Quantcast
Channel: خبرگزاری کتاب ايران (IBNA) - پربيننده ترين عناوين :: نسخه کامل
Viewing all 59994 articles
Browse latest View live

هفت عنوان کتاب فلسفی ارمغان ناشران برای هفت روز پایانی آذرماه/ از فلسفه غرب تا فلسفه اخلاق

$
0
0
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- اطلاعات کتابشناسی موسسه خانه کتاب نشان می‌دهد، در هفته پایانی آذرماه سال جاری، ناشران 7 عنوان کتاب در حوزه اندیشه منتشر و راهی بازار نشر کردند. فلسفه غرب، فلسفه اسلامی، فلسفه اخلاق عمده موضوعات کتاب‌ها را تشکیل می‌دهد.   بنا به اعلام موسسه خانه کتاب از میان این تعداد کتاب چاپ شده، پنج عنوان چاپ نخست و دو عنوان نیز با اقبال خوانندگان مواجه و تجدید چاپ شده است. بنا به این گزارش، پنج عنوان از هفت عنوان کتاب منتشر شده تالیفی بوده و دو عنوان نیز از سوی مترجمان به فارسی برگردانده شده است. ناشران تهرانی چاپ تمامی هفت عنوان کتاب را بر عهده داشته و ناشران شهرستانی سهمی در بازار کتاب‌های اندیشه این هفته نداشتند. یک عنوان کتاب کمک آموزشی نیز در این مدت به چاپ رسیده است. خوانندگان در این گزارش با عناوین کتاب‌ها آشنا شده و برای اطلاع از خلاصه آن می‌توانند بر  عناوین کلیک کنند. آكويناس و فلسفه‌ي ذهن آنتوني‌جان‌پاتريك كني ؛ مترجم:علي سنايي - علم - 244 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 1 سال 1394 - 440 نسخه - 195000 ريال.     بنيادهاي ماترياليسم جورج نواك ؛ مترجم:پرويز بابايي - آزادمهر - 256 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 2 سال 1394 - 1100 نسخه - 160000 ريال.   ديدگاه ابن رشد در فهم دين (بررسي و نقد) احمد سلامي - تمدن علمي - 128 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 1 سال 1394 - 440 نسخه - 115000 ريال.     فرهنگ‌نامه تاريخي مفاهيم فلسفه: فلسفه اخلاق ويراستار:يوآخيم ريتر ؛ ويراستار:كارلفريد گروندر ؛ ويراستار:گتفريد گابريل - موسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران - 484 صفحه - جلد 3 - رحلي (گالينگور) - چاپ 1 سال 1394 - 1000 نسخه - 400000 ريال.   گستره اخلاق در زندگي انسان: دانستني‌هاي مقدماتي درس اخلاق به ضميمه گزيده "مقامات عليه" محمدجواد حجتي‌كرماني - اطلاعات - 148 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 1 سال 1394 - 1050 نسخه - 70000 ريال.     مجموعه‌ي طبقه‌بندي شده منطق و فلسفه (سال سوم و پيش‌دانشگاهي انساني): 1042 پرسش چهارگزينه‌اي (مطابق با آخرين تغييرات كتاب درسي) ... ندا ياري ؛ عاطفه ربابه‌صالحي ؛ فرحناز خان‌محمدي - كانون فرهنگي آموزش - 304 صفحه - رحلي (شوميز) - چاپ 2 سال 1394 - 5000 نسخه - 195000 ريال.     مسئله آلتوسر آرش حيدري ؛ هدايت نصيري ؛ مقدمه:ابراهيم توفيق - تيسا - 160 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 1 سال 1394 - 1200 نسخه - 120000 ريال.

کتاب «ایران و امریکا؛ گذشته شکست‌خورده و مسیر آشتی» به چاپ دوم رسید

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «ایران و امریکا؛ گذشته شکست‌خورده و مسیر آشتی» تالیف سید حسین موسویان از سوی انتشارات تیسا به چاپ دوم رسید. کتاب از هشت فصل تشکیل شده است که سرفصل‌های آن عبارتند از «رابطه ایران و آمریکا؛ از دوستی تا دشمنی»، «بحران گروگانگیری، بی‌اعتمادی و سوءتفاهم»، «دهه جنگ و تثبیت انقلاب 1368-1359»، «ریاست جمهوری یک عملگرا»، «خیزش جنبش اصلاحات در ایران (1384- 1376)»، «پایان شانزده سال میانه‌روی»، «دو دیدگاه درباره منازعات اصلی» و «نقشه راه صلح».   موسویان، مولف کتاب سمت‌هایی مانند سفیر ایران در آلمان، ریاست کمیته روابط خارجی شورای عالی امنیت ملی و عضویت در تیم مذاکرات هسته‌ای را عهده‌دار بوده و زمانی گزینه‌ای مطرح برای معاونت وزیر امور خارجه (در دوران اصلاحات) و وزیر امور خارجه (در زمان احمدی‌نژاد) بوده است.   همان‌گونه که از عنوان کتاب بیان پیداست، این اثر، حول این ایده اصلی به نگارش درآمده که گذشته روابط ایران و امریکا سرشار از اشتباهات است اما با آموختن از اشتباهات گذشته می‌توان مسائل را حل کرد.   حضور موسویان در ایالات‌ متحده نه ‌تنها (آن‌گونه که توماس پیکرینگ در مقدمه‌ای که بر این کتاب نوشته می‌گوید) فرصتی است برای آمریکا تا با دیدگاه‌های ایران درباره مسائل مختلف آشنا شود، همچنین فرصتی است برای ایران تا بتواند دیدگاه‌های خود را به صورت شفاف بیان کند.   در واقع، این کتاب بیش از هر چیزی بیانی است از دیدگاه موجود در درون ساختار حکومتی ایران به موضوعات مختلف؛ اگرچه برای اینکه طرف مقابل نیز احساس نکند که صدایش شنیده نمی‌شود، در کتاب جایگاهی به بیان نظراتش اختصاص داده شده است.    هانا هس در تمجید از این کتاب می‌نویسد: «این کتاب ترکیبی است از خاطره، تحلیل و جزییات هرگز گفته نشده‌ای که مانع برقراری روابط ایران و امریکا شده‌اند. کتابی از سفیر سابق ایران در آلمان و سخنگوی سابق تیم مذاکرات هسته‌ای که توجه سناتورهای امریکایی را به خود جلب کرده است؛ حتی حد فاصل رأی‌گیری برای بودجه سالانه، می‌توانستید این کتاب را روی میز سناتورها ببینید. الیزابت وارن، سناتور دموکرات از ایالت ماساچوست، کریس کونز سناتور ایالت دلور، و شرود براون سناتور ایالت اوهایو از جمله کسانی هستند که این کتاب را در صحن سنا خوانده و به همکاران خود توصیه کرده‌اند که برای اطلاع از رویکرد ایرانی‌ها به رابطه با امریکا، حتما آن را بخوانند» جیم اسلتری، عضو سابق کنگره از ایالت کانزاس با اشاره به اثر موسویان می‌گوید: «قویا به همکاران سابق خود در کنگره توصیه می‌کنم این کتاب تأثیرگذار را بخوانند تا دریابند نگاه ایرانی‌ها به روابط با امریکا چگونه است.» جیم والش، سفیر و پژوهشگر دانشگاهMIT نیز آورده است: «خواندن کتاب موسویان برای درک مشکلات موجود در روابط ایران و امریکا ضروری و لازم است. به ندرت می‌توان کسی را یافت که رویکردهای متفاوت دو طرف به مسائل جهانی را تا این اندازه دقیق توضیح داده باشد» ولی‌رضا نصر، مفسر مسائل بین‌المل و رئیس مدرسه مطالعات بین‌المللی پیشرفته دانشگاه جانز هاپکینز با تحسین این اثر می‌نویسد: «خواندن این کتاب برای همه آنهایی که علاقه‌مند روابط ایران و امریکا و آینده سیاست خارجی امریکا هستند، ضرورت دارد» چاپ دوم کتاب «ایران و امریکا؛ گذشته شکست‌خورده و مسیر آشتی» تالیف سید حسین موسویان در 500 صفحه، شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 29 هزار تومان از سوی انتشارات تیسا منتشر شد. این کتاب با 10 درصد تخفیف به علاقه‌مندان ارائه می‌شود.

فیلمنامه‌هایی درباره حضور دانش‌آموزان در جبهه‌ها در راه است

$
0
0
مهدی نیرومنش به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: مجموعه‌ای شامل 26 فیلم‌نامه‌‌ام را که درباره جنگ تحمیلی نوشته‌ام در قالب کتاب منتشر می‌کنم. وی درباره مضمون این فیلمنامه‌ها توضیح داد: این آثار درباره حضور نوجوانان در جنگ تحمیلی و شامل فیلمنامه‌های داستانی است. فضای این فیلم‌نامه‌ها چند بعدی است و تلفیقی از فضاهای سورئال، رئال، طنز و تلخ است. به طور کلی، فضاهای انسانی در این فیلمنامه‌ها ترسیم شده است. نگارنده «نفس مسموم» همچنین درباره زمینه پرداختن به موضوع یاد شده به خاطره‌ای از چگونگی حضور خود در جبهه‌ها اشاره کرد و گفت: من فقط 16 سال و چند‌ماه سن داشتم که به جبهه رفتم. در تابستانی که طی اردو‌های دانش‌آموزی به شمال سفر کرده بودم، ناگهان تصمیم گرفتم به جای آن‌که همراه با همه بچه‌ها در آن اردو بمانم به جبهه بروم. بنابراین، بدون کسب اجازه از والدینم به جبهه رفتم. آن زمان، عملیات کربلا 5 در حال اجرا بود و من برای حضور در این عملیات چند روزی آموزش دیدم. وی با بیان این‌که فیلم‌نامه‌های این مجموعه هیچ‌گاه ساخته نشده‌اند، افزود: اگر کارگردانی بخواهد به ساخت این فیلم‌نامه‌ها فکر کند، می‌تواند آن‌ها را در قالب فیلم‌های بسیار کوتاه تصویر کند. نیرومنش درباره زمان انتشار این کتاب گفت: هنوز ناشر این کتاب مشخص نیست اما پیشنهاد‌هایی از سوی نشر سروش و نشر واژه‌نگار داشته‌ام اما تاکنون تصمیمی در این باره نگرفته‌ام.  

طلوع «به رنگ صبح» در قفسه‌های کتاب

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «به رنگ صبح» به سبک زندگی شهدا در خانواده می‌پردازد. این کتاب را رحیم ثروت طراحی و نرگس کاوند ویراستاری کرده است. در مقدمه این کتاب آمده است: «آن‌چه بدیهی به نظر می‌رسد آن است که شهدا برای رسیدن به آن جایگاه متعالی، از نهادی به نام خانواده شروع به تعالی نموده و خود را به آن جایگاه ابدی رسانده‌اند؛ لذا سیره رفتاری آن‌ها در خانواده می‌تواند یکی از بهترین الگوهای زندگی ما قرار گرفته و جامعه ما را برای رسیدن به یک جامعه ایمانی، کمک کند.» «به رنگ صبح» در هشت فصل ازدواج، همسرداری، احترام به والدین، تربیت فرزند، احترام به والدین، معنویت و مقابله با گناه، اقتصاد در خانواده، برنامه‌ریزی و اوقات فراغت و «ارتباطات اجتماعی» تدوین شده است. در خاطره‌ای با عنوان «فقط لباس» در فصل نخست کتاب که خاطره‌ای از همسر شهید سید مرتضی آوینی است، می‌خوانیم: «زمان ما هم مثل همیشه، رسم رسوم ازدواج زیاد بود. ریخت و پاش هم بی‌داد می‌کرد. ولی ما از همان اول ساده شروع کردیم؛ خریدمان یک بلوز و دامن برای من بود و یک کت و شلوار برای مرتضی. چیز دیگری را لازم نمی‌دانستیم. به حرف و حدیث‌ها و رسم و رسوم کاری نداشتیم؛ خودمان برای زندگی‌مان تصمیم می‌گرفتیم. همین‌ها بود که زندگی‌مان را زیباتر می‌کرد.» «به رنگ صبح» را انتشارات سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با شمارگان پنج‌هزار نسخه، قطع رقعی کوچک و 111 صفحه روانه بازار نشر کرده است.

