به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نخستین چاپ کتاب «میانسالی و مشکلات شایع زنان (مراقبت و آموزش)» در 6 بخش با عنوانهای «دوران یائسگی و کیفیت زندگی»، «علایم و شکایات یائسگی»، «راهکارهای درمانی»، «جایگاه مکملدرمانی در یائسگی»، «ورزشهای مناسب در یائسگی» و «توصیههای تغذیهای در دوران یائسگی» به قلم مشترک راضیه مقدم و سعیده نجفی از سوی انتشارات پرک قزوین منتشر شده است.
در بخشی از پیشگفتار این کتاب پزشکی میخوانیم: «یائسگی از مراحل طبیعی در زندگی هر زن است که از 48-55 سالگی آغاز میشود. این مرحله با قطع تخمکگذاری، قطع قاعدگی، کاهش و سپس قطع قدرت باروری، ناپایداری وازوموتور، علایم روانی، اضطراب، افسردگی و آتروفی دستگاه ژنیتال همراه است. علایم وازوموتور شامل گُرگرفتگی و تعریق شبانه، یکی از رنجآورترین علایم دوران یائسگی است. گُرگرفتگی نشانه اصلی دوران کلیماکتریک زنان بهشمار میآید و بیشتر زنان به درجات متفاوتی به آن دچار میشوند.»
در نخستین بخش کتاب درباره تعریف سازمان جهانی بهداشت از مفهوم «کیفیت زندگی» آمده است: «ارزیابی و ادراک افراد از وضعیت زندگی خویش، تحتتاثیر نظام فرهنگی و ارزشی موقعیتی که در آن زندگی میکنند و در واقع اهداف، انتظارات، معیارها و خواستههای فرد به میزان وسیعی بر وضعیت جسمانی، روانی، میزان استقلال، روابط اجتماعی و اعتقادات او تاثیرگذار است. بنابراین براساس این تعریف جامع، کیفیت زندگی ارتباط نزدیکی با وضعیت جسمی، روانی، اعتقادات شخصیتی، میزان خودکفایی، ارتباطات اجتماعی و محیط زیست دارد.»
نویسندگان در دومین بخش کتاب که به موضوع «علایم و شکایات یائسگی» اختصاص دارد، آوردهاند: «با وجودی که ماهیت و شیوع علایم یائسگی در اکثر زنان مشترک است اما تفاوتهایی که در میان فرهنگهای مختلف و خردهفرهنگها وجود دارد، انعکاسی از فیزیولوژی نیست، بلکه به دلیل تفاوت در منش، اجتماعات و میزان درک افراد رخ میدهد. در گروههای نژادی مختلف، میزان هورمونها در سالهای نزدیک یائسگی تفاوت بسیار ناچیزی دارد که این تفاوتها عمدتا از تفاوت اندازه بدن ناشی میشوند.»
در بخش سوم کتاب درباره «راهکارهای درمانی» انواع استروژن و پروژسترون، تعدیلکنندههای انتخابی گیرنده استروژن، داروهای غیر هورمونی، درمانهای طبیعی جایگزین شامل فیتواستروژنها، درمان کلاسیک یائسگی، درمانهای غیر استروژنی، پروژستینها، آندروژنها، تیبولون، تنظیمکنندههای انتخابی گیرندههای استروژنی، مکملهای کلسیم، ویتامین D، بیسفسفوناتها، کلسیتونین، فلوراید، مشتقات پاراتورمون، استاتینها و درمانهای انتخابی گُرگرفتگی معرفی شدهاند.
چهارمین بخش کتاب حاضر به «جایگاه مکملدرمانی در یائسگی» اختصاص دارد. نویسندگان در بخش پنجم به «ورزشهای مناسب برای خانمهای یائسه» شامل حرکات پُل، هشت، تنفس شفابخش و سرسره اشاره کردهاند.
در بخش پایانی کتاب نیز «توصیههای تغذیهای در دوران یائسگی» ارائه شده است. در صفحه 46 کتاب در اینباره میخوانیم: «یائسگی روند طبیعی در زندگی زنان است که گریزی از آن نیست. عوامل و نشانههای یائسگی چندان قابل تغییر نیستند، با اینحال تغذیه درست میتواند در کاهش تاثیرات جانبی این دوره اثرگذار باشد. در عینحال غذاهایی که شما میخورید نه تنها میتوانند رسیدن به دوره یائسگی را به تاخیر بیندازند، بلکه پس از یائسگی و تا سالها بعد هم نمیگذارند بدن شما چندان درگیر بیماریهایی مثل پوکی استخوان، چاقی، تعرق زیاد و ... شود.»
نخستین چاپ کتاب «میانسالی و مشکلات شایع زنان (مراقبت و آموزش)» با شمارگان یک هزار نسخه در 65 صفحه، به بهای 6 هزار تومان از سوی انتشارات پرک قزوین منتشر شده است.