به گزارش نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، حجتالاسلام و المسلمین محسن مهاجرنیا، مسئول دبیرخانه انجمنهای علمی حوزه، پیش از ظهر امروز (23 آذر) در نشست خبری که با موضوع گرامیداشت هفته پژوهش در سالن جلسات انجمنهای علمی حوزه برگزار شد، به ارائه گزارشی از فعالیتهای پژوهشی انجمنهای علمی حوزههای علمیه پرداخت و اظهار کرد: 12 سال از تشکیل انجمنهای علمی حوزه میگذرد که این انجمنها در راستای تحقق منویات رهبری تأسیس شد و بهصورت خودجوش فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه انجمنها دارای اساسنامهای هستند که مصوب شورای عالی حوزه بوده است، افزود: انجمن، کار علمی میکند و هدف اصلی آن تولید دانش تعمیق و گسترش دانشها و تعامل به مراکز حوزوی است که تلاشهای خوبی در علوم مختلف معرفتی اسلامی و انسانی انجام دادهاند.
مهاجرنیا در ادامه با اشاره به موضوعات انجمنها تصریح کرد: انجمنها در موضوعات مختلف شکل گرفتهاند که از جمله این موضوعات میتوان به کلام، فلسفه، اخلاق، مهدویت، تعلیم و تربیت، ادیان و مذاهب، قرآنپژوهی و تاریخپژوهی اشاره کرد.
مسئول دبیرخانه انجمنهای علمی حوزه با بیان اینکه در حال حاضر 19 انجمن در این دبیرخانه تأسیس شده است، اضافه کرد: بیستمین انجمن با موضوع فقه در حال شکلگیری است.
حجتالاسلام مهاجرنیا با تأکید بر اینکه برای تولید دانش معمولاً فرایند و مراحلی لازم است، گفت: در راستای همین هدف سه مرحله بازشناسی از وضعیت موجود، ارزیابی وضعیت و بازسازی باید طی شود تا یک دانش به خوبی شکل گیرد.
وی با تأکید بر اینکه در این انجمنها به تولید محتوا پرداخته میشود، افزود: کتابهای مختلفی در این انجمنها منتشرشده است از جمله 80 کتاب فقهی سیاسی مربوط به علما و فقهای گذشته در این انجمنها احیا شده است.
مهاجرنیا در ادامه بابیان اینکه در کنار آموزشهای سنتی، 25 مرکز تخصصی علوم جدید فعالیت میکنند، تصریح کرد: 200 مرکز پژوهش در حوزه شکلگرفته است که این مراکز بهصورت همافزا به شناسایی خلأهای جامعه میپردازند و تولید دانش میکنند.
مسئول دبیرخانه انجمنهای علمی حوزه ادامه داد: دانشهای دینی و اسلامی قدری متورم شدهاند و دلیل آن حاشیه و تعلیق بر کتب قدما و فقهای معاصر است، پس نیاز به بازنگری و بازسازی دارند و لازم است این علوم ضمن سادهسازی و تطابق با ادبیات روز، نقد شوند.
وی با بیان اینکه انجمنها با ارتباط بین مرکزهای مختلف به نقد دانشهای مختلف میپردازند، افزود: باید به سمت نقد برویم، و مباحث نقد شده را از ابتدا بنا و بازسازی کنیم و به سمت تولید دانش گام برداریم تا همه دانشها شکل بگیرند و تا زمانی که تلاش برای نقد نشود، علم توسعه نمییابد.
مهاجرنیا با تأکید بر این مطلب که دانش هیچگاه در خلأ شکل نمیگیرد و علوم در اتاق دربسته شکل نخواهد گرفت، اظهار کرد: در کشور هر تخصصی که وجود دارد در حوزه معادلسازی شده و از منظر دین مورد بررسی قرارگرفته است.
مسئول دبیرخانه انجمنهای علمی حوزه تصریح کرد: علم از واقعیتها شکل میگیرد و واقعیتها در جامعه وجود دارد، از واقعیتها علم تولید میکنیم، بنابراین با بازشناسی، بازنگری و نقادی میتوان وارد مباحث جدید شد.
وی با تأکید بر اینکه امروزه تحول در حوزه با همراهی و همسویی انجمنهای علمی بوده است، افزود: در دوران گذشته تنها نظام آموزش علوم اسلامی در حوزه پیگیری میشد و متصدی تبلیغ و رساندن پیام به مردم بودند ولی امروز طلاب حوزه در عرصه بینالملل حضور دارند و پیامها به این طریق منتشر میشود و این دستاورد جدیدی است.
حجتالاسلام مهاجرنیا در پایان با اشاره به تحولات جدید در انجمنهای حوزه، افزود: حضور طلاب در عرصههای بینالمللی، برقرار کردن تفاهم و تعاملات علمی گسترده، تردد بین نخبگان علمی داخلی و خارجی و مراکز علمی خارج از کشور، نهادسازی انجمن، ساختار جدید در ادبیات حوزه ازجمله این تحولات است.