December 8, 2015, 9:46 pm
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نمایشگاه سراسری کتاب کودک و نوجوان همدان از ٢٢ تا ٢٨ آذرماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی همدان برگزار میشود. مراسم افتتاحیه این نمایشگاه ساعت ١٠ صبح روز یکشنبه ٢٢ آذرماه با حضور کودکان و نوجوانان در سالن جلسات نمایشگاه برگزار خواهد شد.
در این مراسم از دو شاعر و نویسنده حوزه کودک و نوجوان با نامهای بهناز ضرابیزاده و غلامرضا بکتاش به پاس تلاش در راستای تقویت فرهنگ حوزه کودک و نوجوان تجلیل میشود.
همچنین دکتر محمدمهدی احمدی، مدیرکل هماهنگی امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمدرضا یوسفی، نویسنده برجسته حوزه کودک و نوجوان هم میهمان ویژه مراسم افتتاحیه این نمایشگاه هستند.
|
|
↧
December 8, 2015, 3:30 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) حجتالاسلام علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور سهشنبه (17 آذرماه) طی نشست خبری که به مناسبت بزرگداشت هفته وقف برگزار شد، گفت: وقف یک حکم الهی است که قبل از اسلام بوده و در ادیان دیگری مانند مسیحیت، یهودیت و ادیان ابراهیمی وجود داشته و پیامبر اسلام آنها را تکمیل و گسترش داده است.
وی ادامه داد: وقف یکی از احکام والا و مترقی الهی و دینی است که میتواند بخشی از مشکلات اجتماعی، اخلاقی دینی، مذهبی و... جامعه را حل کند. این عمل یکی از سنتهای حسنه پیامبر (ص) و ائمه معصومین (ع) بوده و هر کدام از این بزرگواران موقوفههایی را از خود باقی گذاشتهاند. در زمان غیبت نیز علما و بزرگان دینی از سرمایه خود برای امور مهم مورد نیاز جامعه وقف کرده و از این راه به تحصیل علم و پژوهش و آشنایی با معارف و کمک به نیازمندان اقدام کردهاند.
وی با بیان اینکه همواره از سوی اصحاب رسانه اطلاعرسانی خوبی درباره موضوع وقف صورت گرفته گفت: با وجود این، میزان تبلیغات کافی نیست و نیازمند آگهیبخشی بیشتری در زمینه برکات وقف در جامعه هستیم چرا که وقف صدقه جاریه است و یکبار مصرف نبوده و در واقع ماندگارترین صدقه برای خدمترسانی است. امروزه ما موقوفاتی داریم که بیش از 11 قرن از آن میگذرد و نسلهای مختلف از آن بهرهمند میشوند.
سه دورهای که بیشترین تعدی به وقف صورت گرفته است
محمدی در بخش دیگری از سخنانش به سه دوره تاریخی که در آن بیشترین تعدی و تجاوز به وقف صورت گرفته اشاره کرد و افزود: در دورههای نادرشاه، رضاشاه و اصلاحات ارضی بیشتر موقوفات از بین رفته و لازم است برای جبران صدمات به این حوزه با یک برنامه و طرح حساب شده به پیش برویم چرا که وقف یکی از مهمترین و کارآمدترین عواملی است که میتواند نیازهای مادی و معنوی جامعه را برطرف کند.
نماینده ولیفقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه کشور با اشاره به اینکه سبک زندگی اسلامی یکی از موضوعاتی است که از طریق وقف میتواند تحقق پیدا کند، عنوان کرد: در سنت وقف فرد باید از خود بگذرد و به زندگی دیگران توجه داشته باشد. از سوی دیگر یکی از موضوعات دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد کاهش فاصله طبقاتی است و وقف یکی از عوامل موثر بر آن است؛ چرا که توجه به وقف، توجه به حال عمومی جامعه است و منحصر به گروه و طبقه خاصی نیست.
تهیه کتابهای دینی و مذهبی برای اجرای نیات واقفان
این مقام مسئول در ادامه گزارشی از عملکرد این سازمان در سال جاری ارائه کرد و گفت: اجرای نیات واقفان یکی از اصلیترین وظایف ماست. برخی تصور میکنند سازمان اوقاف درآمد موقوفات را برای خود هزینه میکنند اما اینگونه نیست و درآمد موقوفهها براساس نیات واقفان هزینه میشود.
وی با بیان اینکه ترویج فرهنگ قرآن کریم یکی دیگر از موضوعاتی بوده که در سال جاری مورد توجه قرار گرفته عنوان کرد: در همین زمینه تهیه کتابهای دینی و مذهبی و برگزاری اعیاد و مراسم دینی مدنظر قرار گرفته شده است. همچنین در سال 94 بیش از 40 میلیون تومان اعتبار برای اجرای نیات واقفان هزینه شده است.
به گفته محمدی، اجرای نیات خیریه، اجرای نیات اجتماعی، اجرای نیات مساجد و کمک به مدارس و حوزههای علمیه قم از دیگر وظایفی است که سازمان اوقاف و امور خیریه در سال جاری با اختصاص درآمدهای مالی مشخصی به آن پرداخته است.
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه کشور با بیان اینکه در سال جاری 1527 بقعه متبرکه ساخته شده است، افزود: همچنین هزار و 363 هزار مترمربع با اعتباری بیش از 126 میلیاد تومان در دستور کار قرار گرفته است. از سال 90 تا 94 نیز در مدارس شورای اسلامی 370 میلیارد تومان برای کمک به مساجد اختصاص داده شده که از این میزان تنها 47 میلیارد تومان دریافت شده است و در سال جاری نیز با وجود تصویب 70 میلیارد تومان از سوی مجلس شورای اسلامی هیچ مبلغی پرداخت نشده است.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه یادآور شد: فعالیت بعدی ما در سازمان اوقاف مربوط به مسائل قرآنی است و ما در این راستا دو وظیفه داریم؛ یکی برگزاری مسابقات قرآن در داخل کشور و در عرصه بینالمللی است و دیگری حفظ قرآن کریم است که این مسابقات حفظ از شهرستان و استانها شروع میشود و نفرات برتر به مسابقات بینالمللی در رشته حفظ و قرائت اعزام میشوند. در 28 آذرماه مسابقات کشوری در استان کرمانشاه برگزار میشود. در مسابقات بینالمللی قرآن در سال 94، 71 کشور به رقابت پرداختند. همچنین طبق فرمایش مقام معظم رهبری ما باید 10 تا 15 میلیون حافظ قرآن داشته باشیم که بخشی از این امر را سازمان اوقاف بر عهده گرفته است و تاکنون یک میلیون و 235 هزار نفر در طرح حفظ قرآن ثبت نام کردند. همچنین 4 هزار و 600 نفر مربی حفظ قرآن تربیت شده است که به سراسر کشور اعزام شدهاند و در فضای مجازی برای ترویج فعالیتهای قرآنی اقداماتی انجام دادهایم.
از سال 88 تاکنون 45 درصد از موقوفات ثبت شدند
محمدی درباره فعالیتهای فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور نیز توضیحاتی داد و اظهار کرد: دانشگاه علوم و قرآن راهاندازی شده است و بیش از چهار هزار و 500 دانشجو دارد. چاپ قرآن، جلسات تفسیر در امامزادگان همچنین با بیش از 820 جلسه فرهنگی و قرآنی در سراسر کشور داریم که جوانان و خانوادهها در این مراسم شرکت میکنند. برخی میگویند که استقبال مردم نسبت به موضوع وقف کم شده است ولی باید بگویم که از اول انقلاب تا سال 89، 6 هزار و 336 وقف داشتهایم که این امر از سال 90 تا این لحظه که سال 94 است به 9 هزار و 689 وقف افزایش داشته که نشان از علاقه و آمادگی مردم برای وقف کردن است. ما همچنین سند رسمی موقوفات را نیز بررسی کردیم که از سال 1310 تا پایان سال 88، 49 درصد از موقوفات در اداره ثبت رسمی ثبت شده بودند و از سال 88 تاکنون 45 درصد از موقوفات را به ثبت رساندهایم.
چه موضوعاتی کمتر وقف شدهاند؟
نماینده ولی فقیه در سازمان امور اوقاف و خیریه کشور با تاکید بر اینکه شفافسازی مالی و عملکردی ما یکی از دستاوردهای ارزشمند این سازمان است، افزود: مکانیزه کردن موقوفات و بقاع متبرکه از اقدامات سازمان به حساب میآید. همچنین ترغیب و تشویق مردم نسبت به وقفهای مورد نیاز جامعه از اقدامات سازمان است که اولویتهای مورد نیاز امروز جامعه ما برای وقف شامل توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی است که ما 770 نوع از نیات واقفان را در این راستا ثبت کردهایم. دومین موضوعی که باید در وقف به آن توجه شود وقف برای تسهیل امر ازدواج جوانان و فرزندآوری است که ما در این راستا موقوفات بسیار کمی داریم که در کل ایران 42 موقوفه در این راستا وقف شده که بسیار کم است.
محمدی گفت: مسائل علمی، پژوهشی و فناوری یکی دیگر از موضوعات مور د نیاز جامعه است که باید به آن اهمیت بدهیم. حوزههای علمیه هم دو درصد از موقوفات را به خود اختصاص داده که بسیار کم است و باید به آن توجه ویژهای شود. محیط زیست هم یکی از موضوعات مهم و روز جامعه است که باید به آن پرداخت. همچنین وقف کتاب نیز یکی دیگر از موضوعاتی است که کمتر به آن توجه شده و نیازمند تبلیغ و اطلاعرسانی بیشتری است.
پیشنهاد آیتالله مکارم شیرازی و وقف کتابهای دینی
بخش دیگری از این نشست به پرسش و پاسخ اصحاب رسانه اختصاص داشت. محمدی در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر کم توجهی سازمان اوقاف و امور خیریه نسبت به موقوفات فرهنگی از جمله کتاب و کتابخوانی گفت: در این میان نکته حائز اهمیت این است که ما باید وقف کتاب داشته باشیم چرا که در کشور ما کتاب و کتابخوانی کاهش پیدا کرده و سرانه مطالعه ما در سطح جهان بسیار کم است. مقام معظم رهبری نیز بارها در این باره توضیح داده است.
وی ادامه داد: اما نکتهای که شما بیان کردهاید را آیتالله مکارم شیرازی در دیداری به ما تذکر دادند و گفتند که خوب است سازمان اوقاف مردم را به سوی وقف کتابهای خوب، دینی و مذهبی هدایت کند البته ما به صورت کلی کارهایی انجام دادهایم اما نیازمند کارهای مصداقیتر و بیشتری در این حوزه هستیم.
محمدی یادآور شد: اکنون در برخی از حوزهها موقوفات ما کم است و امیدواریم به صورت تخصصی و موضوعی موقوفات استخراج شده و این امکان برای ما نیز فراهم است که در هر استان، شهرستان و منطقه نیازها را استخراج کنیم و براساس آن فعالیت کنیم. به طور مثال امیدواریم در برخی مناطقی که ما نیازمند وقف کتاب هستیم بتوانیم موثرتر عمل کنیم. |
|
↧
↧
December 8, 2015, 3:39 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی موسسه دبیرخانه دینپژوهان کشور، شانزدهمین نشست موسسه دینپژوهان کشور با موضوع «مکتب تاویلی و گفتمان وحی، نقد و بررسی آرای قرآنشناختی نصر حامد ابوزید» برگزار میشود.