آیین رونمایی از کتاب «دگرخوانی سینمای مستند» در سینما فلسطین

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، مراسم رونمایی از کتاب «دگرخوانی سینمای مستند» نوشته محمدرضا اصلانی، از ساعت 17 و 45 دقیقه فردا پنجشنبه 26 آذر (1394) با حضور و سخنرانی اکبر عالمی، محدرضا مقدسیان و محمدرضا اصلانی در سالن شماره 3 سینما فلسطین برگزار می‌شود. «دگرخوانی سینمای مستند» با شمارگان هزار و 300 نسخه، 312 صفحه و بهای 35 هزار تومان از سوی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و نشر رونق، به مناسبت نهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران (سینماحقیقت) روانه کتابفروشی‌ها شده است. کتاب 6 فصل دارد که عناوین آن به ترتیب عبارتند از: «واقعیت مستند»، «سند مستند»، «صنعت مستند»، «رسانه مستند»، «عکاسی ما، سینمای ما» و «دهه 40 مستند».  

سعید طباطبایی: آخرین هفته آذر را با رمان «فقط با یک گره» سر کنید

$
0
0
سعید طباطبایی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره کتاب پیشنهادی خود برای مخاطبان عنوان کرد: رمان «فقط با یک گره» که برگرفته از یک رویداد واقعی است، زندگی یک نوجوان افغان و حافظ کل قرآن به نام اسماعیل را روایت می‌کند که در یک خانواده مذهبی رشد  و برای به دست آوردن یک زندگی بهتر و آینده‌ای آرمانی، به تهران مهاجرت می‌کند. داستان‌نویس و منتقد ادبی درباره ویژگی‌های این رمان گفت: محمد میلانی در این رمان با پرداختی قوی از فضا و شخصیت‌ها، به خوبی توانسته جدال بین واقعیت‌های عینی و آموزه‌های دینی یک نوجوان افغانی را در مهاجرت به تهران نشان دهد.  وی افزود: این رمان در اصل روایتگر مهاجرت دردناک افغانستانی‌ها در راه طولانی رسیدن به تهران است. میلانی سعی کرده تا در این اثر به وضوح، وقایع دهشتناک این گروه از مهاجران را به تصویر بکشد و نشان دهد که مساله «هجرت» مفهومی فراتر مرزها و سرزمین‌ها دارد.  «فقط با یک گره» نوشته محمد میلانی با شمارگان 500 نسخه، 376 صفحه و بهای 22 هزار تومان از سوی نشر بوتیمار روانه کتابفروشی‌ها شده است.

وقتی «استلا» شوهر خود را به درستی نمی‌شناسد/ نگاهی به رمان «اول عاشقی» یودیت هرمان

$
0
0
خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- فرشاد شیرزادی: رمان «اول عاشقی» اثر نویسنده زن آلمانی، یودیت هرمان، رمانی است که روانشناسی را با ادبیات پیوند می‌زند. در لایه نخست، این رمان، رمانی است که خلل و شکافی را در زندگی مشترک یک زن و شوهر روایت می‌کند.   «استلا» در صفحه نخست کتاب در هواپیما نشسته است و با مردی آشنا می‌شود که دست‌های کثیفی دارد. این مرد که «جیسون» نام دارد دست «استلا» را می‌گیرد و به او دلداری می‌دهد. استلا اندکی آرامش می‌یابد. در ادامه این سفر هوایی، جیسون خوابش می‌برد اما همچنان دستان کوچک استلا را در دست دارد.   استلا در پایان سفر هوایی شماره تماس خود را به جیسون می‌دهد اما جیسون –ظاهراً به دلیل مشغله‌های فراوان- چندین هفته بعد با استلا تماس می‌گیرد. این پرسش همواره برای استلا در ذهن وجود دارد و یودیت هرمان از این موضوع در واقع به عنوان نقطه عزیمت رمان خود بهره می‌برد.   در فصل دوم رمان به 6 سال بعد می‌رویم. جایی که استلا و جیسون زن و شوهر شده‌اند و در خانه‌ای در حومه یکی از شهرک‌های آلمان زندگی می‌کنند و فرزندی به نام «آوا» دارند. رمان «اول عاشقی» به تعبیری کنایی شاید اول عاشقی مرد ناشناسی به نام «میستر پفیستر» با «استلا» باشد. به تعبیری منطقی هم شاید اول عاشقی استلا و جیسون باشد که در واقع نویسنده آن را از نظرگاه استلا نقد می‌کند. رمان «اول عاشقی» از نظرگاه استلا روایت می‌شود. استلا در همه صحنه‌های رمان حضوری پر رنگ دارد. وقتی در هواپیما قرار دارد، وقتی با دخترش آوا تنهاست، وقتی «میستر پفیستر» زنگ خانه استلا را می‌زند و می‌خواهد با استلا ارتباط برقرار کند؛ صندوق پستی او را پر می کند و هر بار کاغذ یا شیی را در آن قرار می‌دهد و...   در اواسط این رمان استلا حتی برخلاف درخواست جیسون که از او می‌خواهد طرف های خانه «میستر پفیستر» آفتابی نشود، یکبار به نزدیکی‌های خانه او می‌رود و به حرف شوهرش بی‌اعتناست. خانه او را به خوبی برانداز می‌کند و دست آخر با پفیستر درگیر می‌شود.    یودست هرمان در واقع در رمان «اول عاشقی» زنی را توصیف کرده که به هر موضوع و ابژه سطحی نگاه می‌کند. یودیت هرمان با این رمانش همه نقدها را متوجه استلا می‌داند. این نویسنده زن آلمانی، در تازه‌ترین رمانش استلا را عصبی توصیف می‌کند. با عصبانیت خاصی به مزاحم خود می‌گوید: « چرا مرا رها نمی‌کنی؟ من آن زنی نیستم که تو فکرش را می‌کنی!» و در همان زمان به ذهنش می‌آید که از کجا می‌داند زن مورد نظر پفیستر نیست!   زبان یودیت هرمان در این رمان زبانی است که دیالوگ در آن نقش تعیین کننده‌ای ایفا می‌کند. در ترجمه محمود حسینی‌زاد دیالوگ‌های داستان در گیومه قرار نگرفته است اما با مهارت مترجم در انتقال لحن و اقتضای کلام نویسنده، دیالوگ‌ها از یکدیگر جدا می‌شوند و مانعی بر سر راه فهم خواننده نیست. در واقع مترجم توانسته است زبان مختص به خود هرمان را در فارسی بازتولید کند.   داستان «اول عاشقی» داستان هراس و اندوه نیست. داستان سکوت و روزهای جدایی یک زن و شوهر نیست. داستان روایتی منطقی از یک زندگی به ظاهر ساده است. زندگی به قدری ساده و سرراست است که وجود معضلی به راحتی آن را تکان می‌دهد و همه این‌ها به استلا ربط پیدا می‌کند. استلایی که گویی خود دچار تردیدی درونی است و این تردید تا پایان یافتن رمان و تا آخرین سطر ادامه دارد و استلا در اعماق وجودش نمی‌تواند به این تردید غلبه کند.     رمان «اول عاشقی» با شمارگان هزار و 100 نسخه با قیمت 9 هزار و 500 تومان به تازگی و کمتر از دو ماه از سوی نشر افق به چاپ دوم رسیده است.    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این کتاب به لینک زیر مراجعه کنید:

رستمی ابوسعیدی: حمایت از تولید کتاب در صدر برنامه‌های دانشگاه پیام‌نور قرار دارد/ انتشار دو هزار و 200 عنوان کتاب

