رضا آشفته به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: کتاب «حسن مقدم» شامل زندگینامه، تحلیل آثار و دیدگاههای این نمایشنامهنویس، روزنامه نگار و طنزپرداز ایرانی، به قلم من از سوی انتشارات ایده خلاقیت منتشر میشود. این کتاب یکی از مجلدات مجموعه «یاد» به دبیری جواد عاطفه است.
وی افزود: حسن مقدم در سنین جوانی و در سال 1304 فوت میکند و دو نمایشنامه معروف کمدی به نامهای «جعفر خان از فرنگ برگشته» و «ایرانی بازی» دارد. وی کارمند وزارت خارجه ایران بود و سالها در سفارتخانههای مختلف ایران در اروپا کار کرد. به همین دلیل با بسیاری از بزرگان ادبیات جهان از جمله آندره ژید ارتباط داشت و در نشریات فرانسه نیز مقالاتی منتشر کرد. مقدم با وجود این که در دوره خود در سطح جهان مشهور بود و به دو زبان مینوشت، اما نتوانست یک رمان، داستان کوتاه و یا نمایشنامه در سطح جهانی بنویسد.
آشفته در ادامه درباره ویژگیهای دو نمایشنامه حسن مقدم گفت: آثار حسن مقدم تلفیقی از تئاتر ایرانی و غربی است و یکی از مهمترین پایههای درام ایرانی محسوب میشود. اهمیت مقدم نیز به همین دلیل است که از نخستین نمایشنامهنویسان ایرانی است که توانست تلفیقی بین نمایش ایرانی و غربی انجام دهد.
این نمایشنامه نویس اضافه کرد: مقوله «تئاتر ملی» در اصل از 100 سال پیش شکل گرفته است، اما چون تئاتر ما روند مشخصی نداشته و مدام تجربیات تکرار شدهاند، امروزه بسیاری مدام از تئاتر ملی صحبت کرده و از ماهیت آن اظهار بیاطلاعی میکنند. به نظر من تئاتر ملی ایران در آثار حسن مقدم شکل گرفته و در دهه 40 و 50 با نمایشنامههای بهرام بیضایی، اکبر رادی، غلامحسین ساعدی، علی حاتمی، عباس نعلبندیان و اسماعیل خلج به بالندگی رسیده است. اکنون ما باید در ادامه این آثار، تئاتر ملی را توسعه دهیم.
رضا آشفته، منتقد، پژوهشگر، نمایشنامهنویس و روزنامهنگار است. از جمله کتابهای پیشتر منتشر شده وی میتوان به «سرگذشت نمایش در ایران» و «يک پنجشنبه بی تو» اشاره کرد.