی، پاسخگویی و نحوه مشارکت کودکان نیز در این سند پیشبینی شده است. البته ما در این مسیر با خلاهایی مواجه بودیم که از جمله میتوان به تشکیل و تعامل با بانک اطلاعاتی کودکان، تشکیل اتحادیه سمنهای کودکان، مرکز مطالعات تخصصی کودکان و تشکیل سازمان منطقهای حمایت از کودکان اشاره کرد که امیدواریم سایر نهادهایی که دغدغه کودکان را دارند در این زمینهها فعالیت کنند.