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) سومین «جشنواره نکوداشت هفته پژوهش و تقدیر از پژوهشگران فناوران و مولفان برتر دانشگاه پیام‌نور» سه‌شنبه (24 آذر ماه) در سالن آمفی تئاتر دانشگاه پیام نور با حضور دکتر علی ربیعی، وزیر کار تعاون و رفاه اجتماعی، دکتر علی‌اصغر رستمی ابوسعیدی، رئیس دانشگاه پیام‌نور، دکتر علی‌اصغر توفیق، معاون وزیر صنعت معدن تجارت، دکتر علیرضا دلیری، معاون توسعه معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و دکتر احمد علی‌پور، معاون فناوری و پژوهش دانشگاه برگزار شد. حمایت از نشر از اولویت‌های دانشگاه پیام‌نور است دکتر رستمی ابوسعیدی با اشاره به رویکرد سازمان یونسکو در آموزش صلح جهانی گفت: رشته «آموزش صلح جهانی مبتنی بر IT» بعد از اخذ مجوز از شورای گسترش نخستین‌بار از سوی دانشگاه پیام‌نور ارائه می‌شود. دانشگاه پیام‌نور در مقطع کارشناسی ارشد به پذیرش دانشجوی این رشته اقدام خواهد کرد. ‌ وی با بیان لزوم معرفی بیشتر جایگاه و خدمات دانشگاه پیام‌نور افزود: دانشگاه پیام ‌نور دارای قابلیت‌ها و توانمندی‌های ارزنده‌ای است. کسب رتبه نخست در حوزه کیفیت آموزش، رتبه دهم پژوهش در بین دانشگاه‌های وزارت علوم و رتبه سیزدهم بین دانشگاه‌های ایران نشان از ظرفیت بالا و کیفیت این دانشگاه دارد.   رستمی اظهار کرد: دانشگاه پیام‌نور براساس اعلام پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) جزو یک درصد دانشگاه‌های برتر جهان قرار دارد. پذیرش دانش‌آموختگان این دانشگاه در مقاطع بالاتر در دیگر دانشگاه‌ها، حاکی از کیفیت بالای آموزش دانشگاه پیام‌نور است. از بین 5 هزار دانش‌آموخته مرکز تهران 850 نفر در دانشگاه‌‌های دولتی پایتخت پذیرفته شده‌اند. رئیس دانشگاه پیام‌نور ادامه داد: دانشگاه در حوزه تولید و تالیف بیش از دو هزار و 200 عنوان کتاب خودآموز و آموزشی منتشر کرده است؛ از سوی دیگر بیش از 265 مخترع دانشجو در دانشگاه پیام‌نور و بیش از 800 دانشجوی فعال و پژوهشگر در این دانشگاه تحصیل می‌کنند. حضور در بیش از 75 انجمن فناوری نانو از دیگر موفقیت‌های این دانشگاه است. وی با تأکید بر لزوم توجه به حرکت به سوی دانشگاه‌ نسل سومی گفت: دانشگاه پیام‌نور نسل نخست دانشگاه‌های آموزش محور، نسل دوم پژوهش محور و نسل سوم کارآفرین و مهارت محور است و همه دانشگاه‌ها باید به سمت دانشگاه‌های نسل سوم و کارآفرین حرکت کنند و دانشگاه پیام‌نور نیز از این قاعده مستثنی نیست. این مقام مسئول افزود: براساس سیاست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی باید 15 درصد از بودجه خود را به تحقیقات و پژوهش اختصاص دهند. در دانشگاه پیام‌نور درصدد افزایش این بودجه 20 درصد است. رستمی با اشاره به برنامه‌های راهبردی دانشگاه اظهار کرد: تشکیل هسته‌های پژوهشی، توسعه شرکت‌های دانش بنیان، تعامل با پارک‌های علم و فناوری، حمایت از نشر و چاپ مقالات، بازاریابی و فروش ایده‌ها در داخل و خارج از کشور، توسعه بانک‌های اطلاعاتی، توسعه فناوری اطلاعات، تبدیل دانایی به دارایی، حمایت از نشر و انتشار مقالات و هم‌افزایی گروهی، جلب مشارکت بخش خصوصی برای حمایت از پژوهشگران، توسعه بانک اطلاعاتی و کتابخانه مبتنی بر IT در صدر این برنامه‌های راهبردی دانشگاه قرار دارد. حضور بین‌المللی دانشگاه پیام‌نور و افتتاح کتابخانه دیجیتال دکتر احمد علیپور، معاونت فناوری و پژوهش دانشگاه پیام‌نور گفت: در مسیر تقویت جایگاه پژوهش و فناوری تجلیل از پژوهشگران کمترین کار است، پژوهشگرانی که به برکت تلاش آن‌ها این دانشگاه در بین یک درصد دانشگاه‌های برتر جهان قرار گرفته است.   وی درباره معیار انتخاب پژوهشگران برتر دانشگاه ادامه داد: انتخاب برترین‌های دانشگاه مطابق با آیین‌نامه مصوب دانشگاه صورت گرفته است. بر این اساس، شروطی مانند انتشار سه مقاله مستقل در نشریات معتبر در چند سال اخیر و استناد قابل توجه به آن‌ها، کسب حداقل 40 امتیاز از آیین‌نامه ارتقا در انتخاب پژوهشگران برتر در نظر گرفته شده بود. افرادی که در سال گذشته به‌عنوان پژوهشگر برتر انتخاب نشده بودند نیز شرط دیگر این انتخاب بود. در سومین دوره از نکوداشت پژوهشگران، فناوران و مولفان سه نفر در علوم انسانی، دو نفر در علوم‌پایه، یک نفر در  رشته‌های فنی مهندسی، هنر و کشاورزی به‌عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه منتخب شده‌اند. علیپور با اشاره به برنامه‌های دیگر هفته پژوهش در دانشگاه پیام‌نور اظهار کرد: افتتاح کتابخانه مرکزی دانشگاه با رویکرد توجه به امر دیجیتال، کتابخانه مرجع و تخصصی آموزش باز و از راه دور و مرکز اسناد از دیگر برنامه‌های سومین آیین هفته پژوهش دانشگاه پیام‌نور است. وی درباره افتتاح طرح مدیریت IT دانشگاه افزود: طرح USSD دانشگاه نیز راه‌اندازی شده است دانشجویان می‌توانند با شماره‌گیری #60*6040* از همه امکانات و اطلاعات دانشگاه بهره‌مند شوند. کتابی با محتوای کهنه!/ لزوم تغییر برخی ساختارهای دانشگاه پیام‌نور دکتر علیرضا دلیری با اشاره به تخصیص اعتبار پژوهشی در بودجه سال آتی اظهار کرد: در بودجه سال 95 اعتبار قابل توجهی به حوزه علم و فناوری تخصیص یافته است. محدودیت منابع مالی در این زمینه نخواهیم داشت و به هر میزان دانشگاه پیام‌نور در بحث نوآوری و طرح ایده‌ها، نیاز مالی داشته باشد، تامین خواهد شد. وی ادامه داد: بیکاری دانش‌آموختگان، نبود ارتباط با صنعت و ناتوانایی در تبدیل علم به ثروت از جمله مهم‎ترین مشکلات عرصه پژوهش است. این در حالی است که کشور ما به لحاظ تولید علم و مقاله همچنین در عرصه‌های پژوهشی در جایگاه مناسبی در سطح منطقه و جهان قرار گرفته است اما به دلیل نبود ارتباط بین صنعت و دانشگاه در کاربردی کردن توانمندی‌های نخبگان خود ناموفق بوده است. دلیری گفت: صاحبان ایده‌های برتر فقط به کمک مالی نیاز ندارد بلکه باید بتواند ایده‌های خود را عملیاتی کنند. معاونت علمی ریاست جمهوری برای تحقق این هدف با تغییر مسیر و نگاه واقع‌بینانه به این موضوع، مراکز نوآوری را راه‌اندازی کرده تا فرصتی برای بیان ایده‌ها و انتخاب ایده برتر و در نهایت عملیاتی شدن آن ایده فراهم شود.   معاون توسعه معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری ادامه داد: با راه‌اندازی سومین مرکز نوآوری در دانشگاه پیام‌نور که بعد از مراکز نوآوری در تبریز و کرمان افتتاح شده است، شاهد تحول بزرگی در دانشگاه پیام‌نور، بزرگ‌ترین دانشگاه دولتی کشور خواهیم بود. دلیری گفت: با وجود رتبه 15 ایران در حوزه تولید علم در جهان و رتبه نخست در منطقه و موفقیت‌های چشمگیر در عرصه‌های نانو و هوافضا، آثار این تلاش‌های علمی در متن جامعه مشاهده نمی‌شود.   وی با اشاره به دیدگاه دانشگاهیان نسبت به حضور در عرصه صنعتی افزود: در حالی که در کشورهای پیشرفته فعالیت‌های تجاری و صنعتی یکی از پیش‌شرط‌های فعالیت‌های علمی است اما بین دانشگاهیان ایران این شکل از فعالیت چندان پذیرفته شده نیست.   معاون توسعه معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری ادامه داد:  فقط پشتیبانی مالی نخبگان را راضی نمی‌کند آن‌‌ها باید در عرصه عمل و بازار کار وارد شوند. استادان و دانشجویان ما باید همزمان با تحصیل و تدریس با صنعت مرتبط باشند.     دلیری با تأکید بر لزوم تغییر ساختار دانشگاه پیام‌نور اظهار کرد: مدتی به‌عنوان عضو هیأت علمی دانشگاه پیام‌نور، واحد درسی بودجه را تدریس می‌کردم. محتوای منبعی که برای تدریس این واحد به من معرفی شده بود مربوط به 20 سال پیش بود؛ بنابراین معتقدم برخی از ساختارهای دانشگاه پیام‌نور باید تغییر کند.        عقد قرار داد‌ همکاری بین دانشگاه پیام‌نور و وزارت صنعت معدن و تجارت دکتر علی‌اصغر توفبق، معاون وزیر صنعت معدن و تجارت با اشاره به لزوم تغییر نگاه به مقوله ارتباط صنعت و دانشگاه گفت: به نظر می‌رسد که باید رویکرد‌مان را نسبت به لفظ «ارتباط صنعت و دانشگاه» تغییر دهیم البته این تغییر دیدگاه به معنای بی‌نتیجه بودن این ارتباط نیست. «ارتباط» در درون خود بحث سود و زیان را به همراه دارد بنابراین بهتر است از لفظ «مشارکت صنعت و دانشگاه» استفاده کنیم. وزارت صنعت، معدن و تجارت از بین همه دانشگاه‌های کشور فقط با دانشگاه‌های پیام‌نور و آزاد اسلامی برای عقد تفاهم‌نامه همکاری مذاکره کرده است.   در پایان این آیین از 100 عنوان کتاب چاپ نخست دانشگاه رونمایی و کتابخانه و مرکز نوآوری دانشگاه پیام‌نور افتتاح شد.

مشارکت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و دانشگاه بیرجند با پژوهشگران

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، براساس این تفاهم‌نامه که به امضای سید محمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و خلیل خلیلی، رئیس دانشگاه بیرجند رسید، دوطرف در حوزه‌های باستان‌شناسی، مردم‌شناسی، هنراسلامی، صنایع دستی و سایر موضوعات و مطالعات میان رشته‌ای همکاری خواهند کرد. بهره‌مندی طرف‌ها از امکانات آموزشی، پژوهشی، آزمایشگاهی، کارگاهی، کتابخانه‌ای و ارتباطات بین‌المللی، همکاری در زمینه ایجاد رشته‌های آموزشی - پژوهشی میان رشته‌ای، استفاده از توان علمی دوطرف برای انجام طرح‌های میدانی و همکاری برای برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی کوتاه مدت در حوزه‌های مورد تفاهم از مفاد مورد توافق طرفین است. از جمله‌بندهای دیگر تفاهم‌نامه می‌توان به صدور مجوزهای لازم توسط پژوهشگاه برای انجام پروژه‌های میدانی مشترک باستان‌شناسی میان دانشگاه با دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی خارج از ایران وفق قوانین و مقررات پژوهشگاه، مشارکت طرف‌ها با پژوهشگران و اعضای هیات علمی و دانشجویان در انجام پروژه‌های علمی و پایان نامه‌ها و رساله‌های دانشجویی اشاره کرد. این تفاهم‌نامه که دارای 5 ماده و 19 بند است به مدت 5 سال معتبر بوده و به صورت خودکار برای یک مدت 5 ساله دیگر تمدید خواهد شد مگر اینکه برخلاف آن توافق شود.

نیازمند معرفی مبانی تئوری خاطره‌ برای نسل جوان هستیم/ خاطره به مثابه یک ارگانیسم!