بنا به اعلام این موسسه، نشست مذکور با سخنرانی میثم توکلیبینا و حضور جمعی از پژوهشگران علوم دینی به عنوان منتقد در محل دبیرخانه موسسه دینپژوهان در قم برگزار میشود.
موسسه دبیرخانه دینپژوهان کشور در این سلسله نشستها در نظر دارد، پژوهشهای برتر را معرفی و آنها را مورد نقد و بررسی قرار دهد.
نشستهای علمی و تخصصی این موسسه با همکاری معاونت پژوهشی حوزههای علمیه و موسسه خادمالرضا (ع) برپا میشود.
علاقهمندان برای حضور در شانزدهمین نشست تخصصی موسسه دبیرخانه دینپژوهان میتوانند چهارشنبه، 18 آذرماه، از ساعت 18 و 30 دقیقه به این موسسه واقع در قم، میدان رسالت، بلوار سمیه، جنب بانک کشاورزی، پلاک 27 مراجعه کنند. |
|
↧
December 8, 2015, 10:05 pm
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «لذتی که حرفش بود» شامل شش تک نگاری از پیمان هوشمندزاده درباره دیدن و زیستن، از جمله کتابهای مورد استقبال بازار کتاب در دو هفته اخیر بوده، که از سوی نشر «چشمه» منتشر شده است.
این کتاب مجموعهای است از نابترین تجربههای بهظاهر بدیهی و پیشپا افتاده که کمتر کسی به آنها فکر میکند، اما پیمان هوشمندزاده با ارائه مجموعهای از قصهها، روایات و داستانهایی که با عکس در این کتاب همراه شده، به زیبایی جنبههای دیگری از این موضوعات را پیش چشم ما نمایان میکند.
هوشمندزاده درباره «لذتی که حرفش بود» گفت: تألیف این کتاب را از سال 1389 آغاز کردم و تا سال 1392 نیز مطالبی به آن اضافه میکردم. در این کتاب سعی کردم که در مورد برخی واژهها و اتفاقات عادی زندگی مانند «فراموشی» که کمتر به آنها فکر میکنیم، خاطرات، قصهها و روایتهایی را ارائه کنم و از این طریق مواجهه جدیدی از این موضوعات را به خوانندگان ارائه کنم.
این نویسنده و عکاس افزود: این کتاب شامل 6 تک نگاره است که به یکدیگر مرتبط نیستند، اما وجه مشترک همه آنها استفاده از داستانها و روایتها بر محور «عکس» است. به عبارتی دیگر تمام این قصهها بر محور عکسها و خاطراتی که از گرفتن این عکسها دارم، ارائه شده است که خوشبختانه با استقبال خوب عموم مردم رو به رو شد.
بهرنگ کیائیان، مسئول دفتر انتشارات «چشمه» نیز درباره استقبال از این کتاب گفت: چاپ اول این کتاب که با تیراژ هزار جلدی وارد بازار کتاب شده بود، تنها دو هفته پس از انتشار به اتمام رسید و چاپ دوم این کتاب نیز با تیراژ هزار و 500 نسخه امروز در کتابفروشیها عرضه میشود.
پیمان هوشمندزاده عکاس و نویسنده ایرانی است. این دانشآموخته رشته عکاسی که پیشتر برنده جوایز گوناگونی در زمینهی عکاسی همچون برنده نهمین دو سالانه عکس ایران بوده، پیش از این نیز کتابهای دیگری مثل «شاخ»، «هاکردن»، «وقت گل نی»، «نقطه» را نوشته است.
|
|
↧
December 8, 2015, 3:48 am
فرزانه قلعهقوند، مسئول پژوهشی موسسه فرهنگی پیام آزادگان به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: آیین پاپانی جشنواره «آزاد مثل آزاده» سهشنبه 24 آذر 1394 با حضور علیاصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش و سید محمدحسن ابوترابیفرد، نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی ایران برگزار خواهد شد.
وی از رونمایی سه عنوان کتاب در این مراسم خبر داد و گفت: دو کتاب از این مجموعه با نامهای «بچههای مرد» و «روزهای پائیزی» نوشته مهری ماهوتی و متعلق به گروه نوجوان است و یک کتاب دیگر به شماری از آثار برتر جشنواره اختصاص دارد. این کتاب شامل 19 اثر برگزیده جشنواره را هم در بردارد.
قلعهقوند ادامه داد: داوران در این جشنواره دو سروده، سه داستان، دو دلنوشته و یک نمایشنامه را به عنوان آثار برگزیده انتخاب کردند و 11 اثر هم شایسته قدردانی بودند.
به گفته وی، این جشنواره با هدف ثبت آثار ادبی درباره دوران استقامت و پایداری آزادگان در کتابهای درسی برگزار شد و آیین پایانی جشنواره از ساعت 8 و 30 دقیقه در سالن سیدالشهدا واقع در میدان هفتم تیر برپا میشود.
|
|
↧
↧
December 8, 2015, 10:22 pm
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در آستانه سالروز رحلت پیامبر اکرم (ص) نشست جایگاه حضرت محمد (ص) در آثار مولوی با عنوان «ای چراغ آسمان و رحمت حق بر زمین پیامبر (ص) در نگاه مولوی)» با حضور محمودرضا اسفندیار، پژوهشگر و نویسنده سهشنبه (17 آذرماه) در مرکز فرهنگی موسسه شهر کتاب برگزار شد.
نقش سوال شمس تبریزی از مولوی درباره جایگاه حضرت محمد(ص)
اسفندیار گفت: درباره مولوی صحبت کردن هم سخت و هم آسان است همچنان که ناگفتههای بسیاری نیز از او برجا مانده پیامبر (ص) نه تنها در نگاه مولانا بلکه در منظر همه عارفان جایگاه ویژهای دارد، اتفاق بزرگ زندگی مولانا پرسشی بود که شمس از وی پرسید. شمس در دیدار خود از مولانا سوال کرد که آیا مقام پیامبر (ص) بالاتر است یا مقام بایزید بسطامی؟ از مولانا پاسخ شنید که مقام پیامبر (ص) بالاتر است زیرا پیامبر شناخت خدا را در شناخت نفس خود میداند. همین پرسش شمس باعث شد تا مولانا یکبار داشتههای خود را مرور کند تا به این نتیجه برسد که ظرف وجودی پیامبر (ص) و بایزید بسطامی با هم متفاوت است. پیامبر (ص) هر لحظه تصویری نو از خداوند را در کردار خود میبیند در حالی که بایزید خویشتن را میبیند.
نویسنده کتاب «شهر خوشی» اظهار کرد: تمامی عارفان در سیر و سلوک خود به دیدار حقیقت نایل میشوند و در این راه درنگ نمیکنند در زندگی روحانی مولانا پیامبر (ص) جای بسیار والایی دارد. اساساً عارفان میان خود و پیامبر تفاوت ماهوی نمیبینند و پیامبر را نیز برخوردار از تجربیات عرفانی میدانند. این درک و دریافت، برخی عارفان را در معرض «وسوسه پیامبری» قرار داد. ارادت مولانا به ساحت پیامبر با دیدار شمس تبریزی بیشتر شد زیرا مولانا به مقام پیامبر غیرت میورزید و به گستاخانی مانند فخر رازی میتازید. ابنعربی نیز از جمله فیلسوفان اسلامی بود که داعیهدار نزول کتاب «فصوصالحکم» از سوی پیامبر اسلام (ص) بود.
«مثنوی معنوی»؛ کتابی در خور توجه پیامبر (ص)
اسفندیار ادامه داد: ابنعربی ادعا کرده بود که کتاب «فصوص الحکم» را در عالم رویا از پیامبر اخذ کرده همانطور که میدانید قرآن به واسطه جبرئیل بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است اما ادعای ابنعربی این بود که این کتاب بدون واسطه از پیامبر به وی نازل شده است. این ادعا در بین ارادتمندان جناب ابنعربی موقعیت خاصی برای وی ایجاد کرده بود تا جایی که مریدان و پیروان مولانا نیز درباره «مثنوی معنوی» مولانا سخنهایی بر زبان میراندند. حسامالدین یکی از مریدان مولانا در رویا میبیند که حضرت رسول (ص) کتاب «مثنوی» را در دست دارد و درباره آن کتاب نکاتی را توضیح میدهد. این بیان حسامالدین در مقابل ادعای ابنعربی قرار گرفت.
این پژوهشگر با بیان اینکه «مثنوی معنوی» باید کتاب الهامی باشد، گفت: نشانههای ارادت مولانا به پیامبر (ص) بسیار زیاد است، در اشعار مولانا دقت در دقایق زندگی پیامبر (ص) نقل حوادث زندگی او در «مثنوی»، «فیهمافیه» و غزلیات وی دیده میشود که همه و همه ارادت مولانا به پیامبر (ص) است. مولوی اعتقاد داشت که قرآن بیوگرافی پیامبران است و اگر کسی میخواهد با پیامبران همراه باشد باید قرآن بخواند. قرآن تا خوانده نشود یک کتاب مرده است اما وقتی این کتاب الهی قرائت میشود کلمات آن رستاخیز پیدا میکنند.
قرآن، کتابی تاریخی نیست
اسفندیار با تاکید بر اینکه قرآن کتابی تاریخی نیست افزود: برخی امروزه برای استخراج برخی معانی تاریخی به جان قرآن افتادند در حالی که گزارشهای قرآن گزارشهای تاریخی نیستند و برای آمیزش و آمیختهشدن انسان با انبیاء نازل شده است. از نظر مولانا قرآن متصل به معدن حیات است و رگ حیاتی دین و پیامبران محسوب میشود.
وی درباره شباهت قرآن و مثنوی گفت: روزی مولانا دید که فردی مثنوی را به گوشهای انداخته و به آن بیحرمتی میکند مولانا به او هشدار داد با این کتاب درست و محترمانه رفتار کن چون این کتاب روزی اثری عالمگیر خواهد شد از منظر مولانا پیامبر (ص) نمونه بارز و آشکار «والضحی» و «الشمس» است و شمس تبریزی هم خورشید هدایت مولاناست. مولانا و زندگی او مانند مثلثی است که در رأس آن مولانا و در دو اضلاع دیگر آن شمس تبریزی و حضرت محمد (ص) قرار دارد. مولانا از یک سو روی در شمس و از سویی روی در پیامبر (ص) دارد.
این پژوهشگر در ادامه نشست «جایگاه حضرت محمد (ص) در اشعار مولوی» به خواندن چندین غزل از مولوی در رثای پیامبر (ص) پرداخت و برخی تعابیر آن را برای حاضران تشریح کرد.
گذری بر آثار اسفندیار
آیدین فرنگی، دبیر نشست «جایگاه حضرت محمد (ص) در اشعار مولوی» درباره سه اثر اسفندیار که با موضوع مولانا نوشته شده به ایراد سخن پرداخت و گفت: «شهر خوشی»، «خورشید در آئینه ماه» و «نصاب مولوی» سه اثر اسفندیار به شمار میروند.
