به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نخستین چاپ کتاب «هنر غواصی» نوشته سیدناصر حسینی چپرپردی، از سوی انتشارات «بلور» به بازار نشر عرضه شده است. کتاب در 10 فصل با عنوانهای «تاریخچه غواصی»، «نقش علوم در غواصی»، «نقش آب در غواصی»، «نقش فیزیولوژی در غواصی»، «تجهیزات غواصی»، «تجهیزات پشتیبانی»، «طرح و برنامهریزی غواصی»، «ایمنی غواصی و تجهیزات»، «برداشت فشار و درمان امراض غواصی» و «تغذیه و ورزش غواصان» تدوین شده است.
در نخستین فصل کتاب در تاریخچهای کوتاه از غواصی آمده است: «ریشه اصلی آشنایی با غواصی یا بهعبارتی توجه به غواصی حبس نفس، در تاریخ نامعلوم است. عموما در تاریخ هیچکس نمیداند چه وقت انسان پی برد که میتواند با حبس نفس در سینه و یا با وسایل ابتدایی، برای مدتی در زیر آب باقی بماند، اما زمانی که غواصی بهعنوان یک حرفه مشخص، مورد استفاده قرار میگیرد، به بیش از پنج هزار سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد.»
در بخشی از دومین فصل کتاب درباره «تغییر شناوری غواص در عمق» اشاره شده که غواص با دستگاه مستقل و لباس شنای زیرآبی و به دلیل هوای داخل ریهها، همچنین به علت هوای محبوس در لباس و شناوری خنثی دستگاه تنفسی، سبکتر خواهد بود. با این نگرش برای کمک به غواص، او باید قبل از رقتن به زیر آب هوای لباس خود را تخلیه کند.
درباره «درمان شوک و سرمازدگی» بهعنوان یکی از موضوعات محوری سومین فصل کتاب میخوانیم: «در سرمازدگی خفیف دور کردن فرد از محیط سرد، محافظت در برابر باد، استفاده از پتو یا بطریهای حاوی آب گرم در کیسه خواب بسیار مناسب است. در صورت جلوگیری از اتلاف حرارت و لرز بتدریج و به آرامی، بدن دمای خود را به حد طبیعی باز میگرداند. در موارد شدید بایستی با امکانات پزشکی مجهز، برای کمک بیمار سرمازده رسیدگی جدی صورت گیرد.»
نویسنده در چهارمین فصل کتاب در مطلبی با عنوان «آلودگی تنفسی» نوشته که غواصی در غارها ممکن است موجب تجمع گاز دیاکسید کربن شود. در صورت تنفس از این هوا به علت درصد دیاکسید کربن بالای آن، احتمال ابتلا به مسمومیت حاد وجود دارد. مسمومیت با دیاکسید کربن بیشتر از همه در غواصانی که از سیستمهای مداربسته و نیممدار بسته استفاده میکنند، مشاهده میشود.
در فصل پنجم کتاب مخاطب با انواع تجهیزات غواصی مانند لباس غواصی و انواع آن، دستگاههای تنفسی و انواع آن، ماسک و عینک غواصی، کارد غواصی و انواع آن، کمربند، طنابها، فشارسنج عمق و چراغ دستی آشنا میشود.
«اهمیت آماده کردن اتاق فشار» یکی از موضوعات محوری ششمین فصل کتاب حاضر است. براساس محتوای این فصل، اتاق فشار مانند هر وسیله اضطراری دیگر باید در هر لحظه آماده باشد. اتاق فشار باید بخوبی تعمیر و نگهداری شود و به تمام وسایل تجهیزاتی ضروری مجهز شده باشد. سیستم اتاق فشار و سیستم ذخیره اکسیژن و هوا بایستی قبل از استفاده بهطور روزانه، هفتگی و ماهانه بازدید شود. همه غواصان بایستی نحوه عملکرد اتاق فشار را آموزش دیده باشند.
«شرح وظایف افسر غواص یا مدیر طرحریزی» یکی از موضوعات مهم هفتمین فصل کتاب است که درباره آن میخوانیم: «افسر غواص یا مدیر طرحریزی، متصدی همه عملیات غواصی و آموزش پرسنل تحت دستور و مسئول شرایط لازم برای ایمنی همه غواصان تعیین شده در تمرینات است. او باید یک غواص باصلاحیت باشد. افسر غواص یا مدیر غواص، مسئول آماده کردن طرح اصلی همه عملیات غواصی در صورت تصویب نهایی افسر فرمانده یا رئیس غواصی است. همچنین او باید یگان را با سایر قسمتها و سایر یگانهای غواصی هماهنگ کند.
«شرایط غواصی» عنوان مبحثی مهم در هشتمین فصل کتاب است. بر این اساس، هرگاه که عملیات غواصی در حال انجام باشد، وجود یک غواص آماده در سطح ضروری است. غواص آماده بایستی در آمادگی لحظهای بوده و تجهیزات مورد نیاز او قبل از شروع عملیات آزمایش شده باشد. غواص آماده باید یک محافظ جداگانه داشته و بهعنوان یک غواص کمکی با طناب زندگی غوص کند. قبل از عملیات، غواص آماده باید کاملا لباس و دستگاه را پوشیده و به دستور سرپرست غواصی به داخل آب برود تا از نظر نشت هوا و سایر تجهیزات آزمایش شود.
از جمله موضوعات مهم فصل نهم کتاب نیز میتوان به «تمرین ذهنی برای غوصها» اشاره کرد. در اینباره اشاره شده که برای غوص در اعماق زیاد میبایست ذهن را آماده غوص کرد و با خیال آسوده بر طبق دستورات مربی یا سرپرست به زیرآب رفت. رفتارهای عملیاتی و استفاده بهینه از محیط آب و تجهیزات غواصی را سرلوحه خود قرار دهید. همه افکار غیر از کار را از خود دور و انرژی مثبت را در خود تقویت کنید. باید شکل عملیات را قبل از رفتن به زیر آب در ذهن خود مرور و اشکالات تجهیزاتی را برطرف کنید.
مؤلف در آخرین فصل کتاب در مطلبی با عنوان «مراحل تغذیه غواصان» تأکید کرده که لازم است استفاده از مایعات در طول روز در حد معقول 6 تا هشت لیوان باشد. برای عملیات غواصی که بالاتر از 15 متر است، مصرف مایعات نسبتا شیرین هم توصیه میشود، هرچند غلظت مایعات در هنگام عملیات غواصی کمتر باشد، مفیدتر خواهد بود. هرگز با شکم خالی مبادرت به غوص نکنید، چراکه هم افکار شما در زیر آب بهصورت مثبت عمل نخواهد کرد و هم ترشحات معده شما در اثر فعالیت بیشتر شده و موجب ناراحتی معده میشود.
نخستین چاپ کتاب «هنر غواصی» با شمارگان یکهزار نسخه در 368 صفحه، به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات «بلور» منتشر شده است.