$
0
0
خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، شیما دنیادار رستمی: کتابی به نام «پرسمان یاد» که با همراهی گروهی از پژوهشگران حوزه خاطره‌نگاری و دفاع مقدس تدوین شده است به زودی منتشر می‌شود. این کتاب به کوشش «شورای سیاست‌گذاری و کارشناسی خاطره» با همراهی شماری از پژوهشگران حوزه دفاع مقدس در گفت‌وگو با علیرضا کمری، مسئول واحد «پژوهش مطالعات و تحقیقات ادبیات پایداری حوزه هنری» نوشته شده است. در این باره با محسن شاه‌رضایی، رئیس شورای تخصصی خاطره‌نویسی دفاع مقدس گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:   آقای شاه‌رضایی ایده نوشتن کتاب «پرسمان یاد» چگونه شکل گرفت؟ جلسه شورای سیاست‌گذاری و کارشناسی خاطره سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس، از مدت‌ها پیش درصدد این بود که بتواند مبانی نظری خاطره‌نگاری را مطرح کند، مبانی آن را مورد بحث و بررسی و با تدوین کردن مسائل این حوزه، آن را در اختیار علاقه‌مندان قرار دهد. من به عنوان دبیر شورای خاطره، این احساس نیاز را درک کردم و به همکاران خود یادآور شدم. کارشناسان شورای خاطره که نسبت به این موضوع واقف بودند، حساسیت بیشتری را در این زمینه دریافتند و خلاء وجود یک اثر مبنایی را در حوزه‌های خاطره‌نگاری و البته خاطره‌گیری در این زمینه احساس کردند. ما نیازمند مبانی تئوری بودیم. آثاری که از تهران و سایر شهر‌ها برای چاپ در شورای خاطره بررسی و داوری می‌شدند، با مشکلاتی مواجه بودند. بسیاری از نویسندگان، به ویژه خاطره‌نگاران نسل جوان نیازمند شناخت مبانی تئوری خاطره بودند. این نیاز باعث شد تا به نوشتن کتاب «پرسمان یاد» اقدام کنیم. البته پیش از این هم آثاری در زمینه «مبانی نظری خاطره» منتشر شده بود از جمله «خاک و خاطره» نوشته احمد دهقان، «بر سمند خاطره» نوشته محمدرضا ایروانی و ... در این حوزه کارهای خوبی انجام شده اما واقعیت این است که با گذر زمان احساس کردیم که نیازمند به‌روز‌رسانی مطالب هستیم. این بود که شورا تصمیم گرفت تا کتاب تازه‌ای در این باره منتشر کند. از نظر شورای خاطره، چه تفاوتی بین خاطره‌نگاری و خاطره‌بگیری است و عمده مشکلات آن‌ها چیست؟ من در طبقه‌بندی خودم، فردی را که خاطرات خود را بنویسد، «خاطره‌نگار» یا «خاطره‌نویس» و کسی که خاطراتش را بازگو می‌کند «خاطره‌گو» می‌نامم. این دو گروه مشکلات متفاوتی دارند که از خودِ انتخاب سوژه تا دیگر مسائل را در برمی‌گیرد. همیشه گفته‌ام که خاطره یک ارگانیسم زنده است و همانند یک موجود زنده می‌توان برای آن اجزای حیاتی متصور بود. پیشانیِ خاطره را که سلسله اعصاب و تفکر خاطره در آن شکل می‌گیرد «سوژه خاطره» می‌دانم. مشکلات خاطره‌نگاران و خاطره‌بگیران ما از همین ناحیه آغاز می‌شود و تا دیگر موارد از جمله، نثر، شیوه تدوین و به کار‌گیری آرایه‌های ادبی ادامه می‌یابد. مثلا ما در دوره‌ای با این مشکل مواجه شدیم که سوژه‌های کاملا تکراری به دستمان می‌رسید. یعنی بر موضوعی در حوزه دفاع مقدس کارهای زیادی انجام می‌شد و به اشباع رسیده بود. در حالی که به برخی موضوع‌ها و سوژه‌ها هیچ توجهی نمی‌شود. باید خاطره‌گو‌های ما در این باره آموزش ببینند. نوع ادبیات و نثری که به کار می‌گیرند حتی منابعی که ارایه می‌دهند باید آموزش داده شود تا مخاطب بتواند راستی‌آزمایی کند و پازل درستی در ذهنش شکل بگیرد. این‌ها نیاز‌هایی بود که ما را به نوشتن این کتاب سوق داد. از سوی دیگر، افرادی که می‌خواهند خاطره بگیرند هم باید آموزش ببینند چون اولین ارتباط بین خاطره‌گیر و خاطره‌گو «مصاحبه» است. این که پس از انتخاب سوژه چه پرسش‌هایی را مطرح کنید، در چه مکان و موقعیتی مواردی است که باید مورد توجه آن‌ها باشد. چه سوژه‌هایی به نظر شما هنوز جای کار دارد؟ بسیاری از سوژه‌ها در حوزه دفاع مقدس مغفول مانده است. من به تازگی با یکی از کارشناسان سازمان هواشناسی کشوری صحبت می‌کردم. وقتی درباره «دفاع مقدس» حرف به میان آمد، مطلع شدم که این سازمان چه کارهای با اهمیتی در جبهه‌ها انجام داده است. من به عنوان کارشناس حوزه دفاع مقدس، از تعدد موضوع‌های مغفول‌ مانده تعجب کردم. این صرفا یک مثال بود و ما از این گونه مثال‌ها زیاد داریم. اقشار، افراد، اصناف و قومیت‌ها سوژه‌هایی هستند که اگر اکنون درباره آن کار نشود، دیر خواهد شد. مشکلات رایج در خاطره‌نگاری دفاع مقدس چقدر به خاطره‌نگاری در دیگر حوزه‌ها شباهت دارد؟ به نکته خوبی اشاره کردید. اگر بخواهیم گونه‌ها و ژانر‌های مختلف ادبی درگیر با حوزه دفاع مقدس را در نظر بگیریم، قطعا این کتاب اثری کاربردی خواهد بود. موضوع «پرسمان یاد» خاص دفاع مقدس است؛ چون شورای خاطره رسالتش این بود اما مباحث عنوان شده می‌تواند عام باشد. یعنی اگر مثال‌ها را تغییر دهند، می‌تواند برای عموم قابل استفاده باشد. ما در حوزه‌های مختلف نیازمند خاطره‌گویی هستیم. نیازهای جامعه ما در اقشار مختلف می‌طلبد که سرآمدان هر حوزه، خاطره‌های خود را بازگو کنند. از این‌رو کتاب «پرسمان یاد» می‌تواند مورد توجه عموم افرادی قرار گیرند که قصد خاطره‌نگاری و خاطره‌گیری دارند. آیا «پرسمان یاد» صرفا اثری تخصصی است یا می‌تواند برای مخاطبان عام هم مفید باشد؟ سطح «پرسمان یاد» برای افرادی است که تجربه‌ای از قلم‌زدن داشته‌اند. این کتاب اثری تخصصی است و از مبانی خاطره‌نویسی اندکی بالاتر است. به این دلیل که با «علیرضا کمری» صحبت کرده‌ایم. به این دلیل که کمری قبل از «پرسمان یاد» تجربه نوشتن در این باره را در کتاب‌هایی چون «یاد مانا»، «با یاد خاطره» «درآمدی بر خاطره‌نویسی و خاطره‌نگاشته‌ها در گستره ادب و مقاومت و فرهنگ جبهه» و « جنگ و خاطره» داشته است. وی فردی نام‌آشنا در حوزه خاطره‌نگاری است و از جوانی درباره خاطره جنگ و مبانی‌نگاری خاطره‌نگاری جنگ کارگرده‌اند. درِ اتاق او به عنوان پژوهشگری حقیقی به روی همه علاقه‌مندن باز است. افزون بر این، او فردی نیست تا سوال برای او برسد. بلکه خودش فردی فعال است؛ وارد پژوهش می‌شود و در شهر‌های مختلف در پی پرسش خود و طرح مساله است. از نظر شورا چنین فردی مورد تایید بود. چرا «پرسمان یاد» را به صورت پرسش و پاسخ تدوین کرده‌اید؟ یکی از دلایل این بود که پرسشگران این نشست‌ها، خودشان درگیر مسائل خاطره‌نگاری و خاطره‌گیری بودند و آثار متعددی نیز از این کارشناسان در حوزه خاطره منتشر شده بود. بنابراین، شیوه پرسش و پاسخ در نگارش، حالتی از پرسش و پاسخ را برای مخاطب «پرسمان یاد» در نظر گرفته‌ایم تا تداعی‌کننده فضای کارگاهی برای او باشد. بنابراین، پویایی مصاحبه‌ها حفظ شده است. از سویی این کتاب، اثری نقد‌گونه است زیرا پرسش‌ها و پاسخ‌ها ضمن گفت‌وگو نقد هم شده‌اند. به نظر می‌رسد سنت خاطره‌نگاری در جامعه‌ ایرانی کم‌رنگ است. آیا ضرورتی برای تدوین کتاب‌هایی ویژه عموم جامعه هم وجود دارد؟ گفته شما درست است. هرگز علم تعطیل‌بردار نیست. هر حوزه‌ای از علم نیازمند به روز رسانی است. علم در خاطره و خاطره‌نگاری که هنوز ضعف‌ها و کاستی‌هایی دارد نیز از این امر بری نیست و نیاز است هر از چند‌گاهی کتاب‌هایی در این حوزه برای سطوح مختلف تدوین شود. هر کتاب هم مخاطب خودش را دارد و مخاطبان ممکن است بخواهند برای ایجاد انگیزه در خاطره ‌خواندن یا خاطره نوشتن آثاری را بخوانند. «پرسمان یاد» به این دلیل که کتاب‌های قبلی در این باره وجود داشت و پرسشگران نیز از کارشناسان حوزه خاطره بودند که تجربه حضور در استان‌ها را داشتند و نیازسنجی نیز در این حوزه صورت گرفته بود، سطح پیشرفته‌ای دارد و تکمیلی است بر تجربه‌های قبلی نویسنده. البته باید گفت که با این کتاب کار تمام نیست و می‌تواند پرسش‌های تازه‌ای را ایجاد کند. اگر به خاطره به عنوان صنعت نگاه کنیم، صنعت مادر است و سایر گونه‌های ابدی از آن نشات می‌گیرد.

اختصاص 33 درصد منابع معاونت فرهنگی ارشاد به استان‌ها در سال گذشته

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی برگزاری دومین اجلاس تخصصی معاونت امور فرهنگی با مدیران‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در آستانه ولادت حضرت محمد (ص) را به فال نیک گرفت و اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که دولت تدبیر و امید و وزارت ارشاد در این دوره مدنظر داشته بحث حرکت تعاملی فعال با استان‌ها بوده است. این اقدام یک تاکتیک نیست بلکه به صورت یک استراتژی تعریف شده و بازتاب آن در استان‌ها قابل مشاهده است.   وی افزود: برای مثال، در سال 1393 با دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مقرر شد تا 20 درصد از منابع برنامه‌ریزی به استان‌ها اختصاص پیدا کند. برداشت مبتنی بر آمار ما در سال گذشته حکایت از این دارد که 33 درصد از منابع معاونت امور فرهنگی به طور مستقیم به استان‌ها تعلق گرفته است. این رقم نشان می‌دهد که معاونت امور فرهنگی 13 درصد بیشتر از تکلیف معین شده در این مسیر گام برداشته است.   صالحی با اشاره به حمایت‌های معاونت امور فرهنگی از برنامه‌های استان‌ها در دو سال گذشته گفت: در دوره جدید تأکید قابل توجهی وجود داشته تا برنامه‌ها با انسجام و جدیت بیشتری به انجام برسند. سال 1393 از 111 برنامه در استان‌ها حمایت شد و در سال جاری نیز 190 برنامه زیر چتر حمایتی معاونت امور فرهنگی قرار دارند. همچنین در حوزه چاپ 28 دوره آموزشی در 11 استان کشور برگزار شد و در آینده نزدیک نیز دوره عالی مدیریت کسب و کار در حوزه مدیران و متخصصان چاپ با همکاری دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تبریز و دانشگاه اصفهان برگزار می‌شود. در کنار این اقدامات، نمایندگانی از 23 استان کشور نیز در نمایشگاه چاپ کشورهای خارجی حضور یافته‌اند و 31 کتابخانه تخصصی چاپ در استان‌های کشور دایر شده است.   وی افزود: البته برنامه‌های متعددی هم وجود دارند که در تفاهمنامه‌ها نیستند اما به‌طور غیرمستقیم به حمایت از برنامه‌های فرهنگی در استان‌ها می‌پردازند. در میان این برنامه‌ها می‌توان به تفاهمنامه معاونت امور فرهنگی با معاونت فرهنگی و پرورشی وزارت آموزش و پرورش و تجهیز کتابخانه‌های مناطق مرزی و روستایی اشاره کرد که تاکنون دو مرحله از این برنامه اجرایی شده است.   معاون امور فرهنگی با اشاره به گسترش روند واگذاری و تفویض امور به استان‌ها در دوره جدید، عنوان کرد: یکی از محورهای دیگری که در این دوره مورد تأکید قرار داشته، بحث واگذاری و تفویض امور به استان‌ها بوده است. در این حوزه معاونت امور فرهنگی گام‌هایی برداشته است که از جمله می‌توان به واگذاری نظارت‌ها در هیأت نظارت بر کتاب اشاره کرد. در آینده نزدیک هیأت نظارت بر نشر در 5 استان دیگر تشکیل می‌شود و در مجموع 10 استان به کار نظارت خواهند پرداخت.   صالحی تعامل در برنامه‌ریزی‌ها را دیگر اقدام مهم صورت گرفته در دو سال گذشته دانست و گفت: استانها باید با همفکری در برنامه‌ریزی‌ها حضور داشته باشند و بر اساس همین استدلال شورای مناطق 8 گانه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شد. معاونت امور فرهنگی در کنار این شورا شورای تعاملات استانی را تشکیل داد. اجلاس معاونان فرهنگی در تهران و برگزاری دو اجلاس مدیران کل استان‌ها به میزبانی تبریز و بندرعباس نیز در راستای تقویت و مشارکت بیشتر استان‌ها در برنامه‌ریزی‌ها فرهنگی انجام شده است.   معاون امور فرهنگی اظهار کرد: این اضلاع چهارگانه حرکت فرهنگی اعم از توزیع منابع مالی، توزیع مطلوب برنامه‌ریزی، تفویض امور به استان‌ها و مشارکت استان‌ها در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی در پی محقق شدن اهداف مصوب است. امیدورایم که این اجلاس مقدمه‌ای برای تشکیل یک تیم هماهنگ و فعال و هم‌افزا در حوزه راهبردهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد.