وی ادامه داد: کتاب شهر خوشی نگاهی تحلیلی بر زندگی بهاء ولد پدر مولانا دارد که در آن ابعاد گوناگون زندگی وی به زبان ساده بیان شده است و گرایشهای صوفیانه او در اختیار خوانندگان قرار گرفته است. «خورشید در آئینه ماه» زندگی و میراث مولوی است. نویسنده این کتاب را برای جوانان نوشته و در آن از تاثیرات بهاء ولد و شمس تبریزی بر مولوی سخن گفته است. |
|
↧
December 9, 2015, 1:04 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست علمی بخش ایرانشناسی و زبانشناسی مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی با عنوان «سیستان در عصر هخامنشی» با سخنرانی پروفسور برونو جنیتو، باستانشناس، دکتر محمود جعفریدهقی، مدیر گروه فرهنگ و زبانهای باستانی و ایرانشناسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و کارلو چرتی، رایزن فرهنگی ایتالیا در ایران و باستانشناس سهشنبه (17 آذرماه) در این مرکز برگزار شد.
ایتالو پیتزی؛بنیانگذار تدریس زبان فارسی در ایتالیا
جعفریدهقی با اشاره به کتاب «هشت بهشت» گفت: احتمالا نخستین جهانگردانی که پای به خاک ایران نهادند پیترو دلاواله و مارکوپولو بودند. بدین ترتیب آشنایی ایتالیاییها با ایران از سده سیزدهم میلادی آغاز شد. سرزمین ایران جذابیتهای فراوانی برای جلب نظر آنها داشت. یکی از این جذابیتها ادبیات بسیار پربار فارسی بود. آموزش زبان فارسی در ایتالیا دریچه تازهای برای آشنایی آنها با کشور کهنسال و با فرهنگی غنی گشوده بود. نخستین اثری که از زبان فارسی به ایتالیایی ترجمه شد، «هشت بهشت» امیرخسرو دهلوی بود. در سال 1885.م با تأسیس رشته زبان فارسی در دانشگاه تورینو فصل تازهای از ایرانشناسی در ایتالیا آغاز شد. ایتالو پیتزی را میتوان بنیانگذار تدریس زبان فارسی در ایتالیا دانست. وی تنها کسی بود که بر کرسی ایرانشناسی در دانشگاههای ایتالیا نشست. بعد از پیتزی، گروهی از ایرانشناسان ایتالیایی راه وی را ادامه دادند و به آموزش زبان و ادبیات ایران پرداختند.
وی افزود: پس از چندی رویکرد تازهای در جریان ایرانشناسی در اروپا روی داد. دانشمندان دریافتند که برای دستیابی به شناخت عمیقتر فرهنگ و تمدن ایرانی پژوهش در همه جنبههای آن ضروری است. بنابراین، در کنار تحقیقات زبانشناسی مطالعه در تاریخ، مذهب و سایر علوم مربوط به فرهنگ ایرانی آغاز شد. این دوره تازه با پژوهشهای دانشمندانی چون گراردو نیولی، آدریانو روسی، آنتونیو پانائینو، کارلو چرتی، الینا فیلیپونه، الیو پرووازی، مائورو ماجی و آندره پیراس پیگیری شد.
این مدیرگروه فرهنگ و زبانهای باستانی و ایرانشناسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران عنوان کرد: در حال حاضر مباحث ایرانشناسی در سه دانشگاه ایتالیا، یعنی مؤسسه شرقی ناپل، ساپینزای رم و ونیز، دانشگاه بولونیا در حال تدریس است. همچنین، موضوعات ایرانشناسی در دانشگاه میلان (دانشكده هنر: واژهشناسی ایرانی)، دانشگاه پیزا (دانشكده هنر: واژهشناسی ایرانی و ایرانشناسی) و دانشگاه تورینو (دانشكده هنر: باستانشناسی دورههای پارتی و ساسانی) ارائه میشود.
جعفریدهقی در معرفی پروفسور برونو جنیتو بیان کرد: وی متولد 1/12/1951 در ناپل ایتالیا است و در رشتههای هنر و باستانشناسی ایران تحصیل کرده و کرسی استادی ایرانشناسی را در دانشگاه ناپل شرقی ایتالیا به دست آورد. وی همچنین عضو هیات باستانشناسی ایتالیا در ایران و عضو کمیته علمی نمایشگاههای مختلف درباره تاریخ و فرهنگ ایران است و در حفاریهای مختلف در سایتهایی همچون مسجد جامع اصفهان، دهانه غلامان، بیشاپور و دشت گرگان شرکت داشته و در این زمینه مقالههای بسیاری را به چاپ رسانده است
فرهنگهای اولیه ایران ویژگیهای متفاوتی داشتند
سپس جنیتو وضعیت سیستان را از عصر آهن به این سو مورد بحث و تحلیل باستانشناختی و تاریخی قرار داد و گفت: موقعیت جغرافیایی فلات ایران به عنوان پل ارتباطی شرق به غرب، در طول زمان نقش چشمگیری در غنیسازی اقتصاد و فرهنگ این سرزمین داشته است. گروههای متعددی به فلات ایران وارد شده و به زودی در تمدن آن جذب و سرانجام تبدیل به بخشی از تمدن ایران زمین شدند. گروههای ایرانیتبار که خود قطعا از خانواده بزرگ هند و اروپایی بودند در فلات ایران ساکن شدند. این مردم در گسترهای از اروپا تا آسیای غربی و آسیای میانه و از چین تا جنوب روسیه پراکنده شدند. مادها، پارسها، سکاها، سرمتها، خوارزمیان، سغدیها، بلخیها، کوشانها، هفتالیان و دیگر ساکنان واحههای ترکستان چین ایرانیتبار بودند که در دورههای مختلف توسعه یافتند و دولتهای سیاسی متعددی را تشکیل دادند و تمدنهای اصیل خود را به وجود آوردند.
وی ادامه داد: باستانشناسی در فلات مستند و برخی از آنها نیز با تردید به این سوال به طور کلی از اسناد قومی متصل میشود. برای بررسی فرهنگ ایرانی در فواصل قرون دهم تا ششم قبل از میلاد روشهای گوناگون نظری و روششناسی به کار گرفته شده است.
این باستانشناس ایتالیایی اظهار کرد: مشکلات مربوط به باستانشناسی دورههای اولیه ایران مربوط به ورود اقوام هند و اروپایی به فلات و جنبههای عمومی رویکرد ماقبل تاریخ و زبانی آن بوده است. پژوهشهای زبانی مربوط به این دوران پیش از تاریخ ایران را گروهی از دانشمندان زبانشناسی نظیر هارماتا (1983)، مالوری (1989)، اردوسی (1995)، دنی و ماسون (1992 و 1994)، رسی (1981، 1984)، نیولی (1989) به عهده داشتهاند.
جنیتو بیان کرد: مطالعه و تحقیق درباره آمدن هندیها، اروپاییها و ایرانیان به فلات ایران از یک سو و تحقق روند تاریخی طولانی و بحث برانگیز آن از سوی دیگر در حال حاضر پاسخی به پرسش ما درباره آنها نمیدهد. با این همه نشانههای ارتباط و تداوم فرهنگی آنها در فلات ایران کاملا مشهود است. مهمترین نشانه فرهنگی مربوط به آمدن ایرانیان وجود دوران تاریخی شاهنشاهی ماد است.
وی با اشاره به تقسیمبندی عصر آهن در فلات ایران گفت: به طور کلی آغاز عصر آهن به عنوان مرحلهای تازه از تاثیر فرهنگی تازه واردان بر هویت قومی ایران در نظر گرفته شده است. الگوهای فرهنگی و تاریخی در غرب ایران شاهد این مدعا است در حالی که تقریبا چیزی از این دست از عصر آهن در نیمه شرقی فلات ایران شناخته نشده است. جنبه بسیار مهم از فرهنگهای اولیه ایران متفاوت هستند. عصرآهن به طور کلی به سه دوره تقسیم میشود: عصر آهن I) ... 1300- 1000 پیش از میلاد)؛ عصر آهن II) 1000 تا 750-800 پیش از میلاد)؛ عصر آهن (III از 750 تا 550 پیش از میلاد)
جغرافیای استان سیستان
این ایرانشناس عنوان کرد: منطقه سیستان، واقع در امتداد مرزبین ایران و افغانستان (بین 30 ° 18 ' و31° 21'عرض شمالی و61° 50 طول شرقی) همراه با منطقه جنوب بلوچستان، امروز به منزله بزرگترین استانهای جمهوری اسلامی ایران با نام استان سیستان و بلوچستان به شمار میرود. مساحت استان بیش از 181.000 کیلومتر مربع است و با استان خراسان و افغانستان در شمال، افغانستان و پاکستان در شرق، دریای عمان در جنوب، استان کرمان به غرب و استان هرمزگان به جنوب غرب هم مرز است. بخش غربی دریاجه هامون در استان سیستان و بلوچستان و بخش شرقی آن در محدوده استان افغانستان واقع است.
جنیتو با اشاره به منابعی درباره دریاچه هامون بیان کرد: بخش فوقانی رودخانه هیرمند تا حد زیادی خالی و مورد استفاده برای کشاورزی است. بخش دیگر دریاچه بیش از حد شور است و بخش جنوبی حوضه، حاصل جمعآوری آب اضافی از باتلاقها و (در صورت جاری شدن سیل جدی) رودخانه است. دانشمندان در حال حاضر توافق دارند که اولین مرجع تاریخی مربوط به دریاچه هامون و رودخانه هیرمند کتیبه داریوش (522-486 ق م.) است. کنت، اشمیت و لوکوک درباره این کتیبه تحقیق کردهاند. در این کتیبه نام کشور و ساکنان آن در قالب فارسی باستان ZRK (با قرائت Zrānka) آمده، که ظاهرا نام اصلی آن بوده است. این فرم میباید یک بازتاب مستقیم در ایلامی ("-SIR-RA-AN-QA") و در بابلی ("ZA-RA-AN-GA") داشته باشد.
وی ادامه داد: نام زرنکه (zaranka-) از دیدگاه زبانشناسی نزد دانشمندان هنوز محل بحث است. در حالی که بیشتر زبانشناسان نظیر نیولی و اشمیت آن را برگرفته از فارسی باستان drayah- (اوستا zrayah-؛ فارسی میانه zrēh؛ فارسی نو daryā) میدانند. در حالی که گروهی دیگر از نظر مورگنشترنه پیروی میکنند و این نام را برگرفته از Zrānka- و فارسی نو «زرنج» به معنی «قله کوه» میدانند و بر این باور هستند که این نام مربوط به کوهی است که سراسر منطقه را در بر گرفته و به کوه «خواجه» شهرت داشته است.
