دکتر نجفقلی حبیبی به مناسبت «روز بزرگداشت شیخ شهابالدین سهروردی (شیخ اشراق)» به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: سهروردی، یکی از چهرههای سرشناس و بزرگ فلسفه اسلامی است. وی پس از ابنسینا، دومین مؤسس مکتب فلسفی در فلسفه اسلامی به شمار میرود و با این که در زمره فیلسوفان جوان بوده است، اما حکمت اشراق وی، شهره آفاق شده است.
تشکر اوژن یونسکو از کُربَن
این مؤلف و استاد پیشکسوت فلسفه با اشاره به این که هانری کُربَن، اشاعهدهنده فلسفه و حکمت اشراق به جهان غرب است، اظهار کرد: وی آثار سهروردی را به فرانسه برگرداند و در غرب اشاعه داد و در بخش دیگری از فعالیتهای خود رسائل فارسی این متفکر را ترجمه و در مجموعهای با عنوان «عقل سرخ» منتشر کرد.
وی ادامه داد: اوژن یونسکو یکی از نمایشنامهنویسان مشهور است. اخیراً نامه وی به هانری کُربن را دیدم. یونسکو در این نامه از کُربن سپاسگزاری کرده که «عقل سرخ» را به فرانسه برگردانده و آن را به غرب هدیه داده است. یونسکو در نامه خود نوشته است، نمیتوان این کتابها را در حالت عادی خواند. من با آنها زندگی میکنم و وقتی حال مساعد برای درک آنها دارم، به مطالعه آن میپردازم.
پیام سهروردی به جهان
حبیبی با بیان این که پیام حکمت اشراق سهروردی به جهان امروز، در متن همین نامه نهفته است، گفت: پیام حکمت اشراق به جهان امروز، جلب توجه جهانیان به جنبه نورانی هستی است، زیرا جهان امروز در مراتب اجتماعی، سیاسی و اخلاقی نیازمند «نور» است. این بخشش معنوی و روحانی سهروردی به جهان امروز، نشان میدهد که انسان در پیوند عمیقی با خدا و هستی است و چون از چشمهای به نام خداوند منشأ گرفته است، نمیتواند تاریک و ظلمانی باشد.
نقش نصر در شناساندن فلسفه اشراق به غرب
مصحح کتاب «حکمةالاشراق» در پاسخ به پرسشی درباره سهم دکتر سید حسین نصر در شناساندن آرای «سهروردی» به جهان غرب گفت: سید حسین نصر، واسطه خیر در شناساندن سهروردی به جهان غرب بود. وی یکی از بانیان آشنایی هانری کُربن با ایران و اسلام به شمار میآید. نصر موفق شد این متفکر فرانسوی را با مرحوم علامه طباطبایی (ره)، آشنا کند و کُربن از مجرای این آشنایی موفق شد تا به تبیین اسلام و تشیع و مکاتب فلسفه اسلامی به غرب بپردازد. شخص خود دکتر نصر نیز مقالاتی انگلیسی در شناساندن مقام فلاسفه اسلامی ــ مانند ملاصدرا و سهروردی ــ به جهان غرب داشت که نمیتوان آنها را انکار کرد.
این استاد فلسفه در ادامه و در پاسخ به سؤالی مبنی بر تفاوت خوانش آرای سهروردی از زمان کُربن تا جهان معاصر، عنوان کرد: متأسفانه در ایران هنوز نوآوریهایی بر مبنای اندیشه سهروردی انجام نگرفته است. هرچند تحقیقات مناسبی در حال اجراست که به صورت کتاب منتشر میشود، اما هنوز رأی مستقلی بر پایه اندیشه این متفکر صاحبنام ارائه نشده است.