وقف بنیادی برای توسعه کتاب و کتابخوانی/ مقاله‌ای از مجید غلامی‌جلیسه

$
0
0
خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)ـ مجید غلامی‌جلیسه‌، مدیرعامل موسسه خانه کتاب: وقف از جمله ابزارهای توسعه دینی، اجتماعی، فرهنگی و... است که اسلام استفاده بهینه‌ای از آن برای توسعه بخش‌های مختلف جامعه کرده است و از این رو شاهد حجم قابل توجهی از موقوفات با موارد مصرف مختلف در اقصا نقاط ایران و جهان هستیم. این توسعه در دوره‌های مختلف بسته به مقتضیات زمانی و مکانی تنوع جالب توجهی پیدا کرده است که بررسی این نوع از موارد می‌توان نتایج ارزشمندی را دربرداشته باشد. از باب نمونه در دوره‌ای به جهت توسعه فضای مطالعات دینی شیعی شاهد ساخت مدارس علمیه و الصاق موقوفاتی ارزشمند برای استمرار این حرکت در شهر اصفهان هستیم و یا در دوره‌ای برای ترویج فرهنگ اهل بیت و زیارت حضرت اباعبدالله الحسین وقف‌هایی کلان در راستای توسعه فضای عزاداری اباعبدالله الحسین علیه‌السلام را شاهدیم. در برخی از دوره‌ها شاهد وقف کتاب برای حفظ قرآن و یا احادیث هستیم. از جمله توسعه‌های اجتماعی نیز می‌توان مثلاً ساخت و وقف گرمابه و حمام را در دوره‌هایی که بهداشت از منظر اجتماعی محل توجه و مورد نیاز بوده اشاره کرد. از ابتدایی‌ترین دوره‌های اسلامی وقف کتاب برای توسعه دانش و آگاهی در جوامع اسلامی همواره مد نظر علما و دانشمندان بوده است چنانچه امروزه در بسیاری از کتابخانه‌های جهان می‌توان نمونه‌های فراوانی از نسخ خطی را دید که به شیوه‌ها و شکل‌های مختلف برای توسعه فرهنگ مطالعه و دانش وقف شده و هنوز بعد از گذشت سالیان سال این نسخه‌ها در دسترس و محل مراجعه و استفاده‌اند.  تا پیش از ورود صنعت چاپ به ایران وقف کتاب شیوه‌های مختلفی داشت که مرسوم‌ترین آن وقف یک یا چند کتاب و یا یک کتابخانه برای استفاده طلاب یا عموم مردم بوده است. در دوره‌های اولیه اسلامی عموماً کتاب‌ها که البته قالب آنها کتاب‌های قرآن و یا حدیثی بوده است بر یک مسجد وقف می‌شده است. اما بعدها این شکل وقف توسعه بیشتری پیدا کرد. از جمله مشهورترین وقف‌های این چنین می‌توان به وقف یاقوت حموی اشاره کرد که همگی کتاب‌هایش را وقف مسجد زیدی کرده است یا شاه عباس اول صفوی که همه کتاب‌هایش را وقف آستانه شیخ صفی در اردبیل کرد. همچنین وقف دیگری از شاه عباس که در سال 1037 ق. 120 جلد از کتاب‌های خود را وقف بر آستانه ری کرد.  در دوره قاجار چاپ و انتشار کتاب و توسعه فضای کتاب و کتابخوانی از جمله مواردی بود که محل توجه قرار گرفته و بسیاری از رجال و متمکنین سعی کردند که سرمایه خود را وقف این مهم کنند و از همین منظر شاهد چاپ و انتشار کتاب با استفاده از وقف هستیم که البته شیوه‌های مختلفی نیز داشته است. برخی مال منقول و یا غیرمنقولی را وقف چاپ و انتشار می‌کردند و برخی خود اثر و عوائد آن را وقف چاپ و انتشار کتاب می‌کردند.  احمد مشیرالسلطنه احمد مشیرالسلطنه در سال 1260 ه.ق در مازندران چشم به جهان گشود و در 1280 ه.ق به دعوت برادرش مشیرنظام که در دربار ولیعهد در آذربایجان خدمت می‌کرد بدان صوب عزیمت کرد و به خدمت در دربار درآمد. نظر به اینکه حسن خط و شیوه نگارش وی مورد پسند بود به امور تحریری مشغول و پس از مدتی کوتاه منشی و رئیس دفتر ولیعهد و لقب منشی‌باشی به او اعطا شد. جدیت میرزا احمدخان منشی‌باشی در کارها و صداقت و علاقه‌مندی وی باعث شد که مورد علاقه ولیعهد قرار بگیرد و از این رو ضمن انجام امور تحریری ولیعهد به حکمرانی چند شهر آذربایجان نیز رسید و روز به روز بر اعتماد و صمیمیت ولیعهد (مظفرالدین میرزا) بر خود افزود تا اینکه در 1297 ه.ق وزیر و پیشکار کل آذربایجان شد. در سال 1302 حکومت گیلان و طوالش را به عباس میرزا ملک‌آراء پیشنهاد کردند چون او نپذیرفت میرزا احمدخان مشیرالسلطنه با پرداخت سی هزار تومان پیشکشی به این مأموریت رفت و مدت یکسال در آنجا باقی ماند و از این رهگذر مداخل نسبتاً قابل ملاحظه‌ای به‌دست آورد. پس از مراجعت از گیلان مدت‌ها بلاشغل بود و بنا به درخواست میرزا علی اصغرخان امین‌السلطان سالیانه مبلغی به عنوان حقوق از دربار اعظم به وی پرداخت می‌شد و در وزارت داخله عنوان منشی‌باشی داشت. در 1309 مجدداً از طرف کامران میرزا نایب‌السلطنه که حکومت مرکزی با وی بود به حکومت گیلان رفت و مدت سه سال در این قسمت باقی ماند. در 1314 ه.ق مشیرالسلطنه به وزارت خزانه منصوب شد. تا آن تاریخ وزیر خزانه محمد ولی‌خان نصرالسلطنه (محمد ولی‌خان سپهسالار) بود و براساس اختلافی که بین وی و امین‌الدوله بر سر عیار مسکوکات به وجود آمد از وزارت خزانه خلع و مشیرالسلطنه به جای وی به این سمت برگزیده شد. در 21 رجب 1325 ه.ق اتابک کشته شد و برای تعیین جانشین وی بین محمدعلی میرزا و مجلس اختلاف نظر حاصل شد. مجلس تمایل به ناصرالملک وزیر دارائی کابینه قبل داشت، ولی محمد علی میرزا مایل به زمامداری مشیرالسلطنه بود. سرانجام شاه پیروز شد و فرمان نخست‌وزیری به نام مشیرالسلطنه صادر شد و او کابینه خود را در 16 شهریور ماه 1286 ش به مجلس معرفی کرد. در این کابینه وزارت کشور را خود بر عهده گرفت ولی تحریکاتی از طرف بعضی از نمایندگان مجلس به عمل می‌آمد و با درنظر گرفتن این نکته که محمدعلی شاه قصد آشتی و سازش با مشروطه و مجلس را داشت مشیرالسلطنه را وادار به استعفا کرد و به جای او ناصرالملک همدانی به ریاست دولت رسید. پس از فتح تهران محمدعلی شاه به سفارت روس پناهنده شد. عده زیادی از رجال به سفارت انگلیس رفتند ولی مشیرالسلطنه سفارت عثمانی را برای پناهندگی انتخاب کرد و در آنجا متحصن شد. در عفو عمومی که برای پناهندگان از طرف فاتحین تهران صادر شد مشیرالسلطنه یکی از سه استثناء بود و دولت مشروطه عقیده به تعقیب و مجازات او داشت. در 1328 ه.ق به او سوءقصد شد و هنگامی که قصد خروج از کالسکه خود را داشت چند تیر به سویش شلیک شد. گلوله‌ها به پای او اصابت کرد و مدت‌ها تحت درمان و معالجه بود تا سرانجام در 1337 ه.ق در 77 سالگی درگذشت و در مقبره شخصی خود واقع در صحن نو قم مدفون شد. تصویر احمد مشیرالسلطنه به قلم مهدی مصورالملک به شیوه چاپ سنگی مشیرالسلطنه یکی از چند رجالی است که در تاریخ مشروطیت به عنوان سمبل استبداد قلمداد شده‌اند، در حالی که او احساسات ملی و مذهبی شدید داشت و تحت تأثیر دوست خود حاج شیخ فضل‌الله نوری مجتهد برجسته عصر (حاج شیخ فضل‌الله از اجله علماء و فقهاء عصر مشروطه است و اعلم و افقه بر سایر مجتهدین بود و مجاهدین پس از فتح تهران این دانشمند و مجتهد بزرگ را دار زدند.) موافق با مشروطه مشروعه بود. مشیرالسلطنه کتاب دوست احمد مشیرالسلطنه برای توسعه فضای کتاب و کتابخوانی وقفیاتی داشته است که از آن جمله می‌توان به وقف قریه وجه آباد شهریار اشاره کرد که به تاریخ 14 صفر 1318 ق. صورت پذیرفته و طی آن بخشی از درآمد حاصله را به خرید کتب علمیه وقف کرده است. همچنین وقف مستغلات واقع در خیابان دروازه گمرک جنب مدرسه و 22 باب دکان واقع در پیربازار دارالمرز رشت که به تاریخ 8 شوال 1318 ق. بخشی از آن باید صرف کتابدار شود. همچنین بخشی از موقوفه باید برای خریدن کتب علمیه و تعمیرات مکتب مدرسه که موقوفه باشد و وظیفه کتابدار آن است که مهر نشان داشته باشد که کتب موقوفه را مهر نماید و دفتری دشته باشد که کتب موقوفه را با آنچه در هر سال زیاد می‌شود ثبت و ضبط نماید در آن دفتر که کتب موقوفه ادر میان دارد حفظ و حراست کند. همچنین وقف شش دانگ کاروان سرا، شش دانگ یک باب حمام ملکی یک قطعه زمین که همگی متصلند به یکدیگر در شهر ناصره در خیابان ناصره در خیابان دروازه گمرک که به تاریخ 25 جمادی الاخری 1318 ق. صورت پذیرفته و در بخشی از آن دو سهم کتب علمیه از فقه و اصول و تفسیر و حدیث خریده و یا اینکه کتاب کثیر المنفعه به طبع رسانیده مجانا به اهل علم بدهند وقف تمامی شش دانگ مجاری المیاه دو رشته قنات و شش دانگ اراضی صحرا و تمامی باغات مختصی اربابی و طالحونه جدید البنای ملکی واقف در قریه وجه آباد که از قراء معروفه شهریار است که به تاریخ 14 صفر 1318 ق. صورت گرفته و مانند مورد قبل بخشی از آن دو سهم کتب علمیه از فقه و اصول و تفسیر و حدیث خریده و مجانا به اهل علم بدهند.  وقف برای چاپ کتاب وقف‌نامه زیر اشاره به این مورد آخر دارد که طی آن میرزا احمد مشیر السلطنه اقدام به سرمایه‌گزاری برای چاپ و انتشار ۸۰۰ دوره کتاب مرآة العقول فی شرح الاصول و عوائد حاصل از فروش آن را به علاوه با دوهزار و پانصد برای چاپ شرح فروع کافی و روضه کافی مقرر می‌فرماید که هدف از آن یکی نشر کتب شریفه اسلامی و دیگری قیمت سهل التناول برای طلاب علوم دینی است.  شیوه کار نیز بدین نحو است که این کتاب‌ها فروخته و قیمت آنها صرف چاپ کتاب‌های فقهی، اصولی، حدیثی، ادعیه، لغت، ادبیات و رجال شود. شیوه فروش کتاب‌ها نیز بدین منوال است که کتاب‌های چاپ شده از قرار ده چهار علاوه فروخته نشود و به همان قیمت تمام شده ده چهار افزوده کنند. یک سهم از این مقدار افزوده می‌شود حق مباشر و ناظر و دو سهم از این مقدار که افزوده شده حق مباشر و خارج لازمه این عمل است. همچنین یک سهم دیگر بر اصل سرمایه کتب افزوده شود که کسر و نقصانی به هم نرساند بلکه زیاد شود مباشرت این عمل مادام حیات بر عهده خود مشیر السلطنه است و بعد از ایشان با شیخ فضل اللله نوری و بعد با حاکم جامع الشرایط دارلخلافه  نظارت نیز بر عهده ثقه السلطنه اخوی زاده و بعد با اولاد ذکور از نسل ایشان بسم الله تعالی غرض از تحریر این صفحه زیبا و تسطیر این نامه شیوا، آنکه چون امریکه به وسیله آن ذخیرة عقبی و سرمایه ایمان توان اندوخت و از انوار مضیئه‌اش چراغ خلاص در راه عقاب توان افروخت و سیاحان طریق نجات را زاد المعاد و سباحان بحرالمنافع حق طلبی را ذریعة ادراک گوهر مراد و عالمان معالم اجلال بندگی را منتهی مطلب و مقصد اقصی و طالبان صراط المستقیم سداد را منتهی المراد و غایة القصوی و در مواقف وقفوهم انهم مسئولون گرفتار آن علل عصیان را باعث شفا و در محاکمات روز عزا واماندگان تیه حیرت را نجات بخشا بوده و در نشأة اولی موجب حصول مقاصد وافیه و سبب وصول مطالب عالیه و مآرب کافیه به وجوه نفاقیه شد به او در عقبات عقبی انیس صالحین و علیه متقین وامان اخطار و ربیع ابرار و مفتاح فلاح و مصباح نجاح و حرز امان گردد به جز حسنات اعمال نمی‌توان بود.  لهذا حضرت مستطاب اجل اکرم افخم اعظم آقای میرزا احمدخان مشیرالسلطنه وزیر داخلة ممالک محروسه ایران دام اقباله العالی خالصاً لمرضات الله و قربة الی الله تعالی بصیغ شرعیه و ایقاعات لازمه با مراعات ما هو لازم المراعاة والاجتناب عن الشبهات بر وجه التزام شرعی سرمایة تجارت خیریة ابدیه قرار دادند همگی و تمامی هشتصد دوره مجلد تمام از کتاب مستطاب مرآة العقول فی شرح الاصول از کافی که تمام شده مجلد و موجود است. به انضمام دوهزار و پانصد تومان از برای طبع شرح فروع کافی و روضة کافی برای دو خیر بزرگ که منظور نظر ایشان بوده، یکی نشر کتب شریفة اسلامیة که بهترین خیرات جاریه است و دیگر آنکه به ملاحظه سهولت قیمت سهل التناول باشد برای طلاب علوم دینیه، به این ترتیب که این کتابها بعد از اتمام فروخته شود و قیمت آنها صرف در طبع کتب فقهیه و اصول و اخبار آل محمد صلوات الله علیهم و ادعیه و لغت و ادبیات و رجال شود، که هم ثواب انتشار و هم ثواب خیرات جاریه برای حضرت مستطاب معظم مدی الدهور و ابد الآباد باقی بماند. و ترتیب فروش از اینقرار است که کتابهای مطبوعه را از قرار ده چهار علاوه نفروشند و بهمان قیمت تمام شده ده چهار افزوده نمایند. یکسهم از این مقدار که افزوده می‌شود حق مباشر و ناظر بعد از حضرت مستطاب معظم که بالسویه تقسیم نمایند و دو سهم از این مقدار افزوده شده حق مباشر و مخارج لازمة این عمل بوده باشد به هر طریق که مباشر و ناظر صلاح بدانند و یک سهم دیگر بر اصل سرمایه کتب افزوده شود که کسر و نقصانی به هم نرساند بلکه زیاد شود و مقرر فرمودند که مباشرت این امر شریف مادام حیوة خود حضرت مستطاب معظم اطال الله بقاءه با خود ایشان بوده باشد بعد با حضرت مستطاب حجة الاسلام والمسلمین رئیس الملة والدین آقائی آقای حاج شیخ فضل الله النوری ادام الله ظله العالی و بعد با حاکم جامع الشرایط مبسوط الید دارالخلافه به نظارت جناب جلات‌مآب اجل عالی آقای ثقة السلطنة اخوی زاده حضرت مستطاب معظم و بعد با اولاد ذکور از نسل ایشان و صیغه بر مراتب مزبوره جاری شد و شرایط صحت و شرعیت در آن مرعی گردید و قبض و اقباض به عمل آمد و کلیة این سرمایه از ثلث آنحضرت مستطاب مقرر است فی تاریخ شهر ربیع الثانی من شهور سنه ۱۳۲۲ حرره محمدصادق التویسرکانی عفی الله عنه.  سجلات: بسم الله الرحمن الرحیم قد وقع مدلول هذه الصحیفة المنیفیة و مضامینها اللطیفة علی حسبما فصل لدی الاحقر محمد الحسینی فی التاریخ المرقوم. بسم الله الرحمن الرحیم وقع مدلول الصحیفة من البدو الی الختم مرعیا فیه جمیع ما یجب مراعاته من الشرائط المعتبره فی الصحة واللزوم و مجانیا عمانیا فیهما ولو.. عالم موجود له ومعدوم اللهم زدنیتوفیقات الجناب المستطاب الافخم واختم له ... الاحقر فضل الله النوری فی تاریخ شهر ربیع الثانی سنة ۱۳۲۲.