این باستانشناس با اشاره به سخنان هرودوت اظهار کرد: درنگیانا در تمام کتیبههای سلطنتی هخامنشی که در آن استانهای امپراتوری ذکر شده، آمده است. اما جایگاه و موقعیت آن در سلسله مراتبها متفاوت است. این سلسله مراتب ممکن است مربوط به رویدادهای تاریخی و فرهنگی و سیاسی باشد که متاسفانه از آن آگاه نیستیم. در هر صورت، با وجود اشاره مکرر به این نام در کتیبههای سلطنتی و در منابع یونانی، محدودیتهای جغرافیایی و تاریخی درنگیانا "Drangiana" و حوادث مربوط به آن در عصر هخامنشی به گونهای مبهم باقی میماند. در فهرستی که هرودوت از هدیه آورندگان ساکنان سرزمین وسیع قلمرو هخامنشی که در اطراف کویر مرکزی ایران میزیستند ارائه کرده نام «زرنجی» ذکر شده است (هرودوت، کتاب سوم 93). آنان سالیانه 600 تالان به حکومت مرکزی پرداخت میکردند.
جنیتو درباره جامههای ارغوانی سربازان عنوان کرد: هرودوت (تاریخ VII.67) به ما اطلاع داده در ارتش خشایارشا که یونان را در 480 قبل از میلاد اشغال کرد، سربازان زرنگی به رهبری Pherendátēs، پسر Megabazus، شرکت داشتند. آنها مجهز به نیزه و کمان بودند و جامههای ارغوانی و چکمههای بلند تا زانو میپوشیدند. بنا به گفته آریان (Anabasis III.25-28) و کورتیوس روفوس (HistoriaeAlexandri از Magni VI.6-36)، از درنگیانا نزدیک به پایان دوره هخامنشی تنها در یک استان به همراه رخج یاد شده است.
وی گفت: اشارهای به پایتخت هخامنشی درنگیانا به نام (Zάριν12) در پرسیکا اثر کتزیاس ضروری است. وی در جریان حوادث زمان فرمانروایی داریوش دوم (405-424 ق م.)، مهرداد، شهربان آینده اردشیر دوم (405-359) را وادار به آزاد کردن این سرزمین از دولت مرکزی کرد. نام درنگیانا در «ایستگاههای پارتی» ایزیدور خاراکسی آمده است. افزون بر این، احتمالا مرکز اداری منطقه نام «درنگیانا» را با همین نام حفظ کرد در حالی که جایگاه آن همانند دوران اسلامی به سبب تغییرات اقلیمی تغییر کرده است.
سپس کارلو چرتی، ایرانشناس و متخصص زبانهای ایرانی میانه به شرح کوتاهی درباره زندگی و فعالیتهای باستانشناسی جنیتو پرداخت. |
|
↧
December 7, 2015, 11:19 pm
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از نشریه «گاردین»، یادداشتی از «ویکتور هوگو»، نویسنده نامدار فرانسوی و خالق آثاری چون «بینوایان» و «گوژپشت نتردام» که در آن خطاب به مردم نوشته شده «مهربانانه 100 فرانک برای کمک به فقرا کمک کنید» در آمریکا به مبلغ 3 هزار دلار به حراج گذاشته شده است.
«هوگو» که قهرمان فقرا نیز نامیده میشود در رمانهای خود از بیچارگانی چون «فانتین» (گوژپشت نتردام) و یتیمی چون «کوزت» (بینوایان) در کشور فرانسه بسیار سخن گفته و سیستم قضایی زمان خود را به چالش کشیده است.
درخواست 100 فرانک کمک از سوی «هوگو» که در «بینوایان» از زبان «ژان والژان» میگوید که برای سیر کردن شکم 7 فرزند خواهر خود تکهای نان میدزد و 19 سال زندانی میشود، در دوران زندگانی وی مبلغی سخاوتمندانه بهشمار میآمد.
این نویسنده شهیر فرانسوی در وصیتنامه خود آورده است که، «من 50 هزار فرانک برای کمک به فقرا اختصاص میدهم. مایلم جسد من را با همان نعشکش آنها حمل کنند. هر نوع مراسم برای مردن من در تمامی کلیساها را منع میکنم و فقط درخواست آمرزش برای روحم را دارم. من به خداوند ایمان دارم.»
«ناتان راب»، مجموعهداری که این یادداشت بدون تاریخ را از کتابخانه دانشگاه پنسیلوانیا یافته، گفته است که احتمالا «هوگو» نوشتارهایی از این دست بسیار داشته اما تا کنون تنها این یکی یافت شده است.
وی میگوید، سخاوتمندی «هوگو» نسبت به فقرا جزئی از اخلاقیات او بوده است که از ته قلب به آن اعتقاد داشت و میافزاید: «پیام این یادداشت روشن است. این وظیفه ما است که به فقرا کمک کنیم. پیامی که روشنگر آخرین وصیتنامه او نیز هست.»
این نویسنده فرانسوی در سال 1885 میلادی درگذشت و تشییع جنازه او با تمام و کمال برگزار شد؛ هر چند بنابر وصیتش، جسد او را با کالسکه تشییع فقرا حمل کردند.
نشریه «فیگارو» در بزرگداشت این نویسنده نامدار فرانسوی یک صفحه نخست خود را به وی اختصاص داد و نوشت: «نه تنها در این قرن بلکه در قرنهای گذشته فرانسه شاعر و نویسندهای در این قامت و عظمت نداشته است.» |
|
↧
December 8, 2015, 2:06 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از گاردین، آثار زیادی هستند که مراسم شام در آنها خراب شده است اما این پنج اتفاق برجستهتر از مشابه آن در داستانهای دیگر است.
مجلس شام در فیلم «هابیت» نوشته« جی. تالکین»
شاید تکاندهندهترین صحنه شام در هالیودد در «هابیت» دیده شده است. «لطفاً مرا نخورید، اعلیحضرت! من خودم آشپز بسیار خوبی هستم. اگر مرا نخورید برایتان صبحانه خوشمزه درست میکنم.» اما «بیلبو بگینز» آنها را از پاهایش آویزان میکند و تکان میدهد. کوتولهها موفق به فرار میشوند اما از آنجا که خوششانس نیستند بار دیگر به دام میافتند. حیوانات عظیمالجثه بار دیگر آنها را میگیرند،خرد و برای جوشاندن در قابلمه آماده میکنند تا خورشتی خوب درست کنند. البته شخصیت «گندالف» با بحث کردن و دعوا تا صبح همه را بیدار نگه داشته و سپیدهدم همگان تبدیل به سنگ میشوند.
«عروسی قرمز» در «طوفان شمشیرها» نوشته «جورج مارتین»
ماجرای این وعده غذایی در ادبیات جهان به یکی از خونینترین و شگفتانگیزترین صحنههای داستانی معروف شده است. وقتی خاندان «فری» تصمیم میگیرند از «راب استارک» برای شکستن قول خود و ازدواج نکردن با دختر «لورد والدر» انتقام بگیرند ازدواج خواهر او را خراب میکنند و «کیتیلین استارک» هنگام خوردن شام با صحنه قتلعام خانواده خود روبهرو میشود. قتل فرزند او «راب» که آماج نیزهها قرار میگیرد یکی از تلخترین صحنههای موجود در ادبیات دنیاست. مرگ خود «کیتیلین» نیز بسیار ناراحتکننده است. «خون را مشاهده میکرد که از روی مچش به روی انگشتان بلندش رسید و به زیر لباسش خزید» اما در همین حال نگران اعضای خانوادهاش بود و ناگهان سکانس به پایان میرسد.
مهمانی شام «چارلز کارترایت» در تراژدی سهپردهای «آگاتا کریستی»
مهمانی شام «چارلز» پس از مسموم شدن «ریو باببینگتون» خراب میشود. در آغاز مرگ او مشکوک تلقی نمیشود اما پس از مرگ فردی دیگر در مهمانی شام «دکتر استرنج» «موسیو پوآرو» وارد داستان میشود و شروع به تحقیقات میکند.
مهمانی شام «جنویو» در داستان «آنجا اما برای او» نوشته «علی اسمیت»
مهمانهای ناخوانده هم میتوانند مهمانی شام را خراب کنند. مهمانهای که بیش از حد در خانه میزبان اقامت میکنند. مثلاً «مایلز گارث» مهمان ناخوانده داستان «علی اسمیت» است که میزبان او را نمیشناسند. او پس از خوردن غذای اصلی به طبقه بالا میرود، وارد اتاق مهمان میشود و خود را در آنجا زندانی میکند. شخصیتهای داستان تلاش بسیاری میکنند تا او را بیرون بیاورند و با او صحبت کنند اما او هیچ کلمهای به زبان نمیآورد. تا اینکه همه خبر این اتفاق را میشنوند و بعد از ده روز او انسان مشهوری شده و آدمهای بسیاری در تلاشند تا بتوانند از گوشه پنجره تصویری از او را ببینند.
خوردن شام در داستان «اولیور توئیست» نوشته «چارلز دیکنز»
نوشتن فهرست فاجعهبار حادثههای مربوط به غذا خوردن در ادبیات بدون نام بردن از این داستان تکمیل نمیشود. اگرچه یک قابلمه کوچک شیر را نمیتوان شام یا وعده غذایی دانست. کودکان پس از کار بسیار گرسنه و منتظر غذا هستند و در این میان اولیور توئیست، از صاحب نوانخانه تقاضای غذای بیشتری میکند که وی عصبانی میشود و ادعا میکند باید این کودک را حلقآویز کرد. خوشبختانه در پایان این اتفاق صورت نمیگیرد. |
|
↧
↧
December 8, 2015, 2:50 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از گاردین، داستاننویس معروف انگلیسی در حرکتی که آن را به دلیل «عصبانیت و انزجار» از تصمیم انگلیس برای اقدام نظامی علیه سوریه میداند یک نسخه از کتاب «کتاب چیزهای جدید عجیب» را برای دیوید کامرون فرستاد.
وی در نامهای که همراه این کتاب فرستاده بود به نخستوزیر میگوید: «برای من قابلدرک است که کتاب مانند بمب توانایی ایجاد رعب و وحشت و مرگ ندارد اما همه باید به هر صورتی که میتوانیم به شما کمک کنیم و احساس میکنم اگر کتاب من را از هواپیما به بیرون پرتاب کنید ممکن است به سر یکی از شهروندان سوریه بخورد.»
«فیبر» نویسنده رمانهایی چون «سفیدپوستان» و «زیر پوست» اعلام کرد این حرکت در انتقاد به تصمیم اخیر دولت است و قصد دارد جنبشی علیه جنگ و اقدام نظامی به وجود بیاورد. وی میافزاید: «میخواهم این نسخه از کتابم را برای کمک به جنگ هدیه کنم.» او در نامهای که برای نخستوزیر فرستاده بود نوشت: « لطفاً کتاب را به بیرون پرت کنید و روی آن بنویسید امیدواریم این کتاب بر سر یک کودک بیفتد چون کودکان جمجمه نرمتری دارند.»
وی اظهار کرد: «عمل نمادین من تأثیری نخواهد داشت اما بسیار متأسف و عصبانی هستم که نژاد انسان، مخصوصاً دستهای پنهان سیاستگذار نژاد بشر از تاریخ ده یا صد هزار ساله خود درسی نگرفته و پس از شعلهور کردن آتش جنگ در جاهای مختلف دنیا همچنان از کشتن آدمهای بیگناه دست نکشیده است.»
دوم دسامبر بود که از 337 نماینده حاضر در مجلس به حمله هوایی در سوریه برای ریشهکن کردن دولت داعش رأی مثبت دادند. وزارت دفاع یک روز پس از این اتفاق اعتراف کرد که اولین حمله علیه دولت داعش صورت گرفته است.
