به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نخستین چاپ کتاب «فارماکولوژی دوپینگ (مرجع کامل استروئیدهای آنابولیک و داروهای پپتیدی)» در پنج فصل با عنوانهای «مقدمهای بر استروئیدها»، «عوارض جانبی استروئیدها و راهکارهای کاهش عارضه»، «فارماکولوژی استروئیدها»، «داروهای ضد استروژن» و «پپتیدهای نوظهور» به همت محسن دهباشی گردآوری و تالیف شده است.
در این کتاب برای نخستینبار در ایران، داروهای پپتیدی که اخیرا توسط ورزشکاران رشتههای مختلف استفاده میشود، به همراه شناسنامه کامل استروئیدهای آنابولیک و مواردی از جمله تشریح عوارض و کاهش اختصاصی هر دارو، داروهای مشابه و همخانواده، موارد احتیاط مصرف، توضیحات تکمیلی و لازم برای استروئیدها و همچنین داروهای ضد استروژن ارائه شده است.
تمامی مطالب و اطلاعات این کتاب برگرفته از مقالات علمی، کتابها، نتایج پژوهشها و تجربه متخصصان رشتههای پزشکی، ورزشی و مولف کتاب، همچنین تجربیات ویراستار علمی کتاب، دکتر امیر رشیدلمیر، قهرمان جهان و عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد است.
در بخشی از مقدمه کتاب به قلم مولف آمده است: «کتاب حاضر با تکیه بر آگاهسازی ورزشکاران مبنی بر عوارض ناشی از مصرف استروئیدها و پپتیدها، سعی بر کاهش حداکثری مصرف این مواد دارد و علیرغم معرفی داروهای کاهنده عارضه، تحت هیچ شرایطی مصرف استروئیدها و پپتیدها را مورد تایید قرار نداده و معقول نمیداند، چه بسا که مصرف اینگونه مواد به دور از عوارض جسمی، جنبههای اخلاقی و جوانمردی را در ورزش تحتالشعاع قرار میدهد.»
تاریخچه استروئیدها
مخاطبان در نخستین فصل کتاب ضمن مطالعه تاریخچهای مختصر از استروئیدها، با مواردی همچون نحوه عمل استروئیدها و تستوسترون بر بدن، تعریف مشتقات تستوسترون، تعریف و معرفی استروژن، تبدیلات استروژن و آروماتیز، دستهبندی استروئیدها از منظر شیمیایی، استروئیدهای تزریقی و تزریق استروئیدها و ساختمان شیمیایی استروئیدها آشنا میشوند.
در صفحه 10 کتاب درباره تاریخچه استروئیدها میخوانیم: «استروئیدها در اواخر دهه 1930 برای درمان هایپوگنادیسم و کمبود تستوسترون کافی ساخته شدند. تستوسترون را پدر استروئیدهای آنابولیک-آندروژنیک خطاب میکنند، چراکه هورمون اصلی بروز صفات ثانویه و مردانه میباشد. این هورمون اولینبار توسط بوتننت و همکاران (1935) حاصل شد و پس از آن استفاده از این هورمون بیآنکه منع قانونی داشته باشد، برای درمان بیماریهای خاص و برای تقویت عمومی و تخصصی مورد استفاده قرار گرفت.»
شایعترین عوارض مصرف استروئیدها چیست؟
نویسنده در فصل دوم به عوارض کوتاهمدت و بلندمدت داروها، پیامدهای افراط در استفاده از استروئیدها، بافتهای تخریب توسط استروئیدها، گیاهان کاهشدهنده عوارض داروها و داروها و محصولات شیمیایی کاهنده عوارض پرداخته است.
در این فصل تاکید شده که از جمله شایعترین عوارض حاصل از مصرف استروئیدها، جوش و آکنه پوستی، ریزش موی سرافسردگی، بزرگ شدن سینه و بزرگ شدن پروستات است.
آشنایی با داروهای ضد استروژن
در سومین فصل کتاب به مواردی همچون نوع اثر دارو بر بدن، مواد و ساختمان تشکیلدهنده دارو، داروهای مشابه و همخانواده، عوارض هر دارو و طریقه کاهش عارضه، نکات و توضیحات مصرف مربوط به هر دارو، دوز موثر مصرف هر دو جنس و دوز ارائه شده هر دارو اشاره شده است.
نویسنده در فصل چهارم کتاب با عنوان «داروهای ضد استروژن» مواردی مانند مکانیسم دارو در جلوگیری از استروژنزایی، عوارض ناشی از مصرف، داروهای مناسب آقایان و توضیحات مصرف را تشریح کرده است.
در این فصل آمده است: «ورزشکارانی که از استروئیدهای خوراکی و استروئیدهایی با خواص آندروژنیک بالا استفاده میکنند، به خوبی میدانند که در صورتیکه نسبت به مهار استروژن در بدن اقدامی نکنند، با عوارض مختلفی که از استروژنزایی عایدشان میشود، روبهرو میشوند.»
معرفی پپتیدهای نوظهور در دنیای ورزش
فصل پایانی کتاب نیز به تعریف انواع هورمون و تفاوت آن با پپتید، تاریخچه مختصر پپتیدها، مکانیسم اثر دارو بر بدن، ساختمان شیمیایی دارو، ملاحظات و موارد احتیاط مصرف، توضیحات تکمیلی و ضوابط مصرف هر پپتید، عوارض جانبی دارو، دوز ارائه شده هر پپتید و نتایج تحقیقات مختلف اختصاص دارد.
نخستین چاپ کتاب «فارماکولوژی دوپینگ (مرجع کامل استروئیدهای آنابولیک و داروهای پپتیدی)» با شمارگان یکهزار نسخه در 168 صفحه، به بهای 17 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات علوم ورزشی راهی بازار نشر شده است.