به گزارش نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، اداره کل کتابخانههای عمومی با همکاری انجمن کتابداری و اطلاعرسانی و شرکت پارس آذرخش، دوشنبه (30 آذر) به مناسبت هفته پژوهش دورههای آموزشی ویژه کتابداران را با حضور استادان مجرب دانشگاه، در کتابخانه عمومی آیتالله خامنهای برگزار کرد.
کتابداران باید مهارتهای اطلاعیابی را کسب کنند
عیسی زارعی، مدرس دانشگاه و رئیس کتابخانه صداوسیما مرکز استان، جایگاه رفتار اطلاعاتی و اطلاعیابی را مربوط به حوزه مطالعه استفادهکنندگان دانست و به تعریف نیازهای اطلاعاتی و عوامل مؤثر بر رفتارهای اطلاعیابی همچون عوامل اجتماعی محیطی، جمعیتشناختی و جو سازمانی پرداخت.
وی در ادامه افزود: بر کتابداران بهعنوان دانشآموختگان علم اطلاعات و دانششناسی لازم است که مهارتهای اطلاعیابی را کسب کنند و با کاربرد نمایه استنادی Wos نیز آشنا باشند.
زارعی سپس به شیوههای مختلف جستجو و همچنین عناصر صفحه نتایج و شیوههای شخصیسازی آن پرداخت.
این مدرس دانشگاه پس از ارائه طرح مدلهای مختلف علمی درباره استراتژی کلیدواژه، استراتژی پایگاه اطلاعاتی: فهم و شناخت پایگاه اطلاعاتی، استراتژیهای تعاملی: تعامل با مدارک، تعامل با تزاروسها، درباره میزان بازخورد استراتژیهای جستجو و موتورهای جستجو صحبت کرد.
رئیس کتابخانه صداوسیمای استان قم، پس از اتمام مبحث اطلاعیابی به موضع ارتباطات و معنای ارتباطشناسی پرداخت و بیان کرد: ارتباطات خود به دو بخش کلامی و غیرکلامی تقسیم میشود که هریک نیازمند آموختن و بهکارگیری نکاتی است که در بهبود روابط کمک شایانی میکند.
وی با اشاره به اهمیت گفتوگو و چگونگی شروع آن به نقش زبان بدن نیز پرداخت و اظهار کرد: عدم توجه به این مهارتها باعث بروز مشکلات و آسیبهای جدی خواهد شد.
گسترش سرویسهای پیشرفته اطلاعرسانی در دنیای علم امروز
حجتالاسلام والمسلمین امیرعطاءاله جباری، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان قم نیز در ادامه این مراسم، هدف از برقراری کارگاه آموزشی را ارتقاء سطح علمی کتابداران در راستای ارائه خدمات بهتر با توجه به گسترش سرویسهای پیشرفته اطلاعرسانی در دنیای علم امروز دانست.
وی کسب مهارتهای اطلاعیابی یا سواد اطلاعاتی و همینطور ارتباطات میانفردی را برای کتابداران بهعنوان مشاوران امین یک ضرورت و نیاز اساسی برشمرد.
حجتالاسلام جباری ضمن ابراز خرسندی و تشکر از استقبال کتابداران، برگزاری دورههای آموزشی را در پیشبرد امر پژوهش و فناوری مفید خواند و افزود: به یاری خداوند این نهضت علمی فرهنگی همچنان تداوم خواهد داشت.
این دوره با آموزش آشنایی با شیوه نگارش پایاننامه، مقالهنویسی علمی پژوهشی، فهرستنویسی توصیفی و تحلیلی شروع و با ارائه مبحث آشنایی با ردهبندی دیویی و ردهبندی کنگره، چهارشنبه دوم دیماه بهکار خود پایان میدهد.