«فیبر» درباره اظهارات نماینده جمهوریخواه «جانی مرسر» که به بیبیسی گفت بود «ریختن موشک بر سر افراد بسیار قدیمی شده است. ما از تسلیحات بهتر و جدیدتر استفاده میکنیم.» عنوان کرد: «درست مانند کتاب 1984 است. وای که اگر «اورول» زنده بود به حال مردم میگریست. کلمات بیانگر احساس من نیستند و البته حرفهای «مرسر» در طول جنگ با عراق هم بیانگر احساسش نبود!»
این نویسنده پیش از این با جنگ علیه عراق نیز مخالف بود و کتاب «دیگر مرگ نه» را نوشت و در آن یادداشتهای بسیاری از افراد انگلیسی و آمریکایی مخالف جنگ را در این کتاب جمعآوری و منتشر کرد. |
|
↧
December 8, 2015, 10:14 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، جلسه رونمایی از کتاب «عماد ملک خط: زندگی و آثار میرعماد سیفی حسنی قزوینی» نوشته مهدی نورمحمدی عصر امروز سهشنبه 17 آذر با حضور و سخنرانی دکتر حمیدرضا قلیچخانی، کیانوش معتقدی و نویسنده کتاب در تالار اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
روشنگر ابهامات پیرامون زندگی میرعماد قزوینی
حمیدرضا قلیچخانی در این جلسه گفت: میرعماد قزوینی یکی از مهمترین و اثرگذارترین خوشنویسان تاریخ هنر ایران است که در دوران صفویه میزیست. ابهامات بسیاری پیرامون زندگی این هنرمند وجود دارد، با این اوصاف پژوهشهای چندانی پیرامون وی کار و منتشر نشده است.
وی افزود: مهدی نورمحمدی با وجودی که خود در هنر خوشنویسی فعالیتی نداشته، توانسته پژوهش مناسبی را درباره میرعماد به سرانجام برساند. نوع نگاه وی در این پژوهش قابل تقدیر است. نویسنده تمام تذکرههای فارسی درباره زندگینامه و آثار میرعماد را به دقت مطالعه و بررسی کرده و برخی از آرایی که گذشتگان درباره میرعماد داشتهاند، از جمله تاریخ تولدش را تصحیح کرده است.
نویسنده کتاب «درآمدی بر خوشنویسی ایرانی» ادامه داد: کتاب «عماد ملک خط» بسیاری از ابهامات درباره زندگی این هنرمند را روشن کرده است. این مساله نشان میدهد که پژوهشگر منابع و اسناد خوب و کاملی را دیده است.
قلیچخانی همچنین به دیگر ویژگیهای کتاب «عماد ملک خط» اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگیهای مثبت این کتاب گزارش کاملی است که نویسنده از خاندان سیفی قزوینی به مخاطبان ارائه کرده است. همچنین وی افراد بسیاری را از این خانواده شناسایی کرده و مساله مهاجرت خاندان میرعماد پس از قتل او از ایران به کشور عثمانی را با دلایل روشن و ارائه اسناد متقن، رد میکند.
نویسنده کتاب «اصطلاحات نسخه پردازی در دیوان بیدل دهلوی» همچنین به برخی اشکالات کتاب «عماد ملک خط» نیز اشاره کرد: شیوه ارجاع به اسناد در این پژوهش، شاید یکی از اشکالات عمده آن باشد. همچنین در زیرنویس برخی تصاویر نیز اشکالاتی وجود دارد که امیدوارم در چاپهای بعدی تصحیح شود.
این پژوهشگر اضافه کرد: میرعماد یکی از هنرمندانی است که آثارش بسیار جعل میشد. در این کتاب نیز تصاویر آثاری آمده که احتمال اصیل نبودن آن بسیار زیاد است. به نظرم اگر آقای نورمحمدی از این تصاویر استفاده نمیکرد، بسیار بهتر بود.
تحریف بسیار زندگی میرعماد
مهدی نورمحمدی نیز در این جلسه با اشاره به سختیهای پژوهش بر زندگی میرعماد گفت: با وجودی که میرعماد هنرمندی دارای شهرت و اعتبار جهانی است، اما زندگی و سرگذشتش چندان برای ما روشن نیست.
وی افزود: زندگی هیچ خوشنویس و هنرمند دیگری مانند میرعماد، این چنین در معرض تحریف و حتی جعل قرار نگرفته و دستخوش داستانپردازی و افسانهسازی نشده است. با این اوصاف من در راستای پژوهش در زندگی این هنرمند به نتایجی دست پیدا کردم که پیشتر در هیچ کتابی به آن اشاره نشده است.
نورمحمدی ادامه داد: در همه منابع درج شده که سال تولد میرعماد 961 قمری است، اما من در این کتاب با ارائه اسنادی ثابت کردهام که سال دقیق تولد میرعماد 958 قمری است. از دیگر مواردی که در این کتاب برای نخستین بار به مخاطبان ارائه میشود به این شرح است؛ اثبات قطعیت حسنی بودن نسب میر عماد، اثبات شاگردی میرعماد نزد عیسی رنگ نگار و مالک دیلمی، رد افسانه مهاجرت بستگان میرعماد به عثمانی بعد از کشته شدن وی و انتقال قبر میرعماد از قبرستان خارج دروازه طوقچی اصفهان به مسجد مقصود بیک.
این پژوهشگر درباره منابع تصویری منتشر شده در این کتاب گفت: در این کتاب همچنین نمونه رقمها و امضاهای میرعماد، عکسهای کتیبه تکیه میرفندرسکی در گورستان تخت فولاد اصفهان و همچنین عکسهایی از آرامگاه منسوب به میرعماد به چاپ رسیده است. لازم به ذکر است که کتیبه تکیه میرفندرسکی، تنها کتیبه باقی مانده از میرعماد است.
نورمحمدی در این جلسه از انجمن خوشنویسان نیز به دلیل عدم توجه به آثار گذشتگان انتقاد کرد: من نمیدانم چرا انجمن خوشنویسان فقط برخی شیوههای خاص خوشنویسی را تدریس و تبلیغ میکند و نسبت به آثار گذشتگان بیاعتنا است؟ متاسفانه بسیاری از استادان ممتاز امروز نیز نسبت به کار بسیاری از بزرگان خوشنویسی، حتی در دوران قاجاریه نیز دانش چندانی ندارند.
نورمحمدی همچنین به کتاب در دست انتشار خود در حوزه خوشنویسی نیز اشاره کرد و گفت: کتاب «زندگی و آثار ملک محمد قزوینی، شیخ علی سکاک و محمد علی خیارجی؛ از پیشگامان خط تزیینی، نقاشیخط و خط گلزار» را نیز در نوبت نشر دارم. این کتاب نیز در حوزه خوشنویسی است و نشر پیکره تا حدود دو ماه دیگر آن را روانه کتابفروشیها میکند.
کیانوش معتقدی نیز در این جلسه گفت: اهالی خوشنویسی بسیار خوشحالند که کتاب «عماد ملک خط» با همه ویژگیهای مثبتش منتشر شده است. همچنین باعث خوشحالی است که امروزه هنر خوشنویسی ما به جایی رسیده و آنقدر مورد توجه قرار گرفته است که پژوهشگران بسیاری به کار بر آن روی آوردهاند.
کتاب «عماد ملک خط؛ زندگی و آثار میرعماد سیفی حسنی قزوینی» نوشته مهدی نورمحمدی با شمارگان هزار نسخه، 568 صفحه و بهای 55 هزار تومان از سوی انتشارات علمی روانه کتابفروشیها شده است. |
|
↧
December 8, 2015, 4:11 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، جلیل غفاریرهبر، رئیس اتحادیه صحافان و رئیس هیأتمدیره بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی در بخش پرسش و پاسخ نشست خبری این نمایشگاه، گفت: شرکتکنندگان بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی براساس رتبه، غرفهبندی شدهاند. به طور مثال، شرکتی که حدود بیست سال در نمایشگاه حضور دارد و جایی را به خود اختصاص داده است بدون تردید مکان غرفهاش مشخص است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه «آیا منظور از سخن شما این است که شرکتهای بزرگی که از مدتها پیش در نمایشگاه حضور داشتند، میتوانند برای چندمین بار در این رویداد حاضر باشند و شرکتهای کوچکتر قادر به حضور در این نمایشگاه نیستند؟» گفت: ما در نمایشگاه چاپ و بستهبندی 21 هزار متر فضا در اختیار داریم این در حالی است که در این دوره حدود 35 هزار متر مربع فضا متقاضی داشتیم. بنابراین مستحضرید کمبود فضا مشکل بخش مجری نمایشگاه نیست بلکه مشکل ساختاری نمایشگاه است. در چنین شرایطی وقتی به ما فضا نمیدهند، طبیعی است که برخی متقاضیان نمیتوانند در این نمایشگاه شرکت کنند.
رئیس هیأتمدیره بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری که پرسید: «چه تمهیداتی میشود اندیشید تا تمام سالنهای نمایشگاه چاپ و بستهبندی به اندازه سالنهای میلاد و خلیجفارس این نمایشگاه، بازدیدکننده داشته باشند؟» اظهار کرد: امسال سعی کردیم با تبلیغات گسترده، بازدیدکنندگان را با سالنهای مختلف نمایشگاه آشنا کنیم و به نوعی، مکان استقرار شرکتهای مختلف در سالنها را اطلاعرسانی کنیم. این کار با تبلیغات محیطی داخل نمایشگاه، مینیبوسهای مستقر در نمایشگاه و رادیویی که داخل نمایشگاه وجود خواهد داشت، صورت میگیرد.
بابک عابدینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ و مشاور امور بینالملل بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه «اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ برای ارتقای این صنعت در دوره پساتحریم چه برنامههایی دارد؟» گفت: این اتحادیه در زمان پساتحریم برای ارتقای صنعت چاپ، شرکت در رویدادهای بینالمللی این حوزه را پیشه راه خود قرار داده است.
وی ادامه داد: به این منظور اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ در بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی امکانات سرمایهگذاری این صنعت را به نمایش خواهد گذاشت. این نمایشگاه پایگاه بسیار قوی برای جذب سرمایهگذاری است؛ به همین دلیل میکوشیم زمینه برای حضور تعداد بیشتری از شرکتهای خارجی در این نمایشگاه فراهم شود.
عابدینی توضیح داد: درست است که صنعت چاپ با مشکلات زیادی مانند نامناسب بودن تسهیلات بانکی، توقف بارها در مرزها و اتلاف وقت برای رساندن کالا مواجه است اما انشاالله در شرایط پساتحریم این مشکلات حل خواهند شد.
وی در پاسخ به این پرسش که «خروجی بیست و دومین دوره نمایشگاه چاپ و بستهبندی چه خواهد بود؟» گفت: اولویت در این نمایشگاه، ارائه توانمندیهای صنعت چاپ ایران است. به همین منظور سعی کردیم در این دوره، شرکتهای بیشتری برای حضور جذب کنیم.