جنتی: همکاری ایران و سن‌پترزبورگ فضایی بهتر برای شناخت تاریخ و ریشه‌های اسلامی و ایرانی‌ است

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در حاشیه همایش فرهنگی بین‌المللی سن‌پترزبورگ از انستیتو نسخ خطی سن‌پترزبورگ  دیدن کرد. میخاییلویچ، معاون علمی انستیتو نسخ خطي سن‌پترزبورگ، در اين ديدار به تاریخچه نسخ خطی در پترزبورگ و سوابق آن پرداخت. میخاییلویچ در سخنانش ضمن اشاره به مطالعات و تخصص خود در زمینه اسلام‌شناسی به ويژه شیعه‌شناسی با توجه به سوابق مطالعات خود در این حوزه، به تأثیر ایران در انتشار اسلام به آسیای میانه تأکید كرد.   در ادامه جنتی به ظرفیت عظيم ایران در حوزه اسلام‌شناسی از جمله فعاليت دایره‌المعارف بزرگ اسلامی اشاره كرد و گفت: همکاری دوجانبه می‌تواند شناخت بهتری را از تاریخ و ریشه‌های اسلامی و ایرانی ارايه دهد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، همزمان با برگزاري همایش فرهنگی بین‌المللی سن‌پترزبورگ كه با حضور نمايندگان 60 کشور در روسيه در حال برگزاري است، انجمن دوستی «سن‌پترزبورگ و ایران» با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد.   جنتی در مراسم افتتاحیه انجمن دوستی «سن‌پترزبورگ و ایران» با اشاره به پیشینه و ظرفیت گسترده فرهنگی تمدنی سن‌پترزبورگ، تأثیر آن را بر تاریخ و فرهنگ روسیه، گسترده و با اهمیت خواند و به پیمان خواهرخواندگی بین اصفهان و پترزبورگ اشاره كرد و گفت: وجود مراکز علمی ـ دانشگاهی در حوزه اسلام و ایران از جمله انستیتو نسخ خطی و دانشکده شرق‌شناسی در این دانشگاه بسیار با اهمیت است.   وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه ضمن اشاره به وجود ده‌ها انجمن دوستی و نمایندگی سیاسی کشورهای دیگر در سن‌پترزبورگ به ضرورت توسعه روابط به ویژه روابط علمی، فرهنگی و هنری با این شهر پرداخت و اظهار کرد: ایجاد انجمن دوستی سن‌پترزبورگ و ایران اقدامی با ارزش است که می‌تواند نقطه عطفی در این روابط باشد. علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این سفر از موزه آرمیتاژ نیز دیدن کرد.     کتاب‌هاي جديد ایران‌شناسان گرجستاني رونمايي شدند به همت رایزنی فرهنگی ایران در گرجستان دو کتاب جدید از ایران‌شناسان گرجستانی رونمایی شد.   کتاب‌هاي «پیوندهای ادبی و زبانی گرجستان و ایران» اثر نومادی بارتایا و «قرائت فارسی 2» اثر مشترک مانانا کواچادزه و کتوان مگرلیشویلی در اين كشور چاپ و منتشر و آیین رونمایی از این دو اثر در محل سالن اجتماعات دانشگاه دولتی تفلیس برگزار شد. مانانا کوچادزه، در سخنانش ضمن ابراز خرسندی بابت حضور در این مراسم، گفت: بررسی ابعاد مختلف روابط دو کشور در طول تاریخ بسیار با اهمیت است و در این کتاب سعی شده ظرفیت‌های موجود بیش‌تر مورد توجه قرار گیرد.   وی در ادامه گفت: ادبیات ایران همواره با عرفان همراه بوده و همین ویژگی موجب غنای فرهنگی در آثار ادبی این کشور شده است. کتوان مگرلیشویلی نيز گفت: کشور ایران در دوره معاصر و پس از انقلاب، با تکیه بر داشته‌های فرهنگی، حکومت جدید را پایه‌گذاری کرد و اندوخته‌های فرهنگی قبل را فراموش نکرد.   وی در تبیین لزوم روابط فرهنگی گفت: توجه به زبان و ادبیات در گسترش روابط فرهنگی با سایر کشورها مورد توجه است و می‌تواند مشترکات تاریخی و تمدنی ایجاد كند.   مجتبی کامران‌فرد، رایزن فرهنگی ایران در گرجستان ضمن قدردانی از مسئولان دانشگاه دولتی تفلیس و قدردانی از مدعوین براي شرکت در این مراسم گفت: ادبیات و فرهنگ ایران به دلیل توجه به زوایای انسانی و معنوی همیشه از جایگاه ویژه‌ای در جهان برخوردار بوده است و گذر زمان نه تنها از ارزش و شیوایی این ادبیات فاخر کم نکرده، بلکه هر روز این آثار در سراسر جهان به زبان‌های گوناگون ترجمه و در دسترس علاقه‌مندان و فرهنگ دوستان قرار می‌گیرد.   وی در ادامه سخنانش در تبیین جایگاه ادبیات ایران گفت: ادبیات، آینه تمام‌نمای فرهنگ و اندیشه یک ملت است. این سخن بدان معناست که آنچه آدمی‌ می‌اندیشد و آنچه به صورت رفتار خاص از این اندیشه از وی سر می‌زند در ادبیات نمایان است.