مشاور امور بینالملل بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی عنوان کرد: تاریخ برپایی نمایشگاه چاپ و بستهبندی به نوعی به متولیان برپایی این نمایشگاه تحمیل شده است و این تاریخ تحمیلی چون همزمان با جشن کریسمس است باعث میشود برخی شرکتهای خارجی نتوانند در این نمایشگاه شرکت کنند. بنابراین میکوشیم این تاریخ را برای نمایشگاه چاپ و بستهبندی سال آینده تغییر دهیم تا شرکتهای بیشتری را بتوانیم برای حضور در این رویداد جذب کنیم.
عابدینی توضیح داد: متولیان برپایی نمایشگاه چاپ و بستهبندی بسیار علاقهمندند از طریق این نمایشگاه، سطح تولید و صادرات صنعت چاپ کشور را ارتقا دهند و زمینه کسب درآمد از این صنعت را فراهم کنند.
احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه لیتوگرافان و مدیرعامل بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه «امسال چه تعداد شرکت خارجی در نمایشگاه حضور دارند؟» گفت: از 750 شرکت حاضر در نمایشگاه، 130 شرکت، خارجی هستند که بیشترشان نمایندگی شرکتها را بر عهده دارند اما کشور چین و ترکیه به صورت مستقل در نمایشگاه حضور خواهد داشت.
نشست خبری بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی با حضور احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه لیتوگرافان و مدیرعامل بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی، جلیل غفاری رهبر، رئیس اتحادیه صحافان و رئیس هیأت مدیره بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی، میریونس جعفری، عضو هیأتمدیره اتحادیه چاپخانهداران، بابک عابدینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ و مشاور امور بینالملل بیست و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی چاپ و بستهبندی امروز (17 آذرماه) در سالن جلسات اتاق اصناف تهران برگزار شد. |
|
↧
December 8, 2015, 6:26 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، دکتر علیرضا عصاره، سرپرست پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در نشست خبری که به مناسبت هفته ملی پژوهش و فناوری، سهشنبه 17 آذرماه در محل این پژوهشگاه برگزار شد، درباره برنامههای هفته پژوهش در این پژوهشگاه گفت: برنامههای هفته پژوهش امسال وزارت آموزش و پرورش، با شعار «پژوهش مبنای تحول بنیادین» از طریق پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش برگزار میشود.
نقش آموزش و پرورش در فرهنگسازی پژوهش
وی با تاکید بر نقش سازنده آموزش و پرورش در فرهنگسازی پژوهش افزود: اگر قرار باشد پژوهش بهعنوان مبنای تربیت لحاظ شود باید در بستر آموزش و پرورش مورد توجه قرار گیرد، چراکه این نهاد در فرهنگسازی پژوهش نقش مهمی دارد.
سرپرست پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در تشریح برنامههای هفته پژوهش اظهار کرد: 22 آذرماه آیین دانشآموزان پژوهشگر با حضور وزرای آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری با عنوان نمادین پژوهش در موزه تاریخ مدرسه «دارالفنون» برگزار میشود. چند سخنرانی در قالب میزگرد نهایی به بهانه فرهنگسازی و مبانی تحول بنیادی در این روز برپا خواهد شد.
عصاره ادامه داد: گرامیداشت پژوهشگران برتر از همه پژوهشکدههای تابعه وزازت آموزش و پرورش نیز در همین روز صورت میگیرد. «معلم پژوهنده برتر» با معرفی 32 اثر منتخب از بین 619 اثر ارائه شده، معرفی پنج پژوهشگر برتر از بین 26 طرح منتخب که ماحصل بررسی 74 هزار و 652 اثر هستند و معرفی دو پایاننامه برتر در مقاطع کارشناسیارشد و دکترا که از بین 18 اثر انتخاب شدهاند، از دیگر برنامههای ما در روز 22 آذرماه خواهد بود.
وی در ادامه نشست گفت: در بخش پژوهشگران برتر بسیجی نیز که نخستینبار در هفته پژوهش تجلیل میشوند، سه نفر منتخب شدهاند. همچنین در بخش پژوهشسراها از سراسر کشور پنج پژوهشسرا بهعنوان پژوهشسرای برتر معرفی میشوند. «دانشجو معلم برتر» شامل هشت نفر از دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی نیز معرفی و تجلیل خواهند شد.
پژوهش چراغ راه است
سرپرست پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش با اشاره به مأموریت پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در حوزه پژوهش اظهار کرد: پژوهش چراغ راه است و بیتوجهی کشوری به این واقعیت انکارناپذیر، موجب اتلاف هزینه و تکرار در راههای رفته میشود. بنیان پژوهش به عقل و عقلانیت است. امروزه دنیای توانا در دانایی ریشه دارد و پژوهش به ما و فرزندان ما میآموزد که چگونه زندگی کنیم. پژوهشگاه بهعنوان بزرگترین مجموعه دولتی و پژوهشی، معبری برای آموزش و پژوهش است.
عصاره ادامه داد: پژوهشگاه تولیدکننده چراغ راه است. شاخصهای تولید کتاب درسی، برنامهریزی آموزشی و مدیریت، در پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش تعریف میشود. توسعه و گسترش پژوهشی در زمینههای مرتبط و مسایل آموزش و پرورش همچنین زمینهسازی مناسب برای ارتقاء فعالیتهای پژوهشی، دو هدف اصلی برای این نهاد تعریف شده است.
وی افزود: پژوهشهای پژوهشگاه در دو حوزه شامل مسائل و مشکلات آموزش و پرورش بعد از بررسی در بانکی ویژه جمعآوری و براساس بودجه تخصیص یافته و برای تحقیق در سه دوره کوتاه، میانمدت و بلندمدت اولویتبندی میشوند. سایر موضوعات نیز از طریق سفارش به مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها پیگیری میشوند.
لزوم بسترسازی قانونی برای پژوهش
سرپرست پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش گفت: برای تقویت جایگاه پژوهش در جامعه نیازمند فرهنگسازی هستیم؛ سیاستمداران و سیاستسازان ما علاوه بر توجه به انجام فعالیتهایی بر پایه پژوهش باید تأکید داشته باشند تا کاری در کشور بدون پشتوانه پژوهشی صورت نگیرد. بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و رهبر معظم انقلاب اسلامی بر امر پژوهش بسیار تأکید داشته و دارند. دومین گام در تقویت جایگاه پژوهش در کشور، بسترسازی از طریق وضع قوانین مناسب است و بهعبارت دیگر بستر اجرایی برای عملی شدن پژوهشها باید از طریق وضع قانون تدوین شود.
وی درباره کاربست پژوهشها ادامه داد: با کمال تأسف و کمی محافظهکاری باید گفت که پژوهشها کمتر به مرحله اجرا میرسند. سند بنیادین آموزش و پرورش یکی از مهمترین نتایج فعالیت پژوهشی است.
این مقام مسئول در وزارت آموزش و پرورش درباره توجه پژوهشگران پژوهشگاه نسبت به موضوع آسیبهای اجتماعی اظهار کرد: در حوزه انواع آسیبهای اجتماعی، پژوهشهای مختلفی صورت گرفته است. مدرسه باید محیطی امن و بانشاط برای دانشآموزان باشد. طرح 170 میلیونی با هدف تدوین محتوای آموزش برای کتابهای درسی با بودجه ریاست جمهوری بعد از سه سال، سال گذشته به پایان رسید که بهزودی عملیاتی میشود.
همکاری با بهزیستی برای تدوین کتاب درباره ایدز در مدارس
عصاره در پاسخ به پرسش خبرنگار (ایبنا) درباره میزان همکاری پژوهشگاه با نهادهایی مانند بهزیستی در تألیف کتابهای آموزشی با محوریت پیشگیری از ایدز گفت: ایدز سیر فزایندهای در مدارس پیدا کرده است. همکاری با وزارت آموزشوپرورش با وزارتخانههایی مانند بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بهزیستی با هدف افزایش ایمنی و سطح آموزش بسیار بااهمیت است، اما گاهی بودجههای آموزش و پرورش با محدودیت مواجه است. امیدواریم روزی برسد که با افزایش بودجه، این همکاریها افزایش پیدا کند.
وی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار (ایبنا) ادامه داد: نتایج تحقیقات پژوهشهای چهار ساله پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش بهزودی در قالب کتاب منتشر میشود. |
|
↧
↧
December 8, 2015, 8:11 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم اختتامیه جایزه هنر و ادبیات محتشم عصر امروز (سه شنبه 17 آذرماه) در گالری غربی برج میلاد برگزار شد.
سهیل محمودی، که اجرای سومین جایزه هنر و ادبیات محتشم را بر عهده داشت با اشاره به شعر عاشورایی گفت: شعر عاشورایی باید به اصل واقعه عاشورا بپردازد و از حاشیهها فاصله بگیرد زیرا در این حوزه باید شعرهایی ارائه شود که در حد و اندازههای آن واقعه مهم باشد.
وی با اشاره به نقش دولت در برنامههای هنری و ادبی اظهار کرد: نقش دولت این نیست که در هر امری دخالت کند، بلکه دولت باید با مشخص کردن مسیرهای مختلف، هنرمندان و مردم را با خود همراه سازد.
این شاعر در ادامه با گلایه به ضعفهای هنر و فرهنگ عاشورایی در سالهای گذشته گفت: متاسفانه در سالهای گذشته هنر عاشورایی ما در بخشهای مختلف مانند طراحی پوسترها و بنرها و به ویژه شعر و نوحه بسیار افت کرده است و نیاز به تقویت دارد. به خاطر دارم زمانی خوانندگان معروف، ملودیهای خود را از نوحهها میگرفتند چراکه این حوزه بسیار پرظرفیت است اما این موضوع امروز برعکس شده است و این برای هنر عاشورایی ما بسیار بد است.
وی ادامه داد: برگزاری جایزه محتشم کار بسیار ارزنده و در فرهنگ عاشورایی بسیار تاثیرگذار است. البته کار فرهنگی در چند روز جواب نمیدهد و ما نتیجه این برنامه ریزیها را در سالهای آینده خواهیم دید.
در ادامه این مراسم، بیانه هیات داوران در بخش شعر توسط سهیل محمودی به شرح زیر قرائت شد:
«شعر عاشورایی به عنوان یکی از شاخههای پربار شعر ایران، همواره مجال هنروری سخنوران بزرگ بوده است و همه بزرگان شعر این سرزمین در سپهر شعر خویش، اختران تابندهای از شعر عاشورایی دارند.
در سالیان اخیر، اقبال شاعران به ویژه شاعران جوان به شعر عاشورایی شور و شتابی افزونتر از همیشه یافته است و رهاورد آن سرودهها و دفترهای پر شماری است که منتشر میشود.
روشن است که این کارنامه پر برگ و بار شعر عاشورایی، در صورتی قرین توفیق خواهد بود که در معرض نقد و نظر و مباحثه علمی و ادبی قرار گیرد.
برگزاری کنگره های تازه در شعر عاشورایی اگر زمینه ساز فضای نقد و نظر باشد راهگشا خواهد بود.
داوران بخش شعر پس از بررسی آثار راه یافته به مرحله نهایی جایزه محتشم، حاصل تاملات خود را به اختصار اعلام میکنند:
خلاقیت و نگاههای تازه در شعر عاشورایی، پاسخ به ضرورت زمان و شرط سرزندگی و بالندگی شعر است. در میان آثار این دوره نمودهای خلاقیت و نگاه تازه و جستوجوگر، فراوان بود.
توجه به عظمت موضوع عاشورای حسینی و پیوند آن با مبانی توحیدی و پرهیز از لغزشهای محتوایی و بیانی، لازمهی کار است.
گرایش به مضمون سازی که بر اثر فضای غالب در شعر امروز است، موجب کمرنگ شدن جنبهی فکری و عاطفی شعر خواهد شد. این کاستی یعنی غلبه بازیهای زبانی و مضمونی در شعر عاشورایی اصلاً پذیرفتنی نیست.
شورآفرینی و توجه به واکنشهای آنی مخاطبان و سامان دادن شعر بر این اساس، حاصل شعرهای خطابی و محفلی است و در نهایت جنبه هنری و ادبی شعر را تضعیفمیکند.
برای سرودن شعر عاشورایی، علاوه بر هنر سخنوری و ذوق شاعری، دانش و بینش و مطالعات گستردهبه ویژه آشنایی با آثار تحلیلی و تاریخی و مقاتل و منابع معتبر شرط توفیق است.
گفتنی است حدود ۴۰۰ اثر از ۸۵ هنرمند به دبیرخانه سومین دوره جایزه ادب و هنر محتشم در بخش شعر ارسال شد که اعضای هیات داوران که متشکل از فاطمه راکعی، عبدالجبار کاکایی و اسماعیل امینی بود، ۱۰ اثر را به عنوان اثر برگزیده انتخاب کردند.»
همچنین در ادامه این مراسم بیانیه هیات داوران بخش هنری توسط داریوش محمدخانی به شرح زیر قرائت شد:
«به لطف خداوند متعال و با همراهی و استقبال مثال زدنی خیل جوانان هنرمند ایران زمین، شاهد برگزاری سومین دوره جایزه هنر و ادبیات محتشم هستیم. حرکتی شریف و فرهنگی که با استفاده از ظرفیت والای عاشورای حسینی و با استفاده از ابزارهای فاخر فرهنگی و هنری سعی دارد تا به یک جریان فرهنگی تاثیرگذار در حوزه هنر دینی و آیینی تبدیل شود و به تبیین و گسترش فرهنگ عاشورا در جامعه بپردازد. این حرکت فرهنگی توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و با تکیه بر پشتوانه عشق و توان هنرمندان متعهد این سرزمین انجام پذیرفته و جای خرسندی است که امسال سومین دوره آن اجرا شده است و امید تداوم آن برای تحقق اهداف والای این جشنواره که همان امکان عرضه و معرفی هنر دینی و عاشورایی است را آرزومندیم.
آنچه در این دوره قابل ذکر و تأمل است، حضور جدی و گسترده هنرمندان از اقصی نقاط کشور در سومین دوره با نگاهی تخصصی، عمیق و هنریتر است که نوید بخش بالا رفتن سطح کیفی در کنار ارتقاء سطح کمی این حرکت است. البته نباید به این روند قانع شد و تلاش بیشتر برای بهره گرفتن از تجربیات ارزنده اساتید و بزرگان و اصحاب فرهنگ و هنر در این راستا لازم و ضروری است. از این رو توجه به چند نکته به منظور استفاده در دورههای آتی ضروری مینماید.
تنوع بخشهای هنری و ادبی این جشنواره یک فرصت و ظرفیت شایان، برای تولید آثار هنری با موضوع عاشورا است، لذا شایسته است تا این آثار تولید شده توسط برگزارکنندگان در قالبهایچند رسانهای ثبت، ضبط و ارائه گردد.
از دیگر اقدامات مؤثر در این راستا ایجاد بانک اطلاعات از هنرمندان آیینی و عاشورایی است که دستاندرکاران باید در این خصوص اقدام کنند.
یکی از اشکالاتی که ممکن است این گونهجشنوارهها را در دورههای بعدی تهدید نماید افتادن به ورطهی تکرار است که هم دستاندرکاران و هم هنرمندان باید نسبت به این موضوع مراقبت نمایند.
به هنرمندان و شرکت کنندگان در این جشنواره توصیه میشود برای خلق اثر با این مفهوم و محتوای ارزشمند و متعالی، شناخت و درک خود را نسبت به موضوع عمق و غنا بخشند و فقط به نمادها و نشانههای سطحی این واقعه مهم نپردازند تا بتوانند اثری روح بخش وتاثیرگذار و در عین حال ماندگار خلق نمایند.
شایسته است تا فراخوان جشنواره در موعد مقرر و زمانی مناسب اعلام شود تا هنرمندان برای خلق آثار فاخر زمان کافی داشته باشند و اگر تصمیم بر استمرار این حرکت است چه بهتر که پایان یک دوره، آغازی برای دوره دیگر باشد.
در همین جا لازم به توضیح است که هیات داوران این دوره با احترام به همه هنرمندان شرکت کننده در این جشنواره اعتقاد دارد که هر هنرمندی که در این وادی به خلق اثر پرداخته است برنده و برگزیده بوده و نزد خداوند و اهل بیت مأجور است و اگر انتخابی نیز صورت گرفته فقط بر حسب روال عرفی جشنوارههاست و دلیلی بر ضعف یا رد سایر آثار نیست. همچنین هیات داوران با توجه به حساسیت موضوع سعی نموده تا نهایت دقت نظر و وسواس هنری و تخصصی را در این انتخابها داشته باشد. هیات داوران ضمن سپاس از تمامی هنرمندان شرکتکننده و قابلستایش دانستن تمام آثار متقاضی شرکت در جشنواره با در نظر گرفتن ارزشهای تکنیکی و برخورداری از قدرت بیان هنری آثار و تناسب آن با موضوع جشنواره، از میان آثار ارسالی تعدادی را به عنوان آثار برگزیده انتخاب و مستحق تقدیر ویژه دانسته است.
در پایان لازم می دانیم از کلیه عوامل و دستاندرکاران این برنامه به ویژه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران قدرانی نماییم.»
مراسم اختتامیه سومین دوره جایزه ادب و هنر محتشم، عصر امروز در گالری غربی برج میلاد تهران برگزار شد.
|
|
↧
December 8, 2015, 6:38 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم اختتامیه سومین جایزه هنر و ادبیات محتشم، عصر سه شنبه 17 آذر با حضور برزین ضرغامی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، علیرضا شریفی، مدیرعامل برج میلاد، عیسی علیزاده، رییس سازمان زیباسازی شهر تهران، علی اصغرکاراندیش، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سهیل محمودی و جمعی از هنرمندان در گالری غربی برج میلاد برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، برزین ضرغامی ضمن خوشامدگویی به حاضران با تاکید بر نقش جایزه محتشم بر فضای هنری کشور اظهار کرد: باتوجه به زمان برگزاری این مراسم در محرم و صفر، دوستان ابتدا نام سوگواره را برای آن انتخاب کرده بودند اما بررسی کردیم تا اسمی در وزن محتشم برای آن انتخاب کنیم و در آخر نام «جایزه هنر و ادبیات محتشم» را برگزیدیم.
وی ادامه داد: از همه هنرمندانی که با حضورشان رقابت در این جایزه را جذابتر کردند سپاسگزاری می کنم زیرا امروز در اختتامیه سومین دوره از این جشنواره شاهد شکوفایی هنر عاشورایی بودیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران با اشاره به دغدغههای شاعران و هنرمندان عاشورایی گفت: طراحی و اجرای برنامه ای هم وزن اسم محتشم کار بسیار دشواری است اما ما این فعالیت را با هدف توجه به هنرمندانی که دغدغه هنر عاشورایی دارند آغاز کردیم و آن را ادامه خواهیم داد.
وی در توضیح ویژگیهای شعر محتشم اظهار کرد: در طول تاریخ شعرهای زیادی در باب واقعه عاشورا سروده شده است اما در شعر محتشم است که تاریخ عاشورا به زیبایی خودنمایی می کند و هرچه می گذرد به تعداد دوستداران این شاعر اضافه می شود. امیدوارم با تلاش های دولت و هنرمندان جایزه هنر و ادبیات محتشم مانند اسم محتشم در هر کوی و برزنی بدرخشد چراکه این جایزه فرصت بسیار مناسبی برای هنرمندان مذهبی است.
ضرغامی با اشاره به اهداف جایزه هنر و ادبیات محتشم گفت: یکی از اهداف ما این است که هر سال گروهی از هنرمندان را به این مراسم اضافه کنیم و امسال هم این اتفاق رخ داد و بخش آواها و نواها به جشنواره اضافه شد.
وی ادامه داد: تمام تلاش ما این بود که آیین اختتامیه این برنامه قبل از پایان ماه صفر برگزار شود که خدا را شکر این اتفاق رخ داد. امیدوارم به زودی بتوانیم فراخوان دوره بعدی را اعلام کنیم تا افرادی که دغدغه مذهبی دارند بتوانند از زمان به خوبی استفاده کنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران در بخش پایانی صحبتهای خود گفت: فضای هنری کشور نیازمند صحبت، همفکری و فعالیت گروه های مذهبی است چراکه هنر عاشورایی و مذهبی بخش مهمی از هنر ایرانی است، به همین دلیل وظیفه ماست که با برگزاری چنین جشنواره هایی، فرصت آفرینی کنیم.
وی در بخش پایانی صحبت های خود گفت: جایزه هنری و ادبیات محتشم فرصتی است که نگاهی نو به هنر عاشورایی داشته و امیدواریم که این نوآوری ها ادامه داشته باشد.
محتشم کاشانی در سایه ادبیات عاشورایی شناخته شد
در ادامه این مراسم علی اصغر کار اندیش، معاون توسعه مدیریت و منبع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فرهنگ عاشورایی توضیح داد: بیشک واقعه عاشورا بی بدیلترین نماد فرهنگی در جامعه ایرانی است و در برگیرنده مجموعه ای از عوامل اخلاقی و انسانی همچون عدالت طلبی و ظلم ستیزی است و به جرات می توان گفت که اسلام با تکیه بر این عوامل حیات خود را حفظ کرده و تاریخ نیز بهترین گواهی این حرف است.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی با اتکا بر عوامل انسانی که اسلام بر آنها تکیه دارد شکل گرفت و بر همین اساس شاهد نمود عاشورا در این انقلاب تاریخی هستیم.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت ارشاد در توضیح نقش ابزارهای هنری گفت: ابزارهای هنری به عنوان رسانههای فاخر در عصر حاضر راه ترویج فرهنگ عاشورا هستند و چه بسا تاثیر آنها بیشتر از صد سخنرانی است. بنده معتقدم زبان هنر بهترین زبان برای انتقال مفاهیم و محتوای فرهنگی است.
کاراندیش با اشاره به رشد تکنولوژی افزود: ما در عصری زندگی می کنیم که تکنولوژی های زیادی به وجود آمده و در اختیار اقشار مختلف جامعه قرار گرفته است همچنین افراد جامعه هم سلیقه های مختلفی دارند، بنابراین اگر بخواهیم به انتقال مفاهیم فرهنگی بپردازیم باید از همه ظرفیت های موجود استفاده کنیم و در این میان میتوانیم بهترین بهره را از زبان فرهنگ و هنر ببریم.