مراسم پایانی نخستین جایزه آذریزدی 6 دی‌ماه برگزار می‌شود

$
0
0
 فروغ‌الزمان جمالی، دبیر علمی جایزه مهدی آذر یزدی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: ادبیات کهن سرزمین ما بخشی از هویت ملی ماست و باید تلاش کنیم با بازنویسی و بازآفرینی‌های خوب از آثار کهن این هویت ملی را به کودکان و نوجوانانمان منتقل کنیم. مهدی آذریزدی هم ازجمله پیشکسوتان بازنویسی و بازآفرینی ادبیات کهن فارسی برای کودکان و نوجوانان است و جایزه آذریزدی به منظور پاسداشت این نویسنده پیشکسوت پایه گذاری شده است.   وی ادامه داد: این جایزه از سوی موسسه فرهنگی هنری ریحانه الرسول (یزد) با نمایندگی میرزامحمدکاظم عینی به عنوان ریاست اجرایی جایزه و حمایت علمی شورای کتاب کودک هرساله به بهترین بازنویسی و بازآفرینی از ادبیات رسمی و ادبیات عامیانه در انواع داستان‌، ادبیات دینی، تاریخی‌، زندگی‌نامه و دیگر تجربیات در این زمینه اهدا می‌شود.   این عضو شورای کتاب کودک درباره برندگان نیز گفت: از مجموع 180 اثری که به دبیرخانه جشنواره ارسال شد در مرحله نخست 11 اثر از سوی هیات داوران انتخاب و در مرحله نهایی 6 اثر برگزیده شدند.   جمالی بیان کرد: در مرحله نهایی یک اثر بازنویسی و یا بازآفرینی‌شده که هم در بخش متن و هم تصویرگری موفق به کسب امتیاز شده باشد به عنوان رتبه نخست معرفی و جایزه‌ای شامل پلاک جایزه آذریزدی‌، لوح افتخار و مبلغ 20 میلیون ریال جایزه نقدی به نویسنده و 20 میلیون ریال جایزه نقدی به تصویرگر اثر اهدا می‌شود. علاوه بر این دو عنوان از دو نویسنده در بخش متن موفق به دریافت لوح تقدیر و جایزه 20 میلیون ریالی و دو عنوان از دو تصویرگر در بخش تصویرگری موفق به دریافت لوح تقدیر و جایزه 20 میلیون ریالی خواهند شد.   «شنیدار و پندار» نوشته فریده خلعتبری، نشر شباویز؛ «آب‌انبار» نوشته هوشنگ مرادی کرمانی، نشر معین؛ «آرش: حکایت تیر انداختن مرد قصه‌گو» نوشته مرجان فولادوند، نشر افق؛ «اشوزدنگهه» نوشته آرمان آرین، نشر موج؛ «رزانه، دختر گندم» نوشته محمدرضا یوسفی، خانه ادبیات؛ «پنجره‌ای نو به شاهنامه: شاهی در پوست پلنگ، فریدون و پسرانش، کاخی که فرو ریخت» نوشته علی‌اصغر سیدآبادی، نشر پنجره؛ «رستم و اسفندیار» نوشته مرجان فولادوند، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان؛ «رویای گردآفرید» نوشته مینو کریم‌زاده، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان؛ «زال و سیمرغ» نوشته مصطفی رحماندوست، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان؛ «سیاوش» نوشته آتوسا صالحی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و «نیم من بوق ابن پشم پانزده» نوشته سیدعلی شجاعی، نشر نیستان آثاری بودند که در بخش متن و پژمان رحیمی، سیدکمال طباطبایی، علیرضا گلدوزیان، علی خدایی، عطیه بزرگ رحمانی، مانلی منوچهری، عطیه بزرگی و علی بوذری در بخش تصویرگری کاندیدای دریافت این جایزه شده‌اند.   مراسم نخستین دور جایزه ادبی - هنری مهدی آذر یزدی عصر یکشنبه ششم دی‌ماه در شهر یزد برگزار می‌شود.  

آیت‌الله محمدی ری‌شهری: پژوهش‌های پژوهشگاه باید در سه حوزه‌ بنیادی، کاربردی و راهبردی ساماندهی شود

$
0
0
به گزارش نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، سومین جشنواره انتخاب پژوهشگر برتر و ششمین همایش حدیث پژوهش چهارشنبه (25 آذرماه) با حضور آیت‌الله محمد محمدی ری‌شهری، رئیس موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، استادان، پژوهشگران و جمعی از دانشجویان، در تالار علامه مجلسی موسسه دارالحدیث برگزار شد. آیت‌الله محمد محمدی ری‌شهری در این مراسم با تبریک هفته پژوهش اظهار کرد: بزرگداشت هفته پژوهش کار بسیار شایسته‌ای است مشروط به اینکه زمینه‌ساز رشد پژوهش‌های برتر و پژوهشگران برتر باشد و صرفاً با شعار و متعارف همراه نباشد. رئیس موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث با اشاره به اهمیت دادن مقام معظم رهبری به امر پژوهش گفت: کلید پیشرفت در همه زمینه‌ها تولید علم است و پژوهش نیز کلید تولید علم است. وی با بیان این مطلب که پژوهش‌های ما در موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث در زمینه قرآن و حدیث است، تأکید کرد: پژوهش‌های پژوهشگاه باید در سه حوزه‌ بنیادی، کاربردی و راهبردی ساماندهی شود. آیت‌الله ری‌شهری در ادامه با تأکید بر  معرفی کردن پژوهش‌های برتر و پژوهشگران برتر در چنین همایش‌هایی اظهار کرد: باید پژوهش‌های برتر در موسسه در هر سه حوزه بنیادی، کاربردی و راهبردی معرفی و تقدیر شوند و حتی در حوزه قرآن در کشور و حتی خارج از کشور پژوهشگران برتر را معرفی کنیم تا پژوهشگران برتر تربیت کنیم. تولیت آستانه مقدس شاه عبدالعظیم با انتقاد از عدم وجود پژوهش و پایان‌نامه کاربردی در مراکز علمی تأکید کرد: این موسسه بهتر است موضوعات مناسب و کاربردی را در عرصه بین‌الملل، کشور و موسسه دارالحدیث به دانشجویان ارائه دهد تا دانشجویان و پژوهشگران لیست موضوعات مورد نیاز در این سه عرصه را در اختیار داشته باشند.  آیت‌الله ری‌شهری در پایان ابراز امیدواری کرد: ان‌شاءالله که در آینده‌ای نزدیک پژوهش‌های بهتری را عرضه کنیم و به سمت پژوهش‌های کاربردی حرکت کنیم. ارائه مقاله توسط دانشجویان برتر و تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه و پژوهشگاه و همچنین تجلیل از استاد دلشاد تهرانی، چهره برتر پژوهشی در حوزه قرآن و حدیث ازجمله برنامه‌های این همایش بود.

شریفی: تولید کتاب یکی از شاخص‌های انتخاب پژوهشگر برتر در دوره شانزدهم بود/ معرفی برگزیدگان پژوهش و فناوری کشور

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین اختتامیه شانزدهمین جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری کشور، چهارشنبه (25 آذرماه) همزمان با روز ملی پژوهش، با حضور دکتر محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری، دکتر وحید احمدی، معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر سید حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموز پزشکی،‌ دکتر عبدالله جاسبی، رئیس پیشین دانشگاه آزاد، دکتر یوسف ثبوتی، چهره ماندگار فیزیک کشور، دکتر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه تهران و جمعی از معاونان وزیر علوم، استانداران، روسای دانشگاه‌های کشور و روسای انجمن‌های علمی در پارک‌های علمی و فناوری در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد.   دکتر مظفر شریفی، دبیر شانزدهمین جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری کشور، در این آیین با ارائه گزارشی از روند برگزاری این دوره از جشنواره گفت: مطابق روال سال‌های قبل، امسال نیز از مردادماه آیین‌نامه جشنواره بازنگری و به پارک‌های علم و فناوری و مراکز پژوهشی ابلاغ شد. فرایند انتخاب حداقل دو مرحله صورت گرفت. براساس جداول چهارگانه داوری در گروه‌های تخصصی مطابق امتیازهای آیین‌نامه ارتقا آغاز شد. جداول مختلف برای دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، دستگاه‌های اجرایی موسسات پژوهشی دارای شاخص‌های متفاوت و مشابهی بودند.   وی افزود: در گروه‌های کشاورزی، علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه و پزشکی یک نفر به دبیرخانه معرفی شدند. برهمین اساس 171 پرونده به دبیرخانه ارسال شد که شامل 134 طرح دانشگاهی، 6 طرح پژوهشی و 31 طرح وابسته به دستگاه‌های اجرایی بود. از پایان مهرماه نیز مرحله دوم عملیاتی شد. در دبیرخانه مرکزی جشنواره نیز حداقل دو مرحله داوری پیش‌بینی شده بود.   شریفی ادامه داد: گزارش‌های کارشناسی به پرونده‌ها اطلاق و به مرحله بعدی داوری فرستاده شد. وجود 120 امتیاز از مقالات پژوهشی و کارهای فناورانه یکی از معیارها بود. هیات داوران از اعضای انجمن‌های علمی، مراکز تحقیقاتی شامل 60 نفر در قالب کمیته‌های هشت‌گانه کار فشرده داوری را صورت دادند. شاخص‌های مدنظر شامل نقش‌آفرینی موثر پژوهشگر در حوزه تولید علم، مشارکت پژوهشگر در حل مسایل کشور و ایجاد ارتباط بین جامعه و صنعت، مشارکت پژوهشگر در همایش‌های داخلی و بین‌المللی، تمرکز عمیق پژوهشگر بر طرح‌های پژوهشی، پرهیز از پراکنده و موازی‌کاری و رعایت اخلاق حرفه‌ای و بلوغ مادی و معنوی، برخورداری از اچ ایمبکس، میزان ارجاعات و استنادات، داشتن طرح فناورانه یا تجاری‌شده و داشتن آثار علمی مانند کتاب و آثار هنری جوایز و افتخارات بود.   دبیر این دوره از جشنواره پژوهش و فناوری اظهار کرد: در مجموع 21 طرح برگزیده شدند که در رشته‌های تخصصی شامل علوم پایه، علوم انسانی، فنی و مهندسی، پزشکی و کشاورزی و دامپزشکی هستند. از نظر جغرافیایی نیز 12 پژوهشگر از شهرستان‌ها و مابقی از تهران هستند. اسامی برگزیدگان شانزدهمین جشنواره پژوهش و فناوری کشور   در بخش پژوهشگران برگزیده دانشگاه‌ها: دکتر حسن بلخاری، از دانشگاه تهران در بخش هنرهای تجسمی دکتر داوود نعمت‌الهی، از دانشگاه بوعلی سینا همدان در بخش الکتروشیمی دکتر طاهر نیکنام، از دانشگاه صنعتی شیراز در بخش مهندسی برق دکتر برات قبادیان، از دانشگاه تربیت مدرس در بخش مکانیک ماشین‌های کشاورزی دکتر کامران قائدی، از دانشگاه اصفهان در بخش سلولی و ملکولی دکتر حسن دانایی‌فرد، از دانشگاه تربیت مدرس در بخش مدیریت دولتی دکتر محمود مهرداد شکریه، از دانشگاه علم و صنعت ایران در بخش مهندسی مکانیک دکتر غلامرضا رزمی، از دانشگاه فردوسی مشهد در بخش دامپزشکی دکتر کوروش فتحی واجارگاه، از دانشگاه شهید بهشتی در بخش برنامه‌ریزی درسی دکتر محمدمهدی نجف‌پور، از دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان در بخش شیمی   پژوهشگران برگزیده مراکز پژوهشی: الف ـ پژوهشگر برگزیده پژوهشگاه‌های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دکتر سیدمسعود هوشمند، از پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست‌فناوری در بخش ژنتیک پزشکی   ب- پژوهشگران برگزیده پژوهشگاه‌های وابسته به دستگاه‌های اجرایی دکتر علیمراد رشیدی، از وزارت نفت (پژوهشگاه صنعت نفت) در بخش مهندسی شیمی دکتر قاسم حسینی سالکده، از پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج وزارت جهاد کشاورزی در بخش ژنتیک   ج- پژوهشگران برگزیده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دکتر حسین حسین‌زاده، از دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد در بخش داروسازی تخصصی و داروشناسی دکتر مجید اسدی، از دانشگاه علوم‌پزشکی بوشهر در بخش تصویربرداری پیشرفته دکتر یدالله امیدی، از دانشگاه علوم‌پزشکی تبریز در بخش داروسازی سلولی؛ هدف‌درمانی   فناوران برگزیده: دکتر مهرداد فوج لعلی، از پارک علم و فناوری استان آذربایجان غربی دکتر محمد مختارزادگان، از پارک علم و فناوری استان فارس   واحدهای پژوهشی برتر: انجمن علمی مهندسی گاز ایران نشریه علمی پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات ـ پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات قطب علمی گاز دانشگاه شیراز   حامیان پژوهش و فناوری: مرکز پژوهش و سنجش افکار سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران  وزارت صنعت، معدن و تجارت

کتاب «مبانی خلق ارزش برای سهامداران و ارزشیابی شرکت» معرفی می‌شود

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مراسم رونمایی از کتاب «مبانی خلق ارزش برای سهامداران و ارزشیابی شرکت» در شرکت فرابورس ایران برگزار می‌شود. نخستین جلسه نقد کتاب‌های تخصصی مالی و اقتصادی با معرفی و نقد کتاب «مبانی خلق ارزش برای سهامداران و ارزشیابی شرکت» نوشته دکتر احمد پویان فر، برگزار می‌شود. در این نشست افزون بر صحبت‌های دکتر پویان‌فر، امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس ایران، دکتر سعید باجلان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و دکتر سعید اسلامی بیدگلی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه و از کارشناسان بازار سرمایه به نقد و بررسی کتاب خواهند پرداخت. کتاب «مبانی خلق ارزش برای سهامداران و ارزشیابی شرکت» به موضوع ارزش‌گذاری شرکت‌ها می‌پردازد که با حمایت فرابورس ایران و توسط انتشارات بورس در سال جاری منتشر شده است. شرکت فرابورس ایران در بزرگراه حقانی غربی، نرسیده به چهار ره جهان کودک، نبش دیدار شمالی، پلاک یک، طبقه 5 برگزار می‌شود.  

برگزاری آیین افتتاحیه نمایشگاه چاپ و بسته‌بندی با حضور وزیر ارشاد

$
0
0
احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه لیتوگرافان و مدیرعامل بیست و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی چاپ و بسته‌بندی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اعلام این مطلب اظهار کرد: شرکت صنوف تولیدی و خدمات فنی تهران متولی و برگزارکننده اصلی بیست و دومین دوره نمایشگاه چاپ و بسته‌بندی است. ستاد برگزاری این نمایشگاه را نمایندگان 4 اتحادیه «لیتوگرافان»، «چاپخانه‌داران»، «صحافان» و «صادرکنندگان صنعت چاپ» و همچنین انجمن کارتن و مقوا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران  تشکیل می‌دهند.   وی افزود: در این دوره از نمایشگاه چاپ و بسته‌بندی شاهد حضور شرکت هایدلبرگ خواهیم بود. به این منظور سالن‌های ویژه این شرکت (سالن‌های شماره 20 و 22) 15 روز پیش از برپایی نمایشگاه، در اختیار آنها قرار داده شده است. اکنون این شرکت در حال نصب ماشین‌آلات خود در غرفه‌های مربوطه است.   مدیرعامل بیست و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی چاپ و بسته‌بندی با بیان این‌که مجموع سالن‌های داخلی و خارجی این نمایشگاه، از شنبه (28 آذرماه) در اختیار شرکت‌ها قرار می‌گیرند توضیح داد: امسال حدود 470 شرکت داخلی و 150 شرکت خارجی در این نمایشگاه حضور دارند.   وی ادامه داد: امسال تعداد شرکت‌های خارجی حاضر در نمایشگاه نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده که اسامی آنها بدین شرح است؛ آلمان، چین، دانمارک، کره، ژاپن، ایتالیا، سوئد، اتریش، فنلاند، ترکیه، فرانسه، اسپانیا، تایوان، تایلند، هند، سنگاپور، سوئیس و برزیل. همچنین «آسان‌ پک قزوین»، «کاغذ اترک»، «چاپ نقش الماس» و «لیبل ایران دا» عناوین برخی از شرکت‌های داخلی حاضر در این نمایشگاه است.   ابوالحسنی افزود: امسال نخستین‌بار 11 نفر از مهندسان و مدیران شرکت هایدلبرگ با هدف معرفی صنعت چاپ و ارائه سیستم‌های جدید این صنعت به بازدیدکنندگان، در نمایشگاه حضور دارند. در غرفه هایدلبرگ، ساعت به ساعت فعالیت یکی از ماشین‌آلات چاپ توسط کارشناس به صورت زنده نمایش و آموزش داده می‌شود. همچنین در این دوره، با حضور اعضای صنعت چاپ، همایش علمی ـ پژوهشی و کلاس‌های آموزشی برگزار می‌شود.   رئیس اتحادیه لیتوگرافان عنوان کرد: فقط حدود 70 درصد از فضای کلی محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران به بیست و دومین دوره نمایشگاه چاپ و بسته‌بندی اختصاص یافته است. این در حالی است که در حال حاضر 10 هزار متر متقاضی وجود دارد که متأسفانه نمی‌توانیم فضایی به آنها  اختصاص دهیم.   وی در توضیح واگذاری نشدن همه فضای نمایشگاه گفت: سال گذشته به مسئول محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران درخواست دادیم که برای نمایشگاه بعدی، تمام فضای نمایشگاهی را در اختیار ما بگذارند اما آنها عنوان کردند که این امکان وجود ندارد. چرا که همزمان با برپایی این نمایشگاه، نمایشگاه مبل نیز برگزار می‌شود. البته ناگفته نماند که مسئولان، برای نمایشگاه امسال سه سالن دیگر نیز در اختیار ما قرار دادند. برای سال آینده نیز درخواست داده‌ایم که هم فضای بیشتری به ما اختصاص دهند و هم زمان آن را به آذرماه موکول کنند چرا که برپایی نمایشگاه در زمان فعلی (دی‌ماه) با جشن کریسمس همزمان شده و به همین دلیل شرکت‌های خارجی معدودی قادر به حضور در نمایشگاه هستند.   بیست و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی چاپ و بسته‌بندی از 2 تا 5 دی‌ماه در 14 سالن مستقر در محل نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برپا خواهد شد. به گفته ابوالحسنی، آیین افتتاحیه این نمایشگاه دوم دی‌ماه با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف کشور، سیدحسین هاشمی، استاندار تهران و تعدادی از نمایندگان مجلس ساعت 10 در سالن شماره 2 روبه‌روی ساختمان اداری نمایشگاه برگزار می‌شود.

تازه‌ترين آثار پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات رونمایی می‌شود

$
0
0
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم «بزرگداشت هفته پژوهش» با حضور علی جنتی وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی، يكشنبه 29 آذر از ساعت 10 تا 12 در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار می‌شود. در اين مراسم، گزارش اجراي «طرح ملی سنجش سرمايه اجتماعی كشور» به همراه گزارش اجرای «طرح ملي ارزش‌ها و نگرش‌ها (موج سوم)» ارائه خواهد شد. قدردانی از شورای علمی طرح ملی سنجش سرمايه اجتماعی كشور و رونمايی از دستاوردهای اين طرح ملی به همراه رونمايی از تازه‌ترين آثار پژوهشی منتشر شده پژوهشگاه، از ديگر برنامه‌هاي اين مراسم است. پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در میدان ولیعصر، خیابان دمشق، شماره 9 واقع شده است.

«آشنای دور» نازخند صبحی منتشر شد

$
0
0
به گزارش خبرگزای کتاب ایران (ایبنا)، «آشنای دور» مجموعه داستان است که 25 داستان کوتاه را دربردارد. عناوین برخی داستا‌ن‌های این اثر عبارتند از «آشنای دور»، «شکست حصر آبادان»، «روضه‌خوانی»، «اعدامی‌ها»، «فاجعه»، «آن فصل بزرگ» و «دل‌نوشته».   «هیجان توام با اضطراب و هراس نجات شهری که آبروی کشورمان است و یکسال تمام زیر ضربات دشمن بود سخت مضطرب‌ام کرده بود نه تنها من همه بچه‌های فرمانده‌ها همین حال را داشتند. لحظات نفس‌گیری بود. اولین عملیات بزرگ و همه جانبه ایران در جنگ اگر شکست می‌خوردیم، بازتاب بد و در عین حال وسیعی در جهان داشت. اگر هم پیروز می‌شدیم یک سربلندی تاریخی و حیرت‌آور داشتم.» این جملات برگرفته از کتاب «آشنای دور» است.   پیش از این، کتاب‌های «دلاوران» و «شکست حصر آبادان» به قلم نازخند صبحی به نگارش درآمده که سفیر اردهال آنها را منتشر کرده است.   چاپ نخست کتاب «آشنای دور» اثر نازخند صبحی، با شمارگان 1100 نسخه، در 220 صفحه، به بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات سفیر اردهال راهی بازار نشر شده است.  
Viewing all 59994 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>