وی ادامه داد: نظر ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این است که باید از همه ظرفیت ها استفاده کرد و بخشی از کار را به بخش های غیر دولتی سپرد، زیرا اگر امروز می بینیم که شخصیت های بزرگی در حوزه های فرهنگ و هنر شکوفا شده اند به خاطر آن است که به دولت وابسته نبوده اند؛ در واقع باید به بخش خصوص اعتماد کرد.
کاراندیش در توضیح نقش محتشم در ادبیات عاشورایی گفت: محتشم کاشانی در سایه ادبیات عاشورا شناخته شد و انتخاب نام وی برای یک جایزه ادبی و هنری کار بسیار درستی بود. به نظر من برگزاری جایزه ادبی و هنری محتشم می تواند ما را به شناخت هر چه بیشتر واقعه عاشورا نزدیک کند.
در پایان این مراسم از برگزیدگان سومین دوره جایزه ادبیات و هنر محتشم تجلیل شد.
|
|
↧
December 8, 2015, 8:12 am
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست «گزارشی از هفتمین گردهمایی انجمن مطالعات جوامع فارسی زبان» با سخنرانی دکتر علیاشرف صادقی، زبانشناس و استاد گروه ادبیات دانشگاه تهران، دکتر عسگر بهرامی، عضو هیات علمی بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، مهندس داریوش بوربور، مدیر پژوهشکده و کتابخانه مطالعات ایرانشناسی، دکتر محسن جعفریمذهب، عضو هیات علمی کتابخانه ملی و حوریه سعیدی، مدیر انجمن زنان پژوهشگر تاریخ سهشنبه 17 آذرماه در سرای اهل قلم برگزار شد. جعفری مذهب دبیری این نشست را بر عهده داشت.
کرسیهای زبان فارسی در شبهقاره حمایت نشد!
صادقی که قرار نبود در این نشست سخنرانی کند، در توضیح برخی مسائل در حوزه ایرانشناسی و زبان فارسی که مطرح شد، گفت: بنده در همایشهای «انجمن مطالعات جوامع فارسی زبان» تا کنون تنها دو بار شرکت کردم؛ بار نخست در تفلیس گرجستان و بار دوم امسال در همایش این انجمن در استانبول شرکت کردم.
وی درباره افول زبان فارسی در شبهقاره هند اظهار کرد: این شبهقاره که بعدا به سه کشور هند، پاکستان و بنگلادش تبدیل شد، شاید بتوان گفت یکی از مناطقی بوده که بیشترین تاثیر را از زبان فارسی پذیرفته است. البته در حال حاضر میدانیم که زبان فارسی در شبهقاره رو به افول و کاملا در حال از بین رفتن است و مخصوصا این زوال در 36 سال اخیر که از کرسیهای زبان فارسی در شبهقاره حمایت نشده، اتفاق افتاده است و دولت ایران نتوانسته از گسترش زبان فارسی در این ناحیه حمایت کند.
این عضو پیوسته فرهنگستان زبان فارسی عنوان کرد: متاسفانه پس از اینکه ایران نتوانست از کرسیهای زبان فارسی در دانشگاههای پاکستان و هند حمایت کند، این کرسیها به زبان عربی اختصاص یافته و در این کشورها درس زبان عربی در دوره دبیرستان جای زبان فارسی را گرفته است. این در حالی است که کشور عربستان به این وضعیت با اختصاص بودجه کمک میکند و به دنبال آن تبلیغ وهابیت را نیز انجام میدهد. حضور پررنگ عربستان در لفافه فعالیتهای تحقیقی منجر به مسائلی میشود که به جای تحقیق فعالیتهای دیگری صورت میگیرد.
سهم ایرانیان در تحقیقات ایرانشناسی پررنگ است
صادقی در بخش دیگری از سخنانش گفت: افراد شرکتکننده در همایشهای «انجمن مطالعات جوامع فارسی زبان» در بیشتر مواقع ایرانیها هستند؛ به عبارتی زمانی که سخن از زبان فارسی در میان است، یا منظور خود زبان و ادبیات فارسی است یا تحقیقاتی در حوزه تاریخ، جغرافیا و فرهنگ سرزمین ایران مدنظر است که البته تحقیقات در این زمینه را بیشتر ایرانیها انجام دادند و سهم عمده از آن آنهاست. طبعا به همین دلیل ایرانیان در همایشهای ایرانشناسی بیشتر سهیم هستند و بیشتر در این همایشها شرکت میکنند.
وی با اشاره به استفاده اساسی از زبان فارسی در همایشهای «انجمن مطالعات جوامع فارسی» زبان ادامه داد: از طرفی آنطور که بنده در دو همایشی که اشاره شد، شرکت کردم، تعداد اروپاییها، امریکاییها و کلا غیرایرانیها در آن کمتر بود، اما درباره اینکه زبان فارسی، زبان اصلی این همایشها یا انجمنهای ایرانشناسی به طور اعم باشد، جای بحث دارد.
این استاد گروه ادبیات دانشگاه تهران بیان کرد: محققی که قصد دارد بر زبان و ادبیات فارسی تحقیق کند باید زبان فارسی را خوب بداند اما پژوهشگری که درباره تاریخ ساسانیان تحقیق میکند، شاید نیازی نباشد که زبان فارسی را بداند. اگر نیاز باشد که بخواهد «تاریخ بلعمی» یا تواریخ دیگر را بخواند، در حد مطالعه این کتابها میتواند زبان فارسی را بیاموزد؛ در اندازهای که پس از آموزش بتواند به زبان فارسی تکلم کند یا مقاله بنویسد. در غیر این صورت فراگرفتن زبان فارسی، کار دشواری است. اگرچه بنده افراد ایرانشناسی را میشناسم که تنها میتوانند زبان فارسی را صحبت کنند. مانند پروفسور ژیلبرت لازار که بیشتر تحقیقاتش درباره زبان فارسی دری بود و اکنون همین تحقیقات را رها کرده و در حال تحقیق بر زبانشناسی عمومی است. وی از جمله محققانی است که زبان فارسی را تکلم میکند، اما به زبان فارسی نمیتواند مقاله بنویسد.
گزارش مشروح این نشست به زودی منتشر خواهد شد. |
|
↧
December 8, 2015, 7:41 am
↧
↧
December 8, 2015, 4:29 am
امین متولیان در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره میزان استقبال کتابداران برای استفاده از دورههای «مدرسه اینترنتی خواندن» گفت: بر اساس آخرین آمار گرفته شده، تا کنون اطلاعات حدود چهار هزار نفر از کتابداران برای ثبت نام در مدرسه اینترنتی خواندن، ثبت شده و این عزیزان تنها تا پایان وقت اداری امروز 18 آذر فرصت دارند تا در این سامانه ثبت نام کنند.
معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی کشور از آغاز ترم اول مدرسه اینترنتی خواندن از هفته آینده خبر داد و گفت: از هفته آینده مباحث و درسهای مورد نظر در این سامانه قابل دانلود خواهد بود و کتابداران با دریافت فایل این مباحث خود را برای حضور در این دوره آماده خواهند کرد.
وی درباره درسهای ارائه شده در این دوره گفت: این دوره شامل دو درس اجباری «مشاوره برای خواندن» و «آشنایی با مبانی خواندن گروهی» و دو درس اختیاری «آشنایی با نرم افزار publisher و کاربرد آن در ترویج خواندن» و «مبانی خلاقی و روشها و مفاهیم خواندن» است که کتابداران به انتخاب خود یکی از دو درس اختیاری را انتخاب خواهند کرد.
متولیان این دوره را همراه با کلاسهای آنلاین رفع اشکال و مباحثه گروهی عنوان کرد و ادامه داد: ترم ابتدایی این دوره سه ماهه بوده و آخرین آزمون آن 20 اسفند برگزار خواهد شد و ترم دوم مدرسه اینترنتی خواندن نیز از اردیبهشت ماه سال 1395 آغاز خواهد شد.
«مدرسه اینترنتی خواندن» به همت معاونت برنامه ریزی پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی از 9 آذر به صورت رسمی افتتاح شد و آغاز به کار کرد. این طرح در جهت گسترش عدالت آموزشی میان کتابداران به ارائه خدمات آموزشی به کتابداران سراسر کشور به صورت آنلاین میپردازد. |
|
↧
December 8, 2015, 7:03 am
↧
December 11, 2015, 8:30 pm
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، روشنک حیدری، شاعر و نویسنده کودک و نوجوان، درباره جدیدترین آثارش گفت: در حال حاضر تعدادی کتاب در قالب شعر و داستان برای کودکان نوشته و سرودهام که به ناشران مختلف برای انتشار تحویل دادهام.
وی توضیح داد: از جمله این کتابها میتوانم به مجموعه چهار جلدی «شبها با یک قصه ناب سفر کنید به شهر خواب» اشاره کنم که داستانهای آن برگرفته از آثار کهن مانند بوستان و گلستان، قابوسنامه، مصیبتنامه و شاهنامه است و برای کودکان گروه سنی «ب و ج» نوشته شده است. هر کدام از جلدهای این مجموعه شامل داستانهای دلنشین و پندآموزی از گذشته تا امروز است که در قالب 170 تا 180 صفحه و در مجموع 365 صفحه بیان شده است.
حیدری درباره سایر آثارش نیز گفت: مجموعه 14 جلدی دیگری هم شامل شعر و نثر بهصورت توامان درباره زندگینامه 14 معصوم نوشتهام که چندی پیش به انتشارات نسیم کوثر تحویل دادهام. در هر جلد این مجموعه درباره زندگی ائمه از زمان تولد تا شهادت اطلاعاتی به کودکان گروه سنی «ج» داده شده است.
این نویسنده و شاعر اضافه کرد: همچنین در مجموعه 6 جلدی دیگری هم در قالب شعر اطلاعاتی درباره ایرانگردی، گردشگری، مکانهای تفریحی، غذاهای سنتی، سوغاتیها و پوشش 6 استان کشور مانند اصفهان، شیراز، کرمانشاه، همدان و کرمان، به کودکان گروه سنی «ج» داده شده است. این مجموعه را برای چاپ به انتشارات نسیم کوثر تحویل دادهام و کار تصویرگری آن به پایان رسیده است.
حیدری همچنین گفت: کتاب دیگری هم با عنوان «قصههای شاهنامه» را که شامل داستانهایی از شخصیتها و قهرمانان شاهنامه است را برای نوجوانان بازآفرینی کرده و برای چاپ به انتشارات اندیشه کهن سپردهام. علاوه بر این دو اثر کودکانه هم با عنوان «دویدم و دویدم» و «حسنی» را برای چاپ به انتشارات «یکی بود یکی نبود» تحویل دادهام که بهزودی منتشر میشود.
روشنک حیدری، شاعر و نویسنده کودک و نوجوان، در سال 1360 در مسجد سلیمان متولد شد. وی تا به حال حدود 40 اثر برای بچهها نوشته است. از جمله آنها میتوان به «قلی و عید نوروز»، «آشنایی با وسایل نقلیه»، «خطرهای ریز و درشت»، «دخترم تولدت مبارک»، «لالایی» و «بابای مهربونم» اشاره کرد. |